Σεξουαλική παρενόχληση: η πλάκα κομμένη

Σεξουαλική παρενόχληση: η πλάκα κομμένη Facebook Twitter
44

Από την Σανάνθη για το LIFO.gr

Αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο αποτέλεσε μια πρόσφατη ανάρτηση στη στήλη της Lifo  «Αγαπητή Α,μπα» (βλ. εδώ, αρ.11) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, την οποία υφίστανται, συνήθως νεαρές, γυναίκες από ανωτέρους ή συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει παρενόχληση από γυναίκα προς άντρα ή από άτομο του ιδίου φύλου.

Δεν υπάρχει «αθώο πείραγμα» ή «πονηρό πείραγμα», το «πείραγμα» στη δουλειά ΔΕΝ επιτρέπεται. Ήρθες για να εκτελέσεις μια συγκεκριμένη εργασία εντός συγκεκριμένου ωραρίου, θα την κάνεις με ευγένεια, τυπικότητα, καλή διάθεση. Έλα όμως που η καλή διάθεση είναι σαν έννοια τόσο μα τόσο παρεξηγήσιμη και το ωραίο σου χαμόγελο μπορεί  να αποκωδικοποιηθεί από τον/την «απελπισμένο» απέναντί σου σαν «πάμε για τρέλλες στις Σεϋχέλλες».

Πρόβλημά του (ή της, αναλόγως), κατ'αρχήν, και μάλιστα τεράστιο. Για να μη γίνει όμως και πρόβλημά σας, πρέπει να δράσετε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ναι, στοιχειώδη αναίδεια γιατί ο κάφρος, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μόνο με καφρίλα αντιμετωπίζεται.

Φυσικά, για πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πάντα η δικαστική οδός- για αυτό θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να έχετε γύρω σας μάρτυρες για ο,τιδήποτε, ακόμη και για το πιο σαχλό σχόλιο.

Τα παρακάτω λοιπόν απευθύνονται κυρίως (για ευνόητους λόγους) σε εργαζόμενες που χαμογελούν, είναι ευχάριστες και δυστυχώς, αποσυντονίζονται εντελώς στην περίπτωση που η γλυκιά τους φυσιογνωμία γίνεται αντικείμενο του πόθου από έναν απρόσκλητο και απρόκλητο εργοδότη/συνάδελφο. Κορίτσια, σταματήστε να χαμογελάτε αμήχανα ή να βράζετε σιωπηλές μες στο ζουμί σας όταν ο θρασύς, γλοιώδης και  απαράδεκτος Δον Ζουάν του διπλανού γραφείου, σας την πέφτει εν ψυχρώ και συνέχεια.

Το ότι χαμογελάω όταν σου  μιλάω δεν σημαίνει κύριε ότι μου αρέσεις-ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο ότι προσπαθώ να είμαι ευγενική και ίσως ότι έχω χαρούμενη διάθεση (δεν ισχύει πάντα, γιατί συχνά χαμογελάμε επειδή  απλώς πρέπει).

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και η λίστα που ακολουθεί είναι  βγαλμένη από τη ζωή με σταδιακή κλιμάκωση στην βαρύτητα του «πεσίματος»:

1. -Αχ, πόσο θα ήθελα να ήμουν το άρωμα που βάζεις στο λαιμό σου!

-Αχ και το έγραφε η ετικέτα πριν το δοκιμάσω «Προσοχή στα λιγούρια»

(προσοχή: η απάντηση ταιριάζει σε πλήθος σεξιστικών σχολίων όπως «μας έχεις αναστατώσει σήμερα με τη φούστα/παντελόνι/πουκάμισο/άρωμα που φοράς»)

2. - Σιγά, πώς κάνεις έτσι; Πλάκα κάνω!

- Κι εγώ κάνω καφέ ας πούμε, αλλά δεν σου ζήτησα ποτέ να τον μοιραστείς μαζί μου

Ή -Δεν ξέρω αν κάνεις πλάκα ή όχι, πάντως αν ποτέ μου χρειαστώ γέλιο, θα αγοράσω από αλλού, μην ανησυχείς.

3. -Είσαι ξενέρωτη/ξινή/επιθετική.

-Ενώ αν σου «καθόμουν» ή γελούσα με τις κρυάδες σου, θα ήμουν καύλα, θες να μας πεις!

4. -Με παρεξήγησες, δεν είναι αυτό που νομίζεις...

-Δεν σε παρεξήγησα. ΕΣΥ με παρεξήγησες, για σκέψου καλύτερα.

5. -Πότε είναι τα γενέθλιά σου να σου στείλω λουλούδια; (μπλιαχ)

-(Αντί απάντησης) Εσύ πότε έχεις γενέθλια;

- Γιατί ρωτάς;

-Για να σου στείλω χυλόπιτες.

6. -Το ξέρεις ότι είσαι πολύ όμορφη σήμερα;

-Γιατί ειδικά σήμερα; Είναι του Αγίου Αγάμητου;

7. - Τί κάνεις το βράδυ;

-Πάντως όχι κάτι που να σε αφορά.

8.   -Σε είδα χθες στον ύπνο μου γυμνή (!)

-Κι εγώ σε είδα στον ξύπνιο μου φτυσμένο.

9.      -Τι νούμερο σουτιέν φοράς; (!)

-Το πουλί σου επί δύο συν το δείκτη νοημοσύνης σου.

10.  -Γιατί δεν είσαι «συνεργάσιμη»;

- Από πότε η συνεργασία έγινε συνώνυμη της συνουσίας;

Σημ: κάθε προσθήκη/βελτίωση είναι ευπρόσδεκτη στα σχόλια!

 

 

 

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια