ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Το Τρίτο Πρόγραμμα στην πιο βαρετή, αγράμματη και μπερδεμένη φάση του

Το Τρίτο Πρόγραμμα στην πιο βαρετή, αγράμματη και μπερδεμένη φάση του Facebook Twitter
8

Kυριακή απομεσήμερο, σήμερα μέρα εκλογών, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ακούω ένα cheesy τραγουδάκι με την Δήμητρα Γαλάνη. Και καπάκι τον «αναντικατάστατο» Σώτο Παναγόπουλο στο «Σαν πιώ κρασί ζαλίζομαι» και άλλα 5-6 τραγούδια του. 

 

Πριν λίγες μέρες, διάβασα μιαν θριαμβική ανακοίνωση των υπευθύνων του ραδιοσταθμού, ότι το Τρίτο Πρόγραμμα έχει «μεγάλη ακροαματικότητα». Μεγάλη, τρόπος του λέγειν: από αμοιβάδα έγινε νάνος. Αγγίζει, λέει, τα ποσοστά του Δεύτερου Πρόγράμματος που επίσης σέρνεται.

 

Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις: Την ασχετοσύνη ή την πτωχαλαζονία…. Βάλε ένα ουισκάκι να κλάψω στον ώμο σου και να στα πω.

 

Επειδή μάλιστα και η λογοδιάρροια προαπαιτεί κάποια σκέψη, πολλοί διαβάζουν ό,τι λάχει — ποιήματα, λογοτεχνήματα, περιοδικά, παραμύθια... βάζοντας ανάμεσα χαζοτράγουδα που λογίζονται ποιοτικά ανάμεσα στους αγράμματους. Ή συζητούν καφενειακά με τους φίλους τους.

 

Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά: 

 

Η ΕΡΤ έχει έξι (!) ραδιόφωνα και όχι ένα, για να απευθύνονται διαφοροποιούμενα σε συμπληρωματικά κοινά. Target group του Τρίτου είναι το κοινό που του αρέσει η κλασική και πρωτοποριακή μουσική, οι διανοούμενοι, αυτή που την ψάχνουν και δεν την βρίσκουν στα λαϊκά και εμπορικά ραδιόφωνα. Αιτία ύπαρξης (και χρηματοδότησης) του Τρίτου είναι να προάγει την ποιότητα που το εμπόριο περιφρονεί ή αγνοεί. 

 

Αν είσαι ταλαντούχος άνθρωπος ή οργανισμός (όπως ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις όταν ανέλαβε το Τρίτο ή όπως είναι ο έξοχος και πολύ δημοφιλής βρετανικός Classic FM σήμερα), ανακαλύπτεις ότι η ποιότητα δεν είναι πάντα να την κλαιν’ κι οι ρέγγες. Μπορεί να είναι δυναμική, ευχάριστη, μοντέρνα και απίθανα επιδραστική.

 

Ακριβώς όμως επειδή αυτά τα χαρίσματα είναι σπάνια, αρκείται κανείς να υπάρχει ένα τέτοιο «δύσκολο» και έστω «αντιδημοφιλές» ραδιόφωνο που προάγει την ομορφιά της μουσικής  και το πληρώνει μέσω φορολογίας.

 

Τι έχουμε αντ’ αυτού; Ένα Τρίτο που παίζει Σώτο Παναγόπουλο! Και κομπάζει ότι αύξησε την ακροαματικότητά του. Ας βάλει και Βίσση να την αυξήσει περισσότερο.

 

Παρακολουθώ πολλά χρόνια το πρόγραμμα (αν και πλέον μέσω apps έχω στραφεί σε καταπληκτικούς ξένους σταθμούς κλασικής μουσικής) και σας διαβεβαιώ ότι το Τρίτο μεταδίδει πλέον την λιγότερη κλασική μουσική που μετέδωσε ποτέ.Έχει χάσει δηλαδή τον λόγο ύπαρξής του.

Οι περισσότεροι παραγωγοί του μετά βίας κρύβουν την πλήρη ασχετοσύνη τους με την κλασική μουσική (για να μη πω την εχθρότητά τους), αναλισκόμενοι σε μια κενή, δραματικούλα λογοδιάρροια. Επειδή μάλιστα και η λογοδιάρροια προαπαιτεί κάποια σκέψη, πολλοί διαβάζουν ό,τι λάχει — ποιήματα, λογοτεχνήματα, περιοδικά, παραμύθια… βάζοντας ανάμεσα χαζοτράγουδα που λογίζονται ποιοτικά ανάμεσα στους αγράμματους. Μετά γίνεται η αποφώνηση και πέφτει ο μισθός που συνάχτηκε από το τέλος της ΕΡΤ, το οποίο διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

 

Για να μην αναφέρω τις σχοινοτενείς συζητήσεις, το ατέρμονο μπίρι-μπίρι για να περάσει η ώρα, στομφώδες ή νυσταγμένο τις περισσότερες φορές, με τους φίλους τους και ομοϊδεάτες τους.

 

Η καλή μουσική πάλι απουσιάζει εκκωφαντικά. Όχι βάσει σχεδίου. Απλώς αργά ή γρήγορα ο καθένας εκφράζει τον εαυτό του. Και ασχέτως των προδιαγραφών του Τρίτου, οι νέοι παραγωγοί του μάλλον ακούνε ελαφρολαϊκά στο σπίτι τους.

 

Υπάρχουν ελαχιστότατες εξαιρέσεις. Αλλά εν τω συνόλω του το Τρίτο Πρόγραμμα αφότου ξανάνοιξε η ΕΡΤ είναι στην πιο βαρετή, αγράμματη και μπερδεμένη φάση του.

TV & Media
8

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Oppenheimer στον Προμηθέα: Το Vanity Fair βάζει τον Σαμ Άλτμαν στην κορυφή του νέου κατεστημένου

TV & Media / Από τον Oppenheimer στον Προμηθέα: Το Vanity Fair βάζει τον Σαμ Άλτμαν στην κορυφή του νέου κατεστημένου

H λίστα ισχύος New Establishment του VF επιστρέφει και στέφει Νο 1 τον Σαμ Άλτμαν, φωτογραφημένο από την Άνι Λίμποβιτζ. Η στέψη συνοδεύεται από μια λιγότερο βολική ερώτηση: ποιος έδωσε σε λίγες εταιρείες το δικαίωμα να αποφασίζουν πόσο ρίσκο μπορεί να αντέξει ο υπόλοιπος κόσμος;
THE LIFO TEAM
Η Τζέσικα Λανγκ επέστρεψε στο «American Horror Story» και έστειλε τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην κόλαση

TV & Media / Η Τζέσικα Λανγκ επέστρεψε στο «American Horror Story» και έστειλε τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην κόλαση

Η 13η σεζόν του American Horror Story έστησε μία από τις πιο camp σκηνές της μέχρι σήμερα: η Λανγκ εμφανίζεται ως Θάτσερ, αλλά και ως Έλσα Μαρς, η οποία τη ρίχνει κυριολεκτικά στην κόλαση.
THE LIFO TEAM
Guardian, FT και AP ζητούν να ξέρουν πώς χρησιμοποιεί η AI τα άρθρα τους

TV & Media / Guardian, FT και AP ζητούν να ξέρουν πώς χρησιμοποιεί η AI τα άρθρα τους

Μεγάλοι εκδότες προτείνουν ένα κοινό σύστημα που θα δείχνει αν ένα άρθρο χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί μια απάντηση, αν εμφανίστηκε ως πηγή και αν έφερε τον χρήστη πίσω στο περιεχόμενό τους.
THE LIFO TEAM
WERWULF ΑΑΡΟΝ ΤΕΙΛΟΡ ΤΖΟΝΣΟΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΕΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΑΙΝΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΕΓΚΕΡΣ

TV & Media / Werwulf: Ο Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο στο νέο τρέιλερ της ταινίας του Ρόμπερτ Έγκερς

Έχοντας σκηνοθετήσει τα «The Witch», «The Lighthouse» και «Nosferatu» ο γνωστός σκηνοθέτης επιστρέφει με το «Werwulf» με πρωταγωνιστές τους Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Λίλι-Ρόουζ Ντεπ και Γουίλεμ Νταφόε
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Μερικός κατάλογος απαίδευτων παραγωγών του Τρίτου:KOΡΟΠΟΥΛΗΣ Γ.: Μετέφρασε (μεταξύ άλλων) Αχμάτοβα, Καβαλκάντι, Κάτουλο, Λαφόργκ, Μπρεχτ, Παστερνάκ, Ρίλκε, Τσβετάγεβα. Μεταφράζει μετ’ εμποδίων τη Θεία Κωμωδία του Δάντη σε τερτσίνα και ενδεκασύλλαβο. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, αλλά δεν δίνει την άδεια να δημοσιευτούν οι μεταφράσεις και αισχυντηλά αποκρύπτει τις αναρίθμητες ανά την υφήλιο τιμητικές διακρίσεις που έλαβε. Μ. ΜΩΥΣΙΔΗΣ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Μελέτησε Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής με τους Χάρη Ξανθουδάκη και Δημήτρη Λιωνή. Μελέτησε πιάνο από την ηλικία των 10 χρόνων, σπουδές που συνέχισε από το 1977 με την σολίστα Νέλλη Σεμιτέκολο. Μελέτησε σύνθεση και ενορχήστρωση με τον Θ. Αντωνίου (Αθήνα - Πανεπιστήμιο Βοστώνης) και με τον Γιοσίχισα Ταϊρα (Ecole Normale de Musique) στο Παρίσι.Να μη σας κουράσω με άλλους.
Απόψεις. Τελευταία στράφηκα στο Τρίτο (λόγω jazz αρχικά) αν και, το εκτιμούσα διαχρονικά, ομολογώ πως εξεπλάγην εφόσον παρατήρησα πως υπάρχουν αρκετές εκπομπές πιο εναλλακτικές και <<βατές>> σε ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικιωμένοι με την κλασική που μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν ως διαβατήριο σε αυτήν. Μπορώ να ξεχωρίσω τις εκπομπές του Εμμανουήλ Κουτσουρέλη, της Αφροδίτης Κοσμά του Δημήτρη Τρίκα τον Πανταζή Τσάρα κ.α. Το Σ/Κ που μας πέρασε είχα την ευχάριστη έκπληξη να ακούσω μια μεσημεριανή εκπομπή σχετικά με επιφανείς τραγουδίστριες της σάμπα της δεκαετία του '50 σαν προπομπός της bossa (δεν ξέρω αν σχετίζεται με την απώλεια του Joao Gilberto). Να μη λησμονήσω να αναφέρω βέβαια και την εκπομπή του Δαυίδ Ναχμία ως ξεχωριστή καθώς και αυτή του Μάρκου Μωυσίδη. Θεωρώ το Τρίτο ένα αξιόλογο ραδιόφωνο, φάρο στα ευτελή μουσικά προτάγματα των καιρών.
Συμφωνώ με τα γραφόμενά σας, γιαυτό καταφεύγω σε σταθμούς του διαδικτύου.Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν ακούγεται πανελλαδικά.Σκεφτείτε ότι στην ...Ανδρο άκουγα πρόπερσι έναν Τούρκικο , ανάλογο σταθμό!!!Εννοείται ότι το σχετικό-καταγγελτικό email μου προς την ΕΡΤ ουδέποτε απαντήθηκε.
Το προγραμμα του εχει καταστραφει εδω κ πανω απο 3 χρονια. Καταπληκτικες εκπομπες εχουν εξαφανιστει, οι παρουσιαστες ασχετοι, απαιδευτοι στην πλειοψηφια τους με αποτελεσμα απο κει που πανω απο 10 χρονια μονιμως αυτο ακουγαμε, τωρα ουτε με σφαιρες.
Υπάρχει μεγάλο, εν δυνάμει, κοινό για το Τρίτο και για τη κλασική/σύγχρονη μουσική. Υπολογίστε σπουδαστές μουσικών σχολείων, ωδείων, μουσικών πανεπιστημίων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αυτών, επίσης οι γονείς αυτών των παιδιών/σπουδαστών. Υπάρχουν συναυλιακοί χώροι (για Αθήνα) όπως Μέγαρο Μουσικής, Ωδείο Αθηνών, Ιδρύματα Θεοχαράκη/Κακογιάννη, Στέγη, Νιαρχείδιο κτλ συν τα δεκάδες φεστιβάλ σε νησία κτλ. Είναι κρίμα το Τρίτο να είναι τόσο παλαιοληθικό γεμάτο βύσματα, γόνους και λοιπούς άσχετους οι οποίοι στην πλειοψηφεία τους (βγάζουν αυτοδυναμία!) με όχημα την κάκη εκφορά του λόγου μας πρήζουν στην κυριολεξία!
Δεν γνώριζα ότι ο σημερινός διευθυντής του Τρίτου ήταν συνδικαλιστής. Ακούω Τρίτο συνεχώς, πάρα πολλά χρόνια, και λόγω ηλικίας! Νομίζω ότι έχει φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, σύγχρονο, με ποίηση, λογοτεχνία, συζητήσεις με καθηγητές φιλοσοφίας και άλλα πολλά. Είναιεξαιρετικά σεμνός, λιγόλογος και πολύ ευγενικός. Καλό θα ήταν η πολιτική/κοί να μην ασχολούνταν, τουλάχιστον, με το Τρίτο!