Σεξουαλική παρενόχληση: η πλάκα κομμένη

Σεξουαλική παρενόχληση: η πλάκα κομμένη Facebook Twitter
44

Από την Σανάνθη για το LIFO.gr

Αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο αποτέλεσε μια πρόσφατη ανάρτηση στη στήλη της Lifo  «Αγαπητή Α,μπα» (βλ. εδώ, αρ.11) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, την οποία υφίστανται, συνήθως νεαρές, γυναίκες από ανωτέρους ή συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει παρενόχληση από γυναίκα προς άντρα ή από άτομο του ιδίου φύλου.

Δεν υπάρχει «αθώο πείραγμα» ή «πονηρό πείραγμα», το «πείραγμα» στη δουλειά ΔΕΝ επιτρέπεται. Ήρθες για να εκτελέσεις μια συγκεκριμένη εργασία εντός συγκεκριμένου ωραρίου, θα την κάνεις με ευγένεια, τυπικότητα, καλή διάθεση. Έλα όμως που η καλή διάθεση είναι σαν έννοια τόσο μα τόσο παρεξηγήσιμη και το ωραίο σου χαμόγελο μπορεί  να αποκωδικοποιηθεί από τον/την «απελπισμένο» απέναντί σου σαν «πάμε για τρέλλες στις Σεϋχέλλες».

Πρόβλημά του (ή της, αναλόγως), κατ'αρχήν, και μάλιστα τεράστιο. Για να μη γίνει όμως και πρόβλημά σας, πρέπει να δράσετε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ναι, στοιχειώδη αναίδεια γιατί ο κάφρος, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μόνο με καφρίλα αντιμετωπίζεται.

Φυσικά, για πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πάντα η δικαστική οδός- για αυτό θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να έχετε γύρω σας μάρτυρες για ο,τιδήποτε, ακόμη και για το πιο σαχλό σχόλιο.

Τα παρακάτω λοιπόν απευθύνονται κυρίως (για ευνόητους λόγους) σε εργαζόμενες που χαμογελούν, είναι ευχάριστες και δυστυχώς, αποσυντονίζονται εντελώς στην περίπτωση που η γλυκιά τους φυσιογνωμία γίνεται αντικείμενο του πόθου από έναν απρόσκλητο και απρόκλητο εργοδότη/συνάδελφο. Κορίτσια, σταματήστε να χαμογελάτε αμήχανα ή να βράζετε σιωπηλές μες στο ζουμί σας όταν ο θρασύς, γλοιώδης και  απαράδεκτος Δον Ζουάν του διπλανού γραφείου, σας την πέφτει εν ψυχρώ και συνέχεια.

Το ότι χαμογελάω όταν σου  μιλάω δεν σημαίνει κύριε ότι μου αρέσεις-ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο ότι προσπαθώ να είμαι ευγενική και ίσως ότι έχω χαρούμενη διάθεση (δεν ισχύει πάντα, γιατί συχνά χαμογελάμε επειδή  απλώς πρέπει).

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και η λίστα που ακολουθεί είναι  βγαλμένη από τη ζωή με σταδιακή κλιμάκωση στην βαρύτητα του «πεσίματος»:

1. -Αχ, πόσο θα ήθελα να ήμουν το άρωμα που βάζεις στο λαιμό σου!

-Αχ και το έγραφε η ετικέτα πριν το δοκιμάσω «Προσοχή στα λιγούρια»

(προσοχή: η απάντηση ταιριάζει σε πλήθος σεξιστικών σχολίων όπως «μας έχεις αναστατώσει σήμερα με τη φούστα/παντελόνι/πουκάμισο/άρωμα που φοράς»)

2. - Σιγά, πώς κάνεις έτσι; Πλάκα κάνω!

- Κι εγώ κάνω καφέ ας πούμε, αλλά δεν σου ζήτησα ποτέ να τον μοιραστείς μαζί μου

Ή -Δεν ξέρω αν κάνεις πλάκα ή όχι, πάντως αν ποτέ μου χρειαστώ γέλιο, θα αγοράσω από αλλού, μην ανησυχείς.

3. -Είσαι ξενέρωτη/ξινή/επιθετική.

-Ενώ αν σου «καθόμουν» ή γελούσα με τις κρυάδες σου, θα ήμουν καύλα, θες να μας πεις!

4. -Με παρεξήγησες, δεν είναι αυτό που νομίζεις...

-Δεν σε παρεξήγησα. ΕΣΥ με παρεξήγησες, για σκέψου καλύτερα.

5. -Πότε είναι τα γενέθλιά σου να σου στείλω λουλούδια; (μπλιαχ)

-(Αντί απάντησης) Εσύ πότε έχεις γενέθλια;

- Γιατί ρωτάς;

-Για να σου στείλω χυλόπιτες.

6. -Το ξέρεις ότι είσαι πολύ όμορφη σήμερα;

-Γιατί ειδικά σήμερα; Είναι του Αγίου Αγάμητου;

7. - Τί κάνεις το βράδυ;

-Πάντως όχι κάτι που να σε αφορά.

8.   -Σε είδα χθες στον ύπνο μου γυμνή (!)

-Κι εγώ σε είδα στον ξύπνιο μου φτυσμένο.

9.      -Τι νούμερο σουτιέν φοράς; (!)

-Το πουλί σου επί δύο συν το δείκτη νοημοσύνης σου.

10.  -Γιατί δεν είσαι «συνεργάσιμη»;

- Από πότε η συνεργασία έγινε συνώνυμη της συνουσίας;

Σημ: κάθε προσθήκη/βελτίωση είναι ευπρόσδεκτη στα σχόλια!

 

 

 

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Το 6 και το 7 απο που και ως που ειναι σεξουαλικη παρενοχληση; Ρε πατε καλα; Θα σου πει ενας αντρας οτι εισαι ομορφη και θα του απαντησεις οτι ¨κι εσυ εισαι αγαμητος¨;
Θεωρώ πολύ πιθανό, πως οι περισσότερες γυναίκες που θεωρούν τα υποθετικά "πεσίματα" αυτού του άρθρου κανόνα και όχι μπαμπουνίστικες εξαιρέσεις και ακόμα περισσότερο τις απαντήσεις αποστομωτικές και εύστοχες (η απαξίωση θα ήταν απλά αρκετή), είναι γυναίκες που δεν τις έχει φλερτάρει ποτέ ούτε λυσσασμένος βραδύπους μετα αλαλαγμών και κυμβαλοκρουσιών και σε κατάσταση οίστρου έπειτα απο 20ετή απομόνωση σε ερημικό νησί. Δεν μιλάω για περιπτώσεις αυθεντικής σεξουαλικής παρενόχλησης που σωστά κάποιες σχολιάστριες επισήμαναν, αλλά για τα του άρθρου αυτό καθ'αυτό. Το φλέρτ και οι "σπόντες", θα σας ακολουθούν σε όλη σας τη ζωή (άντρες και γυναίκες), σε όλες τις πτυχές και όλους τους χώρους, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, ευτυχώς, πάρτε το απόφαση. Οι ενοχλητικές ατάκες του άρθρου, ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία και αποσκοπούν στο να δημιουργούν τις κλασσικές εντυπώσεις του φορτικού-πειναλέου αρσενικού. Λες και δεν υπάρχουν φορτικά-πειναλέα θυλικά.
Σύμφωνω με MissNoobistan. Οι περισσότερες ερωτήσεις-απαντήσεις θυμίζουν ταινία του 80.Από την άλλη γνωρίζω περιπτώσεις όπου ζευγάρια γνωρίστηκαν στη δουλεία, κάποια προχώρησαν μεχρι και σε δημιουργία οικογένειας και κάποια όχι. Πως αυτοί έκαναν το πρώτο βήμα;;; Δεν ρώτησε κάποιος από τους δύο κάποια στιγμή τον άλλο "τι κάνεις το βράδυ"΄;
Και μετά λέτε "Δεν υπάρχουν άντρες", υπάρχουν απλά τους φτύνετε. Αυτό βέβαια μέχρι τα 30 σας όπου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το βιολογικό σας ρολόι ΤΙΚ ΤΑΚΤΙΚΤΑΚΤΙΚΤΑΚκαι τελικά απλά παντρεύεστε τον πρώτο τυχόντα. SAD BUT TRUE LADIES, SAD BUT TRUE.. Και αν διαφωνήσεις από κάτω, τότε είσαι η εξαίρεση και σε παραδέχομαι.
"ο κάφρος, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μόνο με καφρίλα αντιμετωπίζεται"Αν είσαι κάφρος. Το να υιοθετήσεις τις μεθόδους του είναι κι ένας καλός τρόπος να δείξεις ότι τις επικροτείς. Αν είσαι βίαιη τον αντιμετωπίζεις με βία και αν είσαι ευγενής με ευγένεια.
Να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι από εκείνους τους σαχλούς που κάνω "καμάκι" ή ανά πάσα στιγμή και σε κάθε ευκαιρία φλερτάρω ασυστόλως και αδιακρίτως.Αυτό που έχω να πω είναι πως τις περισσότερες φορές όλες αυτές οι καφρίλες πιάνουν και πολλές κοπέλες "τσιμπάνε" ή ανταποκρίνονται. Το αναφέρω γιατί πράγματι το έχω παρατηρήσει και φρικάρω. Από την άλλη ίσως έχει σημασία τελικά ποιός είναι και εκείνος που σε φλερτάρει ακόμη και αν σου έχει απευθυνθεί με μία καφρίλα. Αν είναι κάποιος εμφανισιακά "θεός" άντε να του αρνηθείς σε αντίθεση με κάποιον ενδεχομένως εμφανισιακά "αδικημένο" που ακόμη και κάποια σερβιτόρα κολόμπαρου εν ώρα υπηρεσίας-κονσομασιόν ενοχλημένη θα θεωρούσε κάθε προσέγγιση του ως σεξουαλική παρενόχληση.Ντύσιμο. Αν δεν θέλετε να σας παρενοχλούν, κάτι απολύτως κατανοητό και σεβαστό, προσέξτε πως ντύνεστε στους χώρους εργασίας. Μη προκαλείτε και μετά ζητάτε και τα ρέστα. Αφού το ξέρετε πως κυκλοφορούν και πολλοί κάφροι που γιορτάζουν του Αγίου Αγαμήτου.Κλασικό παράδειγμα η εικόνα του προκλητικού μπούστου ασφυκτικά ανορθωμένου, στηριζόμενου σε ένα και μοναδικό κουμπάκι το οποίο ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο μίας πιο βαθειάς εισπνοής θα εκσφενδονιστεί με ταχύτητα πλαστικού βλήματος ικανό να διαπεράσει γυψοσανίδα ή και τζάμι. Δεν θέλω να φανταστώ μία ενδεχόμενη νεκροτομή με τον ιατροδικαστή να κρατάει με τη λαβίδα ένα μικροσκοπικό κουμπάκι στρας γράφοντας στις σημειώσεις του: «Κουμπί ένδυσης τύπου στρας αφαιρέθηκε εντός προκληθείσης θανατηφόρου πληγής βάθους 2,8 εκατοστών στο μετωπιαίο οστό. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος δεδομένης της χαμογελαστής έκφρασης του θανόντος. Στοιχείο που δηλώνει την μηδενική εγκεφαλική αντίδραση πόνου κατά το χτύπημα. Επίσης παρατηρήθηκε έκκριση μεγάλης ποσότητας τεστοστερόνης και σπέρματος εντός των ορχικών πόρων». Είναι το γνωστό στήθος-μπούστο που κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα ραγίζει...Τζινάκια τόσο χαμηλού καβάλου που πολλές φορές μπορεί να υπολογιστεί η μέθοδος αποτρίχωσης του εφηβαίου. Ξυραφάκι, κερί ή λέιζερ. Μόνο απόκρυφο σημείο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό του τατουάζ μίας πεταλουδίτσας... α όχι η Τinkerbell είναι! Επίσης όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν ολόκληρη την συλλογή των στρινκ σας. Μην αναρωτηθείτε, όταν κάποιος σας ευχηθεί μαζί με την "καλημέρα" και "με γεια το στρινκ", πως το κατάλαβε. Φυσικά δε μιλάμε για τα καταπληκτικά φορεματάκια ή μπλούζες see through. Το λέει άλλωστε και η λέξη. See through (δείτε μέσα από). Ο δε συνδυασμός των παραπάνω είναι που κυριολεκτικά "φουντώνει". Οπότε πριν θεωρήσετε δικαίως ίσως πως παρενοχληθήκατε σεξουαλικά, προσέξτε τι έχετε φορέσει. Μπορεί στη συγκεκριμένη φάση μία φωτεινή παλλόμενη επιγραφή νέον "ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΙΣΤΡΟ" να ήταν πιο διακριτική από το αντίστοιχο προκλητικό ντύσιμο σας. Δεν είπα πως πρέπει να ντύνεστε σαν στο κατηχητικό ή να φοράτε μπούρκα. Άλλο το αισθητικά όμορφο και άλλο το προκλητικό. Μη πέσετε να με φάτε τώρα. Μία άποψη είπα, χωρίς παρεξήγηση απολύτως σεβόμενος το γυναικείο φύλο.
Από τους ωραιότερους σχολιασμούς που έχω διαβάσει σε αντίστοιχο κείμενο!! Έξυπνος, με χιούμορ και καθόλου (εμφανή τουλάχιστον) ειρωνία! Πολύ σωστός! (πάντως να ξέρεις, τα κουμπάκια με στρας είναι πράγματι δολοφονικά!!! χαχα)
Η σεξουαλική παρενόχληση (και κακοποίηση) δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το ντύσιμο, την εμφάνιση -γενικότερα- ή τη συμπεριφορά. Οι αποδέκτες αυτής δύνανται να έχουν πολύ διαφορετική εμφάνιση, διαφορετική ένδυση, διαφορετική συμπεριφορά και εύρος ηλικίας.Cold fact....και επειδή είσαι γλαφυρός στις περιγραφές, να σου κάνω κι εγώ μία εξίσου, ελπίζω, γλαφυρή περιγραφή:Ο πρώτος μου εργοδότης κάποια στιγμή θεώρησε σκόπιμο να με σταματήσει από τη δουλειά και να με βάλει να δούμε μαζί τσόντα στον υπολογιστή μου... Με τραβολόγαγε, μου έλεγε μ@λακίες και λίγο-πολύ δε με άφηνε να σηκωθώ. Μήπως το γεγονός ότι δεν βρήκα το σθένος να του φέρω κάποιο τυχαίο γραφειακό εξάρτημα στην κλούβια του σκ@τοκεφάλα, ν' ανοίξω την πόρτα και να φύγω –επιτόπου- για να τον καταγγείλω, επειδή είχα πάθει το πλέον αποσβολωτικό ΣΟΚ-ΦΡΙΚΗ, θα έπρεπε να τον κάνει να πιστεύει ότι κατά βάθος/ύψος/πλάτος γουστάρα κιόλας; Τι στο δι@ολο!;Η περίπτωση του πεσίματος των εργοδοτών-ριών είναι τεράστιο faux pas ούτως ή άλλως, όμως αφού θίγεται το θέμα μεταξύ συναδέλφων θα έλεγα πως ως άνθρωποι που είμαστε, θα έπρεπε να διαθέτουμε ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για μπορούμε να καταλάβουμε αν στ@ν απέναντι αρέσουμε ολίγον τι, περισσότερο ή δεν αρέσουμε καθόλου. Μαγική λέξη: «ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ». Τι *δεν* καταλαβαίνουμε όταν δεν βρίσκουμε ανταπόκριση; Ειδικά στο χώρο εργασίας μπορείς να φέρεις τ@ν άλλ@ σε πολύ δύσκολη θέση, δίνοντας δικαιώματα για χαζοκουτσομπολιά και επί πλέον πειράγματα. Η Σανάνθη αναφέρει: "σας την πέφτει ΕΝ ΨΥΧΡΩ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ" και εννοεί ακριβώς αυτό. Όχι, αυτή η επιμονή δεν είναι κολακευτική, όχι δεν έχει την υποχρέωση να ακούει κάποι@ τέτοιου είδους σχόλια κι όχι δεν έχει απαραίτητα τη διάθεση, εκτός από το φόρτο της εργασίας, να εφευρίσκει 1002 τρόπους για να το αποφύγει με τακτ, ειρωνία, δυναμισμό, διπλωματία… γουοτέβα την κατάσταση. Ούτε έχει, πολλές φορές, τη δυνατότητα να τα βροντήξει χάμω, altogether.
Πενταγιώτισσα 25.4.2013 | 15:26Δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά το βαραίνεις πολύ. Εγώ αναφέρθηκα με χιουμοριστικό τρόπο περισσότερο στο κομμάτι της παρενόχλησης-φλερτ, πρόκλησης-φλερτ όπου οι διαχωριστικές γραμμές είναι εξαιρετικά λεπτές και τις περισσότερες φορές μπερδεμένες.Όσο για την περιγραφή μου είναι περισσότερο χιουμοριστική. Εμπνευσμένη από πραγματικές-καθημερινές εικόνες και γεγονότα όσο αφορά την ένδυση (τονίζω, σε επαγγελματικούς χώρους) και τη γυναικεία αποδοχή (!!!) του κάφρικου φλερτ.Πίστεψε με όμως. Θεωρώ επίσης πολύ προσβλητικό το προφανές και εσκεμμένο προκλητικό γυναικείο ντύσιμο σε εργασιακούς χώρους. Προδίδει μία "φτήνια" ή αλλιώς τη θηλυκή καφρίλα.Τόνισα εξαρχής πως ό,τι έγραψα το έκανα σεβόμενος το γυναικείο φύλο.Για τις προσωπικές σου εμπειρίες που περιγράφεις τι να πω; Πραγματικά λυπάμαι και απορώ με την υπομονή σου. Δεν ξέρω αν ήμουν στη θέση σου τι θα έκανα. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω καν υποθετικά. Βλέπεις δεν είμαι και γυναίκα. Δεν ξέρω πως λειτουργούν τα οιστρογόνα παρά μόνο η τεστοστερόνη ή διαφορετικά "ΟΥΓΚΟΡΜΟΝΗ" (ΟΥΓΚ!). Η μία σου ανεβάζει το αίμα στο... κεφάλι και η άλλη στο στήθος... Πολλές φορές αυτή η ταυτόχρονη ή συγχρονισμένη διαδικασία προκαλεί ευχάριστες, "εποικοδομητικές" συνευρέσεις.Στις περιπτώσεις όμως πλήρους ασυγχρονίας ή ασυμβατότητας μεταξύ τους, δεν θέλεις να είσαι μπροστά... ...ούτε πίσω... Εν πάσει περιπτώσει να είσαι κάπου άλλου.
ok ρε παιδί μου -ναι- το βαραίνω ολίγον τι, γιατί μερικοί τείνουν να το παραελαφρύνουν (κι όχι μόνον).Ειλικρινά, όμως, μα τον Βισνού αρχίζω να βραχυκυκλώνω με τις testos vs oestros ορμόνες ως συνώνυμα της Μίας (και μοναδικής) ανδρικής φύσης και της Έτερης (μοναδική) γυναικείας φύσης, δλδ μ’ όλη αυτήν την κανονιστική/ στερεοτυπική/ βιολογίστικη θεώρηση των πραγμάτων. "Δεν ξέρω αν ήμουν στη θέση σου τι θα έκανα. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω καν υποθετικά. Βλέπεις δεν είμαι και γυναίκα. Δεν ξέρω πως λειτουργούν τα οιστρογόνα παρά μόνο η τεστοστερόνη"Κάτι χάνω, τι σχέση έχει η όποια αντίδραση με τα ...οιστρογόνα;"Η μία σου ανεβάζει το αίμα στο... κεφάλι και η άλλη στο στήθος..."Επίσης κάτι χάνω, come again pls?
Πενταγιώτισσα 25.4.2013 | 20:29Άσε μας βρε κοπέλα μου. Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.Στην τελική πήγαινε σε ένα ψυχολόγο. Θα βοηθήσει.Στην τελική δεν με ενδιαφέρει αν με κατάλαβες η όχι.Το ύφος του άρθρου το κατάλαβες τουλάχιστον;Δεν μπορώ να κάνω κάτι εγώ.Άσε μας βρε κοπέλα μου. Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.Στην τελική πήγαινε σε ένα ψυχολόγο. Θα βοηθήσει.Δεν μπορώ να κάνω κάτι εγω.
Αυτά τα "κοπέλα", "κοπελιά", "ψυχολόγο" κ.λπ., θα σε παρακαλούσα να τα αφήσεις, προς τι το επιθετικό υφάκι;Μ΄ αυτόν τον τρόπο αντιδράς όταν σου κάνουν μία (ok 2) ερωτήσεις;Ναι, θεωρώ πως δεν ήσουν ιδιαίτερα σαφής, τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα, πλήρως, τι θες να πεις.Δεν τρέχει τίποταξεκώλα και χαλάρωσε ;-)
Πενταγιώτισσα 25.4.2013 | 21:42 Εξ αρχής χαλαρός είμαι κάνοντας χιούμορ. Δεν θα έδινα σημασία αλλά το αρχικό σου σχόλιο αφορούσε το δικό μου και συγνώμη δηλαδή αλλά το γ#$σες το θέμα. Διαφορετικά δεν ασχολούμουν.Το "κοπελιά" που το είδες γραμμένο; "Κοπέλα μου" έγραψα. Όσο για την μία (οκ 2) ερωτήσεις, έκανες την τρίχα τριχιά. Άλλα έγραψα, άλλα κατάλαβες. Οιστρογόνα-ανδρογόνα. ΥΠΑΙΝΙΚΤΙΚΟ και ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ έκανα σε στερεότυπες μπουρδολογίες που τάχα δικαιολογούν απαράδεκτες συμπεριφορές και περιστατικά.Ψυχολόγος. Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ή να δεχτεί το χιούμορ, έχει θεματάκια να λύσει. Και μου έδωσες την εντύπωση πως έχεις θεματάκια. Όχι τόσο όσο αφορά το χιούμορ μου αλλά πίσω από αυτό, κυρίως το άσχημο περιστατικό που σου συνέβη για το οποίο μετανιώνεις κάθε μέρα για την παθητική στάση σου και που δεν του έφερες το πρες παπιέ (καλά θα έκανες) στο κεφάλι.Τελειώνοντας, βάσει του περιεχομένου του άρθρου γιατί εκεί είναι το ζήτημα, να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά είμαι κατά ακόμη και του πιο απλού-αθώου κομπλιμέντου στους χώρους εργασίας το οποίο εύκολα μπορεί να ξεφύγει ή να παρεξηγηθεί. Δεν είναι κακό να κρατάμε κάποιες τυπικές αποστάσεις με ή χωρίς χαμόγελα. Ακόμη και από τις... κραυγαλέες εμφανίσεις τις οποίες με χιούμορ περιέγραψα στο αρχικό μου σχόλιο. Απευθύνομαι κυρίως στα αγοράκια γιατί τα κοριτσάκια είναι συνήθως πιο διακριτικά χωρίς να εξαιρούνται του κανόνα. Πάντως αυτό το ξενόφερτο ηλίθιο-χαζοχαρούμενο χωρίς λέξεις χαμόγελο όταν διασταυρώνεσαι με τον άλλο ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Πες και κάτι, πες και καμιά κουβέντα: "Τι γίνεται;", "Πως πάει;", "Χαίρετε!", "όλα καλά;", "επ!"-"ωπ!", "..σπέρα...", "..μέρα...". Πες κάτι!
για να το προσπαθήσουμε πάλι...“το αρχικό σου σχόλιο αφορούσε το δικό μου και συγνώμη δηλαδή αλλά το γ#$σες το θέμα.” Κι εγώ συγνώμη, αλλά κάνεις λάθος φίλε μου: Το αρχικό μου σχόλιο (υποθέτω ότι εννοείς το 25.4.2013 | 20:27) δεν απευθύνεται σε εσένα ειδικά. Αν αφορούσε σε εσένα (ειδικά) θα υπήρχε ως απάντηση – τοποθέτηση κάτω από δικές σου τοποθετήσεις – απαντήσεις, ειδικά εφόσον «έχουμε πιάσει τη συζήτηση». Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν @Ο Νοών... νοείτω Makes sense?Το αντιλαμβάνομαι ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, το έχω πάθει κι εγώ. Την επόμενη φορά ρώτα, αν θες (και υπόσχομαι να μην στην «πέσω»).Το "κοπελιά" που το είδες γραμμένο; "Κοπέλα μου" έγραψα.Οχού...μωρέ τώρα, δεν είναι Γιάννης είναι μπαρμαγιάννης, πιθανότατα δεν θα μπορούσα να σου μεταφέρω για ποιο λόγο ακούγεται πατροναριστικό, όπως το “lady” ή το «ρε μανδάμ», αλλά ας μην σταθούμε εκεί όμως (κι ας μη το περιπλέξουμε περαιτέρω και παραπονιέσαι για τρίχες και τριχιές).«Άλλα έγραψα, άλλα κατάλαβες.»Χτυπάς πόρτες ανοιχτές, σου δήλωσα εξ αρχής ότι τα εν λόγω σημεία δεν μου ήταν σαφή. Αφού δεν μου ήταν σαφή, δεν μου έμενε άλλη λύση εκτός από το να σε ρωτήσω. Σε ρώτησα δις. I’m not in your head, που λένε.«Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ή να δεχτεί το χιούμορ, έχει θεματάκια να λύσει. Και μου έδωσες την εντύπωση πως έχεις θεματάκια. Όχι τόσο όσο αφορά το χιούμορ μου αλλά πίσω από αυτό, κυρίως το άσχημο περιστατικό που σου συνέβη για το οποίο μετανιώνεις κάθε μέρα για την παθητική στάση σου και που δεν του έφερες το πρες παπιέ (καλά θα έκανες) στο κεφάλι.»Εκτιμώ το εμπνευσμένο χιούμορ αλλά και διάφορα είδη χιούμορ, ενίοτε είμαι εξαιρετικά χιουμοριστικό άτομο myself! Όμως δεν μπορώ να κάνω χιούμορ με κάποια πράγματα, που είναι εκ φύσεως σοβαρά. Δεν μου βγαίνει, ρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε. Επίσης, χωρίς να παρεξηγηθείς, το γεγονός ότι δεν έπιασα, στην προκειμένη περίπτωση, το δικό σου χιούμορ δεν με καθιστά άτομο χωρίς χιούμορ ή με "θεματάκια". ...Και να σου πω κάτι άλλο, πιο σημαντικό από την αίσθησή του χιούμορ μου; Είναι πολύ ενοχλητικό να μοιράζεσαι κάτι (το άσχημο περιστατικό εν προκειμένω) και να ξέρεις (ή τέλος πάντων να μπορείς να πιθανολογήσεις επ’ αυτού, πριν το γράψεις) ότι εσύ και ο κάθε εσύ, όταν θα «στριμωχτείς» λίγο ή όταν κάτι δεν θα σ’ αρέσει, πολύ σύντομα θα το χρησιμοποιήσεις εναντίον μου («κοπέλα μου, άντε στον ψυχολόγο»). Και η αλήθεια είναι πως ούτε θέλω να σας κρατήσω απ’ τον ώμο και να κλάψω, ούτε θέλω να σπάσω τα μούτρα στους πάντες. OK? Δηλαδή άκου το: «ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΑΜΕ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ, ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ» Σου ακούγεται τώρα κάπως επιθετικό; Ναι, γιατί είναι.θα σ΄ άρεσε, χωρίς ιδιαίτερο λόγο; Εμένα πάντως, όχι.οκ..προχωράμε όμως και τα ψιλολύνουμε σιγά, σιγά πιστεύω.Κλείνοντας (γενικά προς όλους και όλες)...Δεν μιλάμε για έλξη στις σχέσεις γενικώς, δεν μιλάμε για φλερτ στο bar, δεν μιλάμε για 2 λέξεις που θα ειπωθούν στο γραφείο, μεταξύ συναδέλφων: "καλημέρα, τα μαλλιά σου είναι ωραία σήμερα, γουοτέβερ”, δεν μιλάμε να είσαι πραγματικά ξινή-ός, ψώνιο, αγγούρι και με τη μύτη στη στρατόσφαιρα (μπλιάξ λέμε), δεν μιλάμε για τα βιολογικά ρολόγια της καθεμιάς και του καθενός, δεν ξέρω -καν- αν μιλάμε για τη «συγκεκριμένη» κοπέλα που έχει αντιληφθεί ότι σχεδόν μόνο με το στήθος της θα πάει μπροστά, γιατί τα υπόλοιπα –δυστυχώς- είναι δευτερεύοντα ή ήταν δευτερεύοντα και ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ μέχρι πολύ πρότινος.... Μιλάμε για τα δυσάρεστα συστηματικά μαρκαρίσματα και παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας, αποδέκτες των οποίων είναι διαφορετικές γυναίκες (και ενίοτε άνδρες) που δύνανται να έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό.
Δεν θα ήθελα να με παρεξηγήσει η κειμενογράφος,αλλά στην σεξουαλική παρενόχληση δεν απαντάς με σεξουαλικού περιεχομένου ατάκες.Απαντάς με σοβαρότητα και ψυχρότητα και φέρνεις το όποιο ζώο βρίσκεται απέναντι σου σε δύσκολη θέση εκθέτοντας την ηλιθιότητα του.Όσο για το σχολιαστή από πάνω που θεωρεί ότι σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκμετάλλευση εξουσίας για να κάτσει κάποια σε κάποιον ,θα ήθελα να του πω ότι φαίνεται κατάφορα ότι είναι άντρας και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά!Σε πληροφορώ φίλε μου ότι ένα αφεντικό που προσπαθεί να διακρίνει το σουτιέν μου ή χαζεύει τις γάμπες μου όσο εγώ προσπαθώ να αναλύσω την δουλειά μου,είναι ξεκάθαρη σεξουαλική παρενόχληση και βεβαίως και ιδιαίτερη προσβολή για οποιαδήποτε εργαζόμενη γυναίκα!
δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση διότι δε μπορείς να ποινικοποιήσεις πως σε κοιτάει κάποιος. μπορεί να σ' ενοχλεί όσο θες αλλά δε μπορείς να το ποινικοποιήσεις. ούτε την ασχήμια, ούτε τη βλακεία, ούτε τη μαλακία. δυστυχώς ή ευτυχώς
αν εξαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα, που είναι γλοιώδες και εμετικό πέσιμο συν παρενόχληση, τα 6 και 7, αν ειπωθούν μόνο μία φορά είναι το 6 κολακευτικό και το 7 απλό πέσιμο, ίσως λέω εγώ τώρα. εντάξει, επαγγελματικός χώρος είναι, αλλά είμαστε και άνθρωποι, όχι;
"-Αχ, πόσο θα ήθελα να ήμουν το άρωμα που βάζεις στο λαιμό σου!"Έχει πιάσει ποτέ τέτοια ατάκα στην Ιστορία της ανθρωπότητας? Μπλιάχ.Τώρα που είδα και τα υπόλοιπα, η φράση πασπαρτού "Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα" ταιριάζει σαν απάντηση σε όλα, σαν την coca cola.
Τωρα καθε κακογουστο αστειο θα εκλαμβανεται ως σεξιστικο ή ως παρενοχληση?Μας αρεσουν οι γυναικες,οχι τα ντουλαπια ή τα στυλο,και σε αυτες θα κανουμε καμακι καποιες φορες.Ειναι στα γονιδια μας να υπαρχει ελξη μεταξυ των δυο φυλων,τι να κανουμε τωρα?Ελεος.Οι απαντησεις αποτελουν ενδειξη κομπελεξικου χαρακτηρα,και γενικως συμπλεγματικου.
Που βέβαια αυτές οι ατάκες και ακόμα πιο άκομψες και πιο χυδαίες, παύουν να είναι σεξουαλική παρενόχληση αν αυτός που τις λέει είναι ψηλός, μελαχρινός με θεληματικό πηγούνι ή αν είναι τέλοσπάντων του γούστου της εκάστοτε "θιγμένης". Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Γιατί, δεν θα έπρεπε να επιλέγει ποιες ατάκες δέχεται και από ποιούς; Φυσικά και δεν είναι παρενόχληση από κάποιον που της αρέσει, το λέει και η λέξη.Είναι η γυναίκα-εργαζόμενη που ορίζει τι είναι ανεπιθύμητο,αθέμιτο και προσβλητικό για εκείνη και όχι ο παρενοχλών.Επίσης έχε κατά νου ότι οι γυναίκες που πάνε με άλλους αλλά όχι με σενα δεν είναι πόρνες.
Άκου Πετράν, που βάλθηκες να κάνεις τον υποστηρικτή των "αδύναμων" γυναικών, και λές και εξυπνάδες και εκτίθεσαι περισσότερο, καλά κάνουν οι γυναίκες και πάνε με όποιον θέλουν και κάνουν ό,τι γουστάρουν. Κριτής στο κρεβάτι και στις επιλογές κανενός δε γίνομαι και στις επιστρέφω τις εξυπνάδες. Προφανώς μέσα στην ανάγκη σου να κάνεις τον διαδικτυακό δικηγόρο δε κατάλαβες τι εννοώ. Για μια γυναίκα, που σέβεται τον εαυτό της και προφανώς την εργασία της, σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να είναι το ίδιο σχόλιο είτε προέρχεται απο τον κουασιμόδο προιστάμενο, είτε απο τον τζορτζ κλούνει προιστάμενο, γιατί το σχόλιο, ανεξαρτήτως απο την ομορφάδα αυτού που το είπε υποβιβάζει τον εργαζόμενο, εν προκειμένω μια γυναίκα, απο εργαζόμενο και ισότιμο συνομιλητή σε σεξουαλικό αντικείμενο. Μια γυναίκα λοιπόν που δέχεται αυτόν τον υποβιβασμό απο κάποιον απλά επειδή τον κάνει κέφι αλλά όχι απο κάποιον άλλο, αυτό για μένα είναι υποκρισία, πέραν του ότι είναι κ ηλιθιότητα απο την πλευρά της γυναίκας γιατί αποδέχεται αυτόν τον υποβιβασμό. Επίσης όπως έχει δείξει η εμπειρία μου σε εργασιακούς χώρους, άπαξ και το επιτρέψει μια γυναίκα σε κάποιον αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει τους υπόλοιπους. Κατάλαβες Κούγια?
χμμ...κάποιες γυναίκες ντύνονται προκλητικά, είναι ανάφτρες με τη συμπεριφορά τους, κάποιες γυναίκες γουστάρουν και δίνουν δικαιώματα στο όμορφο, εύπορο και ευφυή αφεντικό τους, κάποιες γυναίκες δεν έχουν άλλο τρόπο για να πάρουν προαγωγή απ' το να κάτσουν στο προϊστάμενό τους, κάποιες γυναίκες στέλνουν μπερδεμένα σήματα με τη συμπεριφορά τους ... τι άλλο θέλετε να προσθέσω στη λίστα που θα δικαιολογεί εις τον αιώνα τον άπαντα την σεξουαλική παρενόχληση ως πρακτική;Ελάτε τώρα που γυρίζει! Να τα πούμε μία και για το βιασμό;:χμμ...κάποιες γυναίκες ντύνονται προκλητικά, κάποιες γυναίκες είναι ανάφτρες με τη συμπεριφορά τους, κάποιες γυναίκες στέλνουν μπερδεμένα σήματα με τη συμπεριφορά τους (δηλαδή λένε όχι και εννοούν ναι), κάποιες γυναίκες είναι χαζές ή τουλάχιστον ριψοκίνδυνες, κάποιες γυναίκες μέθυσαν, κάποιες γυναίκες είναι απλά "τσουλάκια" και καλά να πάθουν....Αχ όχι, όχι! Θα κατηγορηθώ ότι το βαραίνω πάλι, οπότε ας περάσουμε στην παρενόχληση στο δρόμο, εδώ κειμενάκι αρκούντως διασκεδαστικό, enjoy!: http://kamenasoutien.com/2013/04/09/greek-lover-get-lost/
To γεγονός οτι οι γυναίκες όντως αυτά τα θεωρούν φλερτ - άρα και οι άντρες νομίζουν ότι αυτό είναι φλερτ - δε σημαίνει ότι ΕΙΝΑΙ κι όλας.Και δυστυχως μιλάω ως άντρας.
Αν σας την πέφτουμε είμαστε λιγούρια, αν όχι είμαστε αδελφές και κότες.Επίσης έχει γίνει παρανόηση με το τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση. Άλλο στην "πέφτω" ή σε φλερτάρω και άλλο σε παρενοχλώ σεξουαλικά. Οι περισσότερες γυναίκες θα κολακεύονταν από τις ατάκες που είναι εδώ, που σε καμία περίπτωση δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση, ενώ αντίθετα οι απαντήσεις είναι αγενείς και καθόλου αστείες.Παρενόχληση είναι να στην πέφτω ενώ εσύ δεν θέλεις και μάλιστα να εκμεταλλεύομαι την θέση μου για να μου κάτσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υποστείς συνέπειες.Πάντως αν οι περισσότερες γυναίκες συμφωνούν με τις απαντήσεις που βλέπουμε εδώ, δεν θα πρέπει να παραπονιούνται αν οι άντρες διστάζουν.
Έχεις στο μυαλό σου ότι οι περισσότερες γυναικες κολακευονται με τις ατακες αυτες και αν απαντησουν ετσι δεν ειναι 'αστειες'.Φιλε Μιχαλη, αραγε θα κολακευοσουνα και θα απολαμβανες το αστειο στην περιπτωση που 2-3 αποκορυστικοι για σενα άντρες, σου λεγαν επι 1 χρονο στο γραφειο πως τους αναστατωνεις με τα κολλητα σου μπλουζακια και πως σε φανταζονται γυμνο μαζι τους;Σκεψου το.
πολλές γυναίκες όπως ντύνονται στη δουλειά υποβιβάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Όπως ισχύει ότι άμα πάω με στολή παραλλαγής, ξυρισμένο κεφάλι και τη γνωστή μαύρη μπλούζα με τα αρχαιοελληνικά γράμματα δίνω σε όλον τον κόσμο το μήνυμα "ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ", έτσι ισχύει και ότι άμα πάω με σούπερ μίνι, τσοντοτάκουνα και τα βυζιά έξω δίνω σε όλον τον κόσμο το μήνυμα "ΨΑΧΝΟΜΑΙ". Προσωπικά θεωρώ κάργα αντιφεμινιστικό ότι ένας άντρας άμα πάει στο γραφείο με βερμούδα και σαγιονάρες θα φάει πόρτα ως αναξιοπρεπής, ενώ μια γυναίκα μπορει να πάει ντυμένη όπως η Taylor Rain στο Taylor Rain & Thirteen Guys και δεν τρέχει τίποτα. Γιατί το μοναδικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για την εταιρική κουλτούρα οι άντρες έχουν αξιοπρέπεια ενώ οι γυναίκες έχουν ανάγκη να δείχνουν τα βυζιά τους.
Βρίσκω πως οι περισσότερες απαντήσεις είναι επιθετικές και πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που αποτύχει ο ευγενικός δρόμος. Μπορείς να κανεις ξεκάθαρο το "όχι" σου και με πιο ευγενικούς, ξεκάθαρους, κοφτούς τρόπους."Σε παρακαλώ σταματα να μου μιλάς έτσι""Σε παρακαλώ να μην με ξαναενοχλήσεις"Εάν αυτά δεν πιάσουν τότε εντάξει να γίνεις πιο επιθετικός. Αλλα όχι και αμέσως. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για επαγγελματικό περιβάλλον. Εάν ο άλλος δεν μπορεί να φερθεί με επαγγελματισμό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φερθούμε κι εμείς αντιεπαγγελματικά και πέσουμε στο επίπεδο του. Τονίζω ότι αν δεν παίρνει από ευγενικά λόγια τότε ok να μπούν μπροστά αλλα μέσα.