Ανοιχτή επιστολή για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου- Υπογράφουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής

Ανοιχτή επιστολή για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου- Υπογράφουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής Facebook Twitter
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
5

Θέση για το πανεπιστημιακό άσυλο παίρνουν μέσω ανοιχτής επιστολής τους πέντε ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής, που τονίζουν την ανάγκη να καταργηθεί. 

«Καιρός να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και Νικηφόρος Διαμαντούρος. 

Ολόκληρη η επιστολή:

 

Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ' ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων. Ως ελάχιστο παράδειγμα θα θυμίσουμε την άνανδρη επίθεση εναντίον του Άγγελου Συρίγου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόσφατα εναντίον της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωστά επίσης και τα πρωτοφανή και απαράδεκτα πολυάριθμα περιστατικά παρακώλυσης της λειτουργίας των Ακαδημαϊκών θεσμών, καθώς και της ασύστολης καταστροφής του επιστημονικού εξοπλισμού. Την θλιβερή αυτή εμπειρία έχουν γνωρίσει αδιακρίτως όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική επίσημη αντίδραση.

Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά στους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Το άσυλο συστήθηκε ήδη στην αρχή της Αναγέννησης για να παραχωρήσει στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους, απαγορεύοντας κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση και ανάμειξη.

Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας. Ο πολιτισμός μετριέται στις μέρες μας με το ποιόν του πανεπιστημίου κάθε χώρας και η ποιότητα του πανεπιστημίου προϋποθέτει τον σεβασμό και την αγαστή σχέση με την κοινωνία που το δημιούργησε και το συντηρεί. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να μοιράζεσαι τη γνώση, όπως μοιράζεσαι το ψωμί. Είναι επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού, όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και την μοιρασιά της γνώσης που παράγει το πανεπιστήμιο.

Ελένη Αρβελέρ
Θάνος Βερέμης
Μαριέττα Γιαννάκου
Άννα Διαμαντοπούλου
Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο είναι ότι πιο ανόητο έχει βγάλει αυτή η σουρεάλ χώρα. Δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα σε "νορμάλ" δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Το άσυλο και οι κομματικές νεολαίες πρέπει να φύγουν κλοτσηδόν από τα πανεπιστήμια αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα. Φτάνει πια με αυτά τα χάλια.Για όσους δεν καταλαβαίνουν, μια απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε αξιοσέβαστο πανεπιστήμιο του πολιτισμένου κόσμου αρκεί. Ή θα προάγουμε τη γνώση, την έρευνα, την πρωτοπορία ή τα κομματόσκυλα, τους αφισοκολλητές και τους λογής καταληψίες.
Μία ενδεχόμενη κατάργηση ασύλου θα έλυνε διάφορα αλλά δεν θα πετούσε έξω τα κομματικά τραπεζάκια της σχολής. Δεν είναι παράνομα τα κομματόσκυλα (τυπικά μιλώντας, είναι οι αφισοκολλητές που κολλάνε παντού ή ζωγραφίζουν συνθήματα). Παρτο αλλιώς: λέει ο Μητσοτάκης περί κατάργησης Ασύλου. Οκ η πάταξη της παραβατικότητας (στα Τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης πιο πολύ, στις άλλες πόλεις δεν παρα υπάρχει θέμα) αλλά σιγά μην δεχτεί να πεταχτούν οι ΔΑΠίτες έξω! Όχι ότι έχουν πολλή εξουσία ή και μεγάλη απήχηση στους φοιτητές πλέον βέβαια καθώς στις - άλλοτε σημαντικές - Φοιτητικές Εκλογές ΜΕΤΑΞΥ τους ψηφίζονται (συν τίποτα φίλους και πρωτοετείς) μιας και ένα 10-20% πάει στην κάλπη. Αν τηρούσαν όρο όπως και σε κανονικές Εκλογές να πρεπει να πανε οι μισοί για ναναι έγκυρες τώρα δεν υπήρχαν τα πιο πολλά τραπεζάκια πια. Αλλά που τόλμη να επεκταθεί το εκλογικό σύστημα και εκεί...Όσο για την κατάχρηση του ασύλου φταίνε αρκετά Πρυτάνεις και φοιτητές. Υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης αλλά δεν....
Το βρίσκω πολύ δύσκολο να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ποικίλως, για εντελώς διαφορετικούς-αντίθετους λόγους και σκοπούς, άκρως λανθασμένους, (συνηθέστατα, ποινικά παραβατικούς), αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει «πονάει δόντι - κόβει κεφάλι»!...Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα, τότε, για τους ίδιους λόγους, της εντελώς λανθασμένης χρήσης και τακτικών της (τα παραδείγματα πάρα πολλά...), ας ασχοληθούμε και με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η οποία, συνειδησιακά (και πρακτικά) είναι πολύ βαρύτερη, πολύ σημαντικότερη από εκείνη του πανεπιστημιακού ασύλου.σ.σ.: Ο θεσμός της βουλευτικής ασυλίας εμφανίζεται ιστορικά στα συνταγματικά κείμενα του ύστερου μεσαίωνα και ιδίως κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και το πρώτο μισό του εικοστού, όταν επικρατούσαν καθεστώτα αστυνομικού κράτους, μοναρχιών και δικτατοριών.σ.σ.2: Η βουλευτική ασυλία, στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αν όχι σε όλα, έχει καταργηθεί (στα οποία, επίσης δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο [στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα] ή ισχύει υπό πολύ συγκεκριμένους, ακαδημαϊκής φύσεως, όρους και κανόνες).Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πολύ λεπτό.Υ.Γ.: Προς στιγμήν ,το κείμενο αυτό προσυπογράφουν ακαδημαϊκοί «της φορμόλης» (συντηρητικοί έως πολύ συντηρητικοί στις απόψεις τους - και το γράφω με μεγάλη γνώση του κυρίως, ακαδημαϊκού έργου τους - κατά τα άλλα αξιολογότατο), τους οποίους τους συνοδεύει το σύνδρομο «του αλάθητου του πάπα». Αυτό, για όσους γνωρίζουν και κατανοούν, όσο αφορά την ευρεία, σχεδόν τυφλή, δογματική αποδοχή τους.Σχεδόν, απαγορεύεται να διαφωνήσεις μαζί τους, καθώς αποτελούν, κατά κάποια έννοια, τους κορυφαίους «Stars» του ακαδημαϊκού «Star System»...!
"Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να μοιράζεσαι τη γνώση, όπως μοιράζεσαι το ψωμί. Είναι επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού, όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και την μοιρασιά της γνώσης που παράγει το πανεπιστήμιο." Πηγή: www.lifo.grΟι πολιτικοί μας μοίρασαν τελικά ελάχιστο ψωμί και μαζί ελάχιστη γνώση ("εργαλειοποιώντας" τα ΑΕΙ).Αυτοί έχουν παραδόξως πετύχει τελικά, το "δίπολο" που ορίζουν οι ακαδημαϊκοί.Εμάς τους πολίτες δεν βλέπω δυστυχώς να διεκδικούμε αγανακτησμένοι, κάτι περισσότερο από το ελάχιστο.
Το άσυλο έχει ήδη καταπατηθεί από τις συμμορίες αναρχικών & κακοποιών.Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι πλέον κεκτημένο για όλη την επικράτεια πλην των πανεπιστημίων και της περιοχής των Εξαρχείων.Το αυγό του φιδιού έσπασε όσο εμείς κοιτούσαμε τα αυγά της κότας...