Συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο: Άκυρη η συμφωνία Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο: Άκυρη η συμφωνία Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας Facebook Twitter
2

Σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησαν πως στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους χρειάζεται «μια νέα αρχή».

Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας που θα στηρίζεται στο σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αφορούσε κυρίως στην μισθοδοσία του κλήρου που, όπως είχε δηλώσει τότε ο πρώην πρωθυπουργός «δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι», ωστόσο η Πολιτεία θα αναλάμβανε να δίνει στην Εκκλησία τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Δημοσίου - Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν.4982/13). 

Στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

 
Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΤΡΑ ΔΕΘ

Πολιτική / Ανάρτηση Κυριάκου Μητσοτάκη: «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030» 

Τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, τον κατώτατο μισθό, το «Σπίτι μου», το ηλεκτρικό ρεύμα και τον «κουμπαρά για τη νέα γενιά»
THE LIFO TEAM
ΑΜΑΛ ΚΛΟΥΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη συναντήθηκαν με την Αμάλ Κλούνεϊ: Στο επίκεντρο της συζήτησης τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου
THE LIFO TEAM
 Ζαχαράκη: Δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε βιβλία - Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες

Πολιτική / Ζαχαράκη: Δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε βιβλία - Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μίλησε σχετικά με τα νέα σχολικά βιβλία και την απεικόνιση οικογενειών με γονείς του ιδίου φύλου, ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος του Υπουργείου δεν είναι να ασκεί λογοκρισία.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια