Καινούργια συμφωνία για τη μετανάστευση θέλει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Καινούργια συμφωνία για τη μετανάστευση θέλει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Facebook Twitter
1

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σήμερα από τη Ρώμη την πρόθεση της να προτείνει μια «νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο», για τη βελτίωση των προσπαθειών κατανομής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλω να προτείνω ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, χρειαζόμαστε μια νέα λύση. Θέλουμε οι διαδικασίες μας να είναι αποτελεσματικές αλλά και ανθρωπιστικές - δεν είναι εύκολο έργο, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την έννοια της κατανομής των υποχρεώσεων. Γνωρίζουμε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά εκτεθειμένες: είναι θεμελιώδες να κατορθώσουμε να εγγυηθούμε την αλληλεγγύη της ΕΕ» στις χώρες αυτές, ανέφερε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές επισκέψεις σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ, ενόψει της έναρξης της θητείας της την 1η Νοεμβρίου.

Ο Κόντε επαναδιατύπωσε τη θέση της Ρώμης ότι «δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών να συνεχίσει να βαραίνει την πρώτη χώρα όπου φθάνουν οι μετανάστες».

Ενώ η φον ντερ Λάιεν βρισκόταν στην Ρώμη, 163 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε δύο διασωστικά πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, που συνεχίζουν να πλέουν κοντά στα ιταλικά και μαλτέζικα χωρικά ύδατα προς αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού.

Η ιταλική λαϊκιστική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες, ισχυριζόμενη ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει επιδείξει αλληλεγγύη στον τομέα αυτό.

Οι βαθιές διαιρέσεις εντός της ΕΕ αναφορικά με την κατανομή των προσφύγων έχουν καταστήσει αδύνατη μέχρι σήμερα οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που δίνει στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Διεθνή / Τι συμβαίνει στη Γαλλία: Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και γιατί εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα

Αυτό που άρχισε ως διαμαρτυρία για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συνθήκες στα σχολεία εξελίχθηκε μέσα σε έναν μήνα σε ένα κίνημα που εκφράζει τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τις κυβερνητικές επιλογές
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία καιγόταν και ο Μακρόν διασκέδαζε στη Σελίν Ντιόν: Το βίντεο που προκάλεσε οργή

Διεθνή / Η Γαλλία καιγόταν και ο Μακρόν διασκέδαζε στη Σελίν Ντιόν: Το βίντεο που προκάλεσε οργή

Στο στόχαστρο των επικρίσεων βρέθηκε και η ίδια η διοργάνωση της συναυλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Παρίσι, μία από τις πόλεις όπου καταγράφηκαν μερικές από τις εντονότερες συγκρούσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Γιατί εξακολουθούμε να το λέμε «μεταναστευτικό πρόβλημα» και όχι «εργατική κινητικότητα», «ενίσχυση πληθυσμού» ή «φυλετική ουδετεροποίηση των κρατών» ;Η ειλικρίνεια είναι μία αρετή που εκτιμάται...