Γαλλία: Κόκορας «σύμβολο αγροτικής ζωής» αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης λόγω ηχορύπανσης

Γαλλία: Κόκορας «σύμβολο αγροτικής ζωής» αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης λόγω ηχορύπανσης Facebook Twitter
Ο κόκορας Μορίς με την ιδιοκτήτριά του.
1

Ένας κόκορας που κατηγορείται για ηχορύπανση αλλά έχει ανακηρυχθεί αγροτικής ζωής έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης στη Γαλλία.

Η πόλη εναντίον της υπαίθρου ή μια απλή υπόθεση ηχορύπανσης; Ο πετεινός Μορίς, τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο οι γείτονές του, σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη νοτιοδυτική Γαλλία, κατηγορείται για παρενόχληση, αφού με τα κοκορίκο του τους ξυπνάει κάθε πρωί, πολύ πρωί.

Ο Μορίς ήταν κουρασμένος και δεν παρέστη στη δίκη του. Απόντες ήταν όμως και οι κατήγοροι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που, προσπαθώντας να φιμώσει τον πετεινό τον μετέτρεψε σε σύμβολο της αγροτικής ζωής και παγκόσμιο σταρ – η ιστορία του έφτασε μέχρι και τη New York Times. Αντί για τον Μορίς, στο δικαστήριο πήγαν για να τον στηρίξουν η Πομπαντούρ και ο Ζαν-Ρενέ, μια πουλάδα και ένας γιγαντιαίος κόκορας ράτσας Μπράχμα. Παρούσα και η ιδιοκτήτρια του «ενοχλητικού» πτηνού, η Κορίν Φεσό.

Ο εν λόγω πετεινός ζει στο Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν, όπου τα «κοκορίκο» του, πριν ακόμη ξημερώσει ο ήλιος, ενοχλούν τους ιδιοκτήτες μιας γειτονικής, εξοχικής κατοικίας. Ο δικηγόρος τους, ο Βενσάν Ιμπερντό, επιμένει ότι δεν πρόκειται για μια διένεξη «της πόλης εναντίον της υπαίθρου» αλλά για ένα πρόβλημα ηχορύπανσης, όπως αυτή που προκαλείται από τα γαυγίσματα των σκύλων, τα κλάξον των αυτοκινήτων, τη δυνατή μουσική.

«Το Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού ντ'Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, οι πελάτες μου ζουν σε μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί προαστιακή. Δεν έχει καμία σχέση με την εξοχή», είπε, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ αστών και χωρικών. «Οι πελάτες μου δεν απαγορεύουν στον κόκορα να λαλεί, θέλουν μόνο να είναι ήσυχοι το πρωί, μεταξύ 6.30-8.30», τόνισε.

«Είμαι κατάπληκτος. Δεν είχα καταλάβει ότι οι ενάγοντες πήγαν να αγοράσουν ένα αστικό σπίτι στο νησάκι Ολερόν», απάντησε ειρωνικά ο δικηγόρος του Μορίς, Ζιλιέν Παπινό. «Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το κοτέτσι. Αλλά στη θέση του θα υπάρχουν μετά οι κιούρτοι που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα ο Ζακί, ο σύζυγος της Κορίν Φεσό. Αν οι γείτονες αντέχουν τη μυρωδιά...», συνέχισε, για να καταλήξει: «Τα κοτέτσια υπήρχαν πάντα. Από τους 40 γείτονες, μόνο δύο διαμαρτύρονται». Για την ιδιοκτήτρια του Μορίς, «η ύπαιθρος έχει δικαίωμα στον θόρυβό της, οι κόκορες έχουν δικαίωμα να λαλούν» και άλλωστε τα κακαρίσματα «δεν συνεχίζονται επ' άπειρον». «Ο πετεινός μου δεν μ' ενοχλεί, λαλάει και εγώ λέω ότι κάνει καλά και ζήτω η φύση!», πρόσθεσε.

Στο ακροατήριο υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του Μορίς. Μεταξύ αυτών και μια οικογένεια από την Κόστα Ρίκα που περνάει τις διακοπές της σε ένα γειτονικό σπίτι. Η πτηνοτρόφος Ορελιά Σαν-Βοζέλ, που συνόδευε τους «φιλαράκους» του Μορίς, την Πομπαντούρ και τον Ζαν-Ρενέ, εξήγησε ότι ήθελε να παραστεί στη δίκη γιατί φοβάται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο. 

Αφότου πήρε διαστάσεις η υπόθεση, 155.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει δύο κείμενα υποστήριξης στον Μορίς. Μάλιστα ο Μπρουνό Ντιονίς ντι Σεζούρ, ο δήμαρχος του Γκαζάκ, μιας κοινότητας 400 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γαλλία, είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακηρυχθούν οι «θόρυβοι» της εξοχής «εθνική κληρονομιά».

Το ζευγάρι των συνταξιούχων θα αναγκαστεί να υπομείνει τον Μορίς και τα κοκορίκο του όλο το καλοκαίρι, αφού το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του τον Σεπτέμβριο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακηρυχθούν οι «θόρυβοι» της εξοχής «εθνική κληρονομιά». Πηγή: www.lifo.grΚαι έτσι είναι ! Ήχοι, μυρωδιές, "ζωντανά" και έντομα της υπαίθρου δεν είναι πάντα η καλύτερη παρέα, αλλά είναι συνδημιουργοί του ζητουμένου από εκδρομείς και παραθεριστές. Αλά κάρτ δεν υπάρχει.