Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Όταν στέλνουμε Πολάκηδες στη Βουλή μεγαλώνει η αναξιοπιστία της πολιτικής

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Όταν στέλνουμε Πολάκηδες στη Βουλή μεγαλώνει η αναξιοπιστία της πολιτικής Facebook Twitter
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σχολιάζει τον Πολάκη και την κατάσταση στην Ελλάδσ
7

«Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί», δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που μίλησε για τους Έλληνες και τα «ελαττώματά» τους, την Βόρεια Μακεδονία, τον Πολάκη, την Αριστερά αλλά και την οικονομική κρίση.

«Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», λέει η Ελληνίδα ακαδημαϊκός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής. «Ξέρετε τι λέμε στη Γαλλία; Οτι όλοι οι φοιτητές έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν, εκτός από τους Έλληνες που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα και έρχονται για να τα μάθουν στους άλλους», σχολιάζει η ίδια σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.

Σε ερώτηση σχετικά με την σχέση Ελλάδας και Ευρώπης, αναφέρει πως πρόκειται για «έννοιες ταυτόσημες». «Πρέπει να το θυμόμαστε. Και να μάθουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωρίς να λέμε "αυτοί" και "εμείς"», προσθέτει. «Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τον εφησυχασμό αρετή. Κι όμως, είναι η μεγαλύτερη δειλία. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τους μαθαίνουμε να σωπαίνουν. Στην αρχαία Ελλάδα, σε περιόδους κρίσεων και ρήξεων, επιβαλλόταν πρόστιμο σε όποιον πολίτη δεν έπαιρνε θέση. Εμείς λέμε στους νέους να είναι ανεύθυνοι, να μένουν εκτός γηπέδου, αντί να τους διδάσκουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε μέσα στο γήπεδο και να αγωνιζόμαστε. Αλλά όταν αρνείσαι το δικαίωμα της συμμετοχής και της επιλογής, αρνείσαι την ελευθερία σου», τονίζει. 

Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί.

Σχετικά με την Αριστερά, σημειώνει πως «πληγώθηκε πολύ» τα τελευταία χρόνια από κάποιους εκπροσώπους της, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένας ενάρετος πολιτικός. «Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι. Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι λόγου. Όποιος θέλει μόνο να μιλάει αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός. Η μεγαλύτερη αρετή είναι να υπερασπίζεσαι το δίκαιο του αντιπάλου σου. Γι' αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας ενάρετος πολιτικός. Κι αν εξακολουθώ να λέω πως είμαι αριστερή, είναι γιατί ακόμα ελπίζω σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και σε μια παιδεία που θα διδάσκει την αρετή», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ότι σήμερα δεν υπάρχουν ενάρετοι πολιτικοί, απαντά: «Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί. Από παιδί άκουγα τους γονείς μου να λένε ότι δύο είναι τα θηλυκά κακά που μας κατέστρεψαν: η Ιστορία και η πολιτική. Την Ιστορία προσπάθησα να τη δαμάσω. Με την πολιτική ουδέποτε ασχολήθηκα. Είχα πει κάποτε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτική παρακμή. Με κοίταξε αγριεμένος και με ρώτησε γιατί. Του απάντησα: Επειδή τα εθνικά θέματα γίνονται πολιτικά, τα πολιτικά κομματικά και τα κομματικά προσωπικά. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται το εθνικό όραμα. Και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην εφημερίδα Καθημερινή, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σημείωσε σχετικά με τα μνημόνια πως «διαρκούν στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες». «Ακόμα και η Κύπρος προχώρησε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το λάθος δεν είναι μόνο τα μνημόνια. Μας λείπει η ομαδικότητα, μέχρι και στην τάξη των διανοούμενων: καθένας δουλεύει για την πάρτη του – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δεν φταίνε πάντοτε οι άλλοι, λοιπόν, αλλά κάτι δεν κάνουμε εμείς καλά. Πόσοι είναι οι άλλοι; Αμέτρητοι. Πάντα κάποιον θα βρίσκουμε, λοιπόν, για να του ρίξουμε την ευθύνη. Ένας μόνο δεν είναι αμέτρητος: ο εαυτός μας. Αλλά μένει στο απυρόβλητο. Ξεχάσαμε ότι το "παιδεύω" σήμαινε "εκπαιδεύω"· για εμάς έγινε συνώνυμο του τυραννάω. Ας συνειδητοποιήσουμε τουλάχιστον ότι το πάθημα είναι μάθημα».

Μας λείπει η ομαδικότητα, μέχρι και στην τάξη των διανοούμενων: καθένας δουλεύει για την πάρτη του – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου

Για το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτήρισε την επιλογή του ονόματος «τεράστιο λάθος, πιο μεγάλο κι από το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας». «Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του όρου "Νέα Μακεδονία". Γιατί η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, Περιφέρεια ενός άλλου κράτους», είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμβούλευσε τα νέα παιδιά που μετά το πτυχίο φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας αλλά και όσα παραμένουν στην Ελλάδα, «να βγάλουν τη λέξη "αδύνατο" από το λεξιλόγιό τους, να την ξεχάσουν». «Όλα όσα πέτυχα στη ζωή μου τα κατάφερα γιατί δεν ήξερα πως ήταν αδύνατα, ποτέ δεν μου πέρασε αυτό από το μυαλό. Επίσης, να έχουν τα πόδια τους στη γη και το βλέμμα τους ψηλά. Απ' όλα τα ζωντανά, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να κοιτάξει τον ουρανό», κατέληξε η ίδια. 

Πολιτική
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνω. Αναφέρετε ένα πολύ γνωστό ιστορικό γεγονός,έχω όμως την εντύπωση , αν δεν κάνω λάθος, ότι δεν υποστηρίχθηκε ποτέ από κάποιον ότι η Βόρεια Μακεδονία ιδρύθηκε από τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου.
Σχετικά με το Νέα Μακεδονία: Έχω συνηθίσει η ένδειξη "νέα" δίπλα σε τοπωνύμια να προσδιορίζει ότι οι κάτοικοι έχουν φύγει από ένα τόπο με το ίδιο όνομα και κάνουν εδώ μια νέα αρχή.Έτσι έχουμε τη Νέα Μηχανιώνα , τη Νέα Μεσήμβρια, τα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Τένεδο,τη Νέα Ιωνία ...Νομίζω ότι το ίδιο ίσως ισχύει και αλλού αν κρίνω πχ από το Νέα Υόρκη Στο δικό μου μυαλό, λοιπόν, το Νέα Μακεδονία θα δήλωνε τη χώρα που ίδρυσαν πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί από τη Μακεδονία κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Σκεπτόμενος Άνθρωπος λέγεται αυτό. Μη σας μπερδεύει ο τίτλος Αριστερή. Ανθρωπίστρια είναι αλλά και λογικός άνθρωπος. Γιατί δεν εκλέγει τέτοιους ανθρώπους λοιπόν η Ελλάδα??? Γιατί είναι μια χώρα που επιμένει να μένει στο στάδιο του μικρού παιδιού που δεν φταίει ποτέ σε τίποτα. Η κυβερνήσεις που βγαίνουν δεν γεννιούνται από μόνες τους. Η παιδεία βγάζει τους πολίτες. και οι πολίτες ψηφίζουν τη παιδεία και τους πολιτικούς που τους αρμόζει. Ο Νίκος Δήμου όντως το είχε πει παλιότερα αλλά δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός. Εξαιρετική γυναίκα.
«Ξέρετε τι λέμε στη Γαλλία; Οτι όλοι οι φοιτητές έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν, εκτός από τους Έλληνες που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα και έρχονται για να τα μάθουν στους άλλους».Μία φορά κι έναν καιρό (όχι πολύ παλιά όμως) είχε πάει μία ομάς, από δημοτικό σχολείο της ημεδαπιάς, εκδρομή εις την Γαλλία για να γνωρίσουν τα παιδιά τη χώρα, την κουλτούρα, να κάμνουν εξάσκηση στην γλώσσα κ.λπ.. (και να σκάσουν φυσικά το ωραίο τους συνάλλαγμα, βεβαίως). Τα παιδιά, το λοιπόν, βρισκόντουσκαν σε κάποιο κατάστημα και εξασκούσαν, πράγματι, την γαλλική, όταν ...ιθαγενής υπάλληλος θεώρησε ιδέα καταπληκτική προφανώς, να τα χλευάσει μεγαλοφώνως γιατί δεν είχαν άριστη προφορά ...τα παιδιά του δημοτικού ...της ξένης χώρας. Χμμ... Μάλλον δεν ήταν της Σορβόννης ετούτος.Δεν βαριέσαι αδερφέ.
Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Πηγή: www.lifo.grΌποιος θέλει μόνο να μιλάει αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός. Πηγή: www.lifo.grΔεν φταίνε πάντοτε οι άλλοι, λοιπόν, αλλά κάτι δεν κάνουμε εμείς καλά. Πόσοι είναι οι άλλοι; Αμέτρητοι. Πάντα κάποιον θα βρίσκουμε, λοιπόν, για να του ρίξουμε την ευθύνη. Ένας μόνο δεν είναι αμέτρητος: ο εαυτός μας. Αλλά μένει στο απυρόβλητο. Πηγή: www.lifo.grΡε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...
«Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί», δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πηγή: www.lifo.grΗ πεμπτουσία.Ο Νίκος Δήμου είχε πει πριν κοντά 30 χρόνια το παρεμφερές :"Όπου υπάρχει κερδοσκόπος, υπάρχει και ζημιοσκόπος".Με απλά ελληνικά, είτε δεν είμαστε ικανοί να ελέγξουμε την Εξουσία ή να απαιτήσουμε εφαρμογή των νόμων, είτε ηθελημένα κάνουμε τα στραβά μάτια από ιδιοτέλεια. Τα άλλα είναι δικαιολογίες, που δεν μας απαλλάσσουν των ευθυνών μας ως ενήλικων και εχόντων δικαίωμα ψήφου πολιτών.