Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
2

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί Βραζιλιάνοι ήταν απρόθυμοι να επανεξετάσουν τις πράξεις βαρβαρότητας του στρατού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, προτιμώντας να ξεχάσουν. Ένας νόμος περί αμνηστίας που θεσπίστηκε από στρατιωτικούς ηγέτες το 1979 απαλλάσσει κατηγορούμενους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
H πρόεδρος της Bραζιλίας Dilma Rousseff

Όμως τώρα πρόεδρος της χώρας είναι η Dilma Rousseff, μέλος της αντίστασης και θύμα βασανισμών. Η Rousseff έχει δημιουργήσει μια επιτροπή αλήθειας, η οποία έχει θέσει ως στόχο να διαλευκάνει εγκλήματα που έγιναν με πολιτικά κίνητρα μέχρι το 2014.

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Η Dilma Rousseff ανακοινώνει την άρση της ασυλίας

Το Spiegel γράφει ότι το πρώτο πρόσωπο κατά του οποίου θα κατατεθεί κατηγορητήριο είναι ο colonel Sebastião de Moura, γνωστός και ως Major Curio. O κατηγορούμενος, σήμερα 78 χρονών, είναι συνταξιούχος εδώ και χρόνια και σιωπά σχετικά με το θέμα.

 

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter

 

Η ομάδα που συλλέγει στοιχεία εναντίον του κάνει έρευνες και εκταφές σε νεκροταφεία, αλλά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Manuel Cajueiro, που υπήρξε μάρτυρας. Σύμφωνα με τον Cajueiro, ο συνταγματάρχης βασάνιζε προσωπικά τους αιχμαλώτους του χρησιμοποιώντας σιδερένιες βέργες ή σιδερογροθιές, και ήταν πάντα απαθής και με παγωμένη έκφραση. Περιγράφει τον Curio ως συστηματικό βασανιστή, ως κάποιον που ήθελε να δει «αποτελέσματα».

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Ο Manuel Cajueiro, μάρτυρας που θα καταθέσει ενάντια στον Major Curio

Ο Curio, ο οποίος τώρα ζει στη Μπραζίλια, έχει προσλάβει έναν κορυφαίο δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Το όνομα του δικηγόρου είναι Adelino Tucunduva, είναι 71 χρονών και αποκαλεί τον πελάτη του ως τον «καλύτερό του φίλο».

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Colonel Sebastião de Moura, γνωστός και ως Major Curio
Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Ο José Genoino έχει αντιμετωπίσει τον Curió και στη ζούγκλα και μέσα στη βουλή. "Η Βραζιλία τον άφησε να κάνει ό,τι θέλει, και ακόμα υπάρχει αυτή η πόλη που έχει πάρει το όνομά του, η οποία τον λατρεύει".

Ο Curio ζει σε ένα άνετο προάστιο της μεσαίας τάξης. Επιμένει ότι οι φράσεις που έχει πει ο ίδιος είναι μόνο οι εξής: Σχετικά με τη δουλειά του «ο στόχος ήταν να προστατεύσει την ακεραιότητα του έθνους με κάθε κόστος». Σχετικά με τις κατηγορίες περί βασανισμών «έκανα ανακρίσεις, κι εκεί δεν σερβίρονται κουλουράκια. Υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών από έναν εχθρό που είναι κρατούμενος. Αυτές οι ανακρίσεις δεν είναι δυνατόν να είναι ήρεμες και πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιστάσεις». Σχετικά με τα εγκλήματα την δικτατορίας, λέει: «Αν έγιναν υπερβολές, δεν είναι τίποτα με τις καταχρήσεις των κομμουνιστικών κυβερνήσεων, για τις οποίες δεν κατηγορήθηκαν ποτέ».

Στη βραζιλιάνικη Καρδιά του Σκοταδιού Facebook Twitter
Ο σύζυγος, ο αδερφός και ο πατέρας της Victória Grabois εξαφανίστηκαν το 1973

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ. Λέει ότι έχει συγχωρέσει τα θύματά του. Λέει ότι έχει πλέον αποδεχτεί την ιδέα ότι οι νέοι επαναστάτες «ήταν μάλλον ιδεαλιστές, διαποτισμένοι με ένα πνεύμα που δεν ήταν σε αντίθεση με το δικό μας. Όμως η πορεία τους πήγαινε σε μία κατεύθυνση και η δική μου σε μία άλλη».

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ από την Κορνουάλη

Διεθνή / «Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για την ασθένεια της πριγκίπισσας με καρκίνο

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής νοσοκομείο στα νησιά Σίλι και απάντησε σε εργαζόμενη που τον ρώτησε για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Διεθνή / Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Στη Γερμανία καταναλώνονται 1,3 δισεκατομμύρια ντονέρ κεμπάπ ετησίως - Να μπει πλαφόν στην τιμή προτείνει το Die Linke - «Όπου κι αν πάω, με ρωτούν» λέει ο Όλαφ Σολτς
NEWSROOM
Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ας αντιπαραβάλλουμε τη δήλωση του Φαήλου για τους ληστές στην Πτολεμαϊδα, ότι τί θέλατε, να τους σερβίρουμε και καφε;Η Χούντα της Βραζιλίας ήταν από τις πιο αιμοσταγείς, με εκατοντάδες εξαφανισμένους, πολύ απλά τους έβαζαν σε αεροπλάνα και τους πετούσαν στη μέση του Ατλαντικού.Επιτέλους ας πάψει η καραμέλα ότι αναμοχλεύονται παλιά πάθη. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί Αμνηστεία, για να μην αναμοχλευθούν δήθεν πάθη, αφού λογικά όλοι επιθυμούμε τη διαλεύκανση των εγκλημάτων. Εκτός αν κάποιοι παίζουν τα ρέστα της ευαισθησίας τους στο πώς δε θα τιμωρηθεί κανένας αιμοσταγής βασανιστής.
Πολύ σωστά αγαπητέ DimitrisT.Τα όπου γης καθάρματα-και στις λατινοαμερικάνικες χώρες αφθονούσαν-κοιμούνται ήσυχα τα βράδια τους,φυσικά έχοντας ως άλλοθι ότι επιτελούσαν το καθήκον τους και εκτελούσαν διαταγές ανωτέρων...Σας θυμίζει τίποτα?...Τα ίδια ισχυρίζονταν και οι αρχιβασανιστές της χούντας...Οι βασανιστές-όλων των αποχρώσεων-μπορεί και πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη!