Σεισμός

Υπ. Πολιτισμού: Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε πως η αναγέννηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι εντολή Μητσοτάκη

Υπ. Πολιτισμού: Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε πως η αναγέννηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι εντολή Μητσοτάκη Facebook Twitter
Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε από την Μυρσίνη Ζορμπά
1

Η νέα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την προκάτοχο της, Μυρσίνη Ζορμπά και έδωσε το πρώτο στίγμα για τις κινήσεις της.

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η Λίνα Μενδώνη παραλαμβάνοντας παρουσία εργαζομένων του υπουργείου και έχοντας στο πλευρό της τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη  τον οποίο χαρακτήρισε «έναν πολύπειρο πολιτικό που έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία ό,τι του έχει ανατεθεί». Η Λίνα Μενδώνη επέστρεψε από σήμερα ως υπουργός πλέον εκεί όπου έχει διατελέσει επί μια δεκαετία γενική γραμματέας.

«Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», τόνισε η κ. Μενδώνη. Μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία, όπου αυτός διαθέτει: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωνα έως φυσικά την Αμφίπολη». Υπογράμμισε επίσης τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ και του Ακροπόλ».

Αναφερόμενη στον πολιτισμό ως μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο, η κ. Μενδώνη έθεσε ως πλαίσιο τη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδεία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις επενδύσεις.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς ιδεοληψίες» υπογράμμισε η νέα υπουργός καλώντας την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν επιθυμούν σε λίγες ημέρες «να ξαναδούμε έναν -έναν φάκελο, να συζητήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη για όλα τα θέματα».

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Λίνα Μενδώνη η απερχόμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραδίδουμε το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Διασφαλίσαμε απέναντι σε κάθε επιβουλή τη δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού με όρους σεβασμού και αειφορίας, απέναντι σε αυθαιρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αποικιοκρατικές βλέψεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται» είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής μιλώντας για τα πεπραγμένα της περιόδου, αναφέρθηκε στον «για πρώτη φορά έλεγχο της ΑΕΠΙ, τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων, τη σημαντική τομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τη θεσμική εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπουργείου Πολιτισμού».

Τέλος, στην τελετή παραλαβής παράδοσης η απερχόμενη γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη εξέφρασε δημόσια ευχαριστίες «στους υπουργούς Πολιτισμού με τους οποίους συνεργάστηκε στη διάρκεια της θητείας της, τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, τα μέλη των συμβουλίων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που στήριξε την ελληνική κληρονομιά».

Πολιτική
1

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια