Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΕΒ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΕΒ Facebook Twitter
1

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Οι τροπολογίες αφορούσαν αφενός στον περιορισμό των υπέρογκων συντάξεων, αφετέρου στην κατάργηση της διάταξης για «αιτιολογημένες απολύσεις». Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για «μνημονιακές τροπολογίες μετά τα μνημόνια», που κατά τον ίδιο ακυρώνουν φιλεργατικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αναλυτικά, όπως σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας: «Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΕΒ Facebook Twitter

Βρούτσης: Βιάστηκαν να αποχωρήσουν

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ότι βιάστηκαν να αποχωρήσουν, υποστηρίζοντας πως οι επίμαχες δύο τροπολογίες έχουν «επείγοντα χαρακτήρα». 

«Βιάστηκαν να αποχωρήσουν, ίσως προσχηματικά επειδή ήξεραν τι θα ακούσουν. Για μένα είναι τιμή που φέρνω 2 κρίσιμες, σημαντικές και θετικές τροπολογίες για τους συνταξιούχους. Η Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Γιάννης Βρούτσης. Με την τροπολογία, το ανώτατο όριο των συντάξεων καθορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 4.608 ευρώ.

Για την πρώτη τροπολογία που αφορά τις υψηλές συντάξεις ο υπουργός εξήγησε ότι χωρίς τις επείγουσες ρυθμίσεις κινδυνεύουν να πληρωθούν υπέρογκες συντάξεις. «Τι ήθελαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια και να πληρωθούν; Ήθελε διάταξη νόμου για να παγώσουν. Αν στις 25 Αυγούστου κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε νόμο κι όχι την προφορική εντολή μου θα πληρώνονταν αυτές συντάξεις γιατί δεν μερίμνησε ο κ. Τσίπρας κάνει αυτονόητο».

Καταργείται η διάταξη για τις αιτιολογημένες απολύσεις

Για τη δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί τη διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς κατά τον ίδιο η διάταξη προκαλεί «εξελίξεις που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους. Δημιουργούν διχασμό και κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας».

Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:

-την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων

-τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου

-την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών 

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ