Οικονόμου για Τζόκερ: Η αστυνομία εφαρμόζει τον νόμο - Δεν κρίνει αν είναι συνταγματικός

Οικονόμου για Τζόκερ: Η αστυνομία εφαρμόζει τον νόμο - Δεν κρίνει αν είναι συνταγματικός Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
3

Την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία ενήργησε με βάση τον νόμο στην ταινία Τζόκερ ανέφερε ο Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική.

«Η Βουλή νομοθετεί και η αστυνομία εφαρμόζει. Η αστυνομία ενήργησε με βάση τον νόμο του 2010 που απαγορεύει σε ανήλικους να παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες και όχι κρίνοντας την αντισυνταγματικότητά του», ανέφερε ο  Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη, σχετικά με την εμπλοκή της αστυνομίας, που με επίκληση ενός απαράδεκτου, αναχρονιστικού νόμου, όπως είπε, απομάκρυνε ανήλικους από κινηματογραφικές αίθουσες στο Μαρούσι και την Κυψέλη, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ».

«Η αστυνομία οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για κατάργηση της διάταξης του 2010. Με βάση αυτήν τη διάταξη ενήργησε η αστυνομία και όχι κρίνοντας την αντισυνταγματικότητά της ή εφαρμόζοντάς την κατά το δοκούν. Αν κριθεί ότι πρέπει να αλλάξει, η Βουλή θα το αποφασίσει. Η Βουλή νομοθετεί και η αστυνομία εφαρμόζει», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι η αστυνομία δεν ενήργησε αυτοβούλως αλλά ειδοποιήθηκε από τις δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία μαζί τους απομακρύνθηκαν οι ανήλικοι σε ήρεμο κλίμα, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε βίαιη αντιμετώπισή τους.

«Τα περί εισβολής πάνοπλων αστυνομικών που εισέβαλαν σε κινηματογράφους και τα περί σκοταδισμού αδικούν την Ελληνική Αστυνομία και τους αστυνομικούς, που με υψηλό καθήκον και χωρίς αυταπάτες δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για την εμπέδωση της ασφάλειας στη χώρα», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγοριάδης επαίνεσε την ενέργεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δει την ταινία μαζί με τον ανήλικο γιο του, επισημαίνοντας ότι με αυτήν την πράξη του έδωσε το καλό παράδειγμα σε λογικές αυταρχισμού.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στο κ. Γρηγοριάδη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον τραυματισμό μέλους του κόμματός του από βολή κρότου λάμψης που έριξαν αστυνομικοί στη χθεσινή διαδήλωση κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αντέτεινε ότι τα επεισόδια προκάλεσαν κουκουλοφόροι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας αστυνομικός. «Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης στην Αθήνα, 50 με 80 άτομα, κουκουλοφόροι, αποσπάστηκαν από το πλήθος και με ιδιαίτερη βιαιότητα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ρούμπιο: «Συμφωνώ μαζί σας, αποτελούμε έναν αναντικατάστατο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή, αλλά και μία "γέφυρα" μεταξύ της Ευρώπης, της Δύσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΡΟΥΜΠΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολιτική / Γεραπετρίτης σε Ρούμπιο: F-16 Viper και F-35 αναδεικνύουν την σταθερή αμυντική συνεργασία HΠΑ, Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Κύπρο, επισήμανε ότι αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η επανένωσή της με πυξίδα το διεθνές δίκαιο
THE LIFO TEAM
ΡΟΥΜΠΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολιτική / Οι κοινές δηλώσεις Ρούμπιο - Γεραπετρίτη: «Σημαντικός πυλώνας για τη Μεσόγειο η Ελλάδα»

«Συναντιόμαστε σε μια εποχή αλλαγών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι «σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΡΟΥΜΠΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πολιτική / Στο ΥΠΕΞ ο Ρούμπιο: Η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη - Η ατζέντα και η ομιλία στην Πνύκα

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και θα κηρύξουν από κοινού την έναρξη των εργασιών του 6ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΛΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις, είναι ζήτημα και για την Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιστροφής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο που μπορεί να παίξουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε αυτή τη συζήτηση
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Συνέβη κάτι εξαιρετικά σοβαρό: Η Ελληνική αστυνομία, μετά από καταγγελία, συνέλαβε σε κινηματογράφο και με εξαιρετικά άγαρμπο τρόπο (με χρήση κλούβας!!!!) εφήβους επειδή παρακολούθησαν την με διεθνώς εξαιρετικές κριτικές ταινία Joker σχετική με έναν ήρωα comic. Έφηβοι της ίδιας ηλικίας έπραξαν το ίδιο δίχως κανένα πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η εκεί αρμόδια για την αξιολόγηση του κατάλληλου ή όχι της ταινίας επιτροπή, ορθότατα την κατέταξε σε άλλη χαμηλότερη κατηγορία.Κάποιοι ΑΚΟΜΑ δεν αντιλήφθηκαν πόσο σοβαρό είναι το θέμα: Μια διορισμένη επιτροπή καθιστά με μια απόφασή της κάποιους εφήβους παραβάτες ενός νόμου εκτός πραγματικότητας και υπόλογους για την παρακολούθηση μιας πανθομολογουμένως εξαιρετικής ταινίας εν έτη 2019!! Να το ξεκαθαρίσουμε πλήρως: Καμία Βουλή δεν νομοθέτησε σαν ακατάλληλη δια ανηλίκους την ταινία Joker. Στην ουσία αυτό το έκανε μια διορισμένη επιτροπή.Τώρα το ερώτημα είναι γιατί θα έπρεπε οποιοσδήποτε να υπακούσει ή να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο;Μπορούμε να το πάμε και πιο μακριά (πάει από μόνο του άλλωστε): Γιατί να απαγορεύεται σε έναν ανήλικο 17 ετών που έχει δικαίωμα να ψηφίζει, να παρακολουθήσει οποιαδήποτε ταινία το επιθυμεί μόνο και μόνο διότι κάποιοι άλλοι αποφάσισαν πως αυτό ΜΠΟΡΕΙ να τον βλάψει;Δηλ. ο 17ρης μπορεί να κρίνει ορθά ποιος υποψήφιος μπορεί να ωφελήσει τα συμφέροντά του ή όχι, αλλά δεν μπορεί να κρίνει αν μια ταινία με εξαιρετικές κριτικές μπορεί να τον βλάψει ή όχι;
Είναι εξοργιστικό όταν ένας υφυπουργός δεν μπορεί καν να διαβάσει τι λέει ο νόμος. Πουθενά ο νόμος δεν λέει ότι οι ανήλικοι που παρακολουθούν μια ακατάλληλη ταινία πράττουν οι ίδιοι κάτι το παράνομο που τιμωρείται. Αντίθετα, ο νόμος προβλέπει χρηματικές ποινές για τους αιθουσάρχες. Οπότε, δεν είχε κανένα λόγο η αστυνομία να προσαγάγει σε κάποιο τμήμα τους ανήλικους για να δώσουν "κατάθεση". Γιατί εφόσον δεν τους είπε "ελάτε να καταθέσετε, αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε", πρόκειται για υποχρεωτική προσαγωγή. Οπότε θα μπορούσε κάλλιστα η αστυνομία, αν πράγματι το κρίνει σκόπιμο, να απομακρύνει τους ανηλίκους από τον κινηματογράφο και να τους αφήσει να συνεχίσουν τη βόλτα τους. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι ούτε τόσο ο νόμος (που δεν θα μιλούσαμε άλλωστε για τον νόμο καθεαυτόν, μιλάμε για το με ποιά κριτήρια κάποιοι υπάλληλοι τον εφαρμόζουν χαρακτηρίζοντας ταινίες "ακατάλληλες" για κάποιες ηλικίες και οι συγκεκριμένες αποφάσεις τους είναι λογικές ή όχι), όσο για τον υπερβάλλοντα ζήλο της αστυνομίας που δείχνει να μην μπορεί να προσαρμόσει τις μεθόδους της στις περιστάσεις.