Οι μυστικές ζυμώσεις σε ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.: Εντονο παρασκήνιο και κινήσεις πανικού

Οι μυστικές ζυμώσεις σε ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.: Εντονο παρασκήνιο και κινήσεις πανικού Facebook Twitter
16

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για άλλη μια ήττα, τη δεύτερη κατά σειρά, πολύ μεγάλης έκτασης για τον Αλέξη Τσίπρα. Η ήττα των Περιφερειακών και Αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ακόμα πιο συντριπτική από την προηγούμενη των ευρωεκλογών, για δύο λόγους. Ο ένας είναι αντικειμενικός, αφού ο εκλογικός χάρτης της χώρας βάφτηκε μπλε (με εξαίρεση την Κρήτη όπου επανεξελέγη ο υποψήφιος του ΠΑΣΟK) κάτι πρωτοφανές στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο άλλος λόγος είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης κατέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία.

Η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται εν πολλοίς και στην ανικανότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλύτερα από το κυβερνών κόμμα.

 

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου από την Κυριακή το βράδυ έχει ενταθεί ο εκνευρισμός και έχει μεγαλώσει η κατήφεια.  Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα πλέον θα αλλάξει το κλίμα.Για την ακρίβεια, κανείς δεν μοιάζει να το πιστεύει πια. Τώρα ο στόχος, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη,  δεν είναι η ανατροπή της ήττας, αλλά η μείωση της διαφοράς.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρες εθνικές εκλογές εν θερμώ και θυμωμένος μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Εκεί στηρίζονται και οι φήμες που κυκλοφόρησαν για αλλαγή της απόφασης του και εκλογές το φθινόπωρο, κάτι που θα εξέθετε όμως ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό.

 

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν παρασκηνιακά με συγκεκριμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ καιρό τώρα, ενώ είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάει και συμβουλεύει τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν θετικά την σύμπραξη των δύο και τους ενθαρρύνουν σε αυτό.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δέχεται συνεχώς έντονη κριτική από τους συντρόφους του, καθώς θεωρείται ο βασικός εμπνευστής της προεκλογικής στρατηγικής. Δικός του συνεργάτης άλλωστε είναι και ο περιφημος Γιάννης Σκλίας της VoxPop ο οποίος τους παρουσίαζε δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια εικόνα πολύ διαφορετική από την πραγματική, «κοιμίζοντας» το Μαξίμου και λέγοντας τους αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Ετσι άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκτεθεί, όταν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο, δήλωνε με βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα ηττηθεί και θα πιει ένα-ένα όλα τα πικρά ποτήρια της ήττας, των ευρωεκλογών, των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθνικών εκλογών.

Ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) αποκάλυψε ότι μετά τις ευρωεκλογές δέχθηκε απολογητικά sms από τον Αλέξη Τσίπρα (δεν τον ονομάτισε, αλλά τον φωτογράφισε) ο οποίος προεκλογικά τους  κατηγορούσε και αμφισβητούσε τις έρευνες τους επιθετικά.

 

Οι μυστικές ζυμώσεις σε ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.: Εντονο παρασκήνιο και κινήσεις πανικού Facebook Twitter
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δεύτερη συντριπτική ήττα, η γκρίνια είναι μεγάλη. Κάθε στέλεχος έχει και την δική του εκδοχή για το τι έφταιξε... Eurokinissi

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δεύτερη συντριπτική ήττα, η γκρίνια είναι μεγάλη. Κάθε στέλεχος έχει και την δική του εκδοχή για το τι έφταιξε.  Στη ΝΔ, αντιθέτως, είναι ικανοποιημένοι από την έκταση της νίκης, αλλά η γραμμή Μητσοτάκη είναι να μην υπάρχουν έξαλλοι πανηγυρισμοί και γενικά να κρατηθούν πολύ χαμηλοί τόνοι.

 

Εκεί που έχουν βγει πάλι τα μαχαίρια, πάνω που είχαν ηρεμήσει, είναι το πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ. Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να δείξει την έξοδο στον Ευ. Βενιζέλο -γιατί αυτό έκανε- δίχασε ξανά το κόμμα.

Είναι γνωστό ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μοιρασμένο ανάμεσα στους «αντισύριζα», που βλέπουν θετικά ακόμα και μια  συνεργασία με τη ΝΔ και στους «φιλοσύριζα» που προτιμούν σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα -ρητορικά τουλάχιστον-  «αντιδεξιό μέτωπο». Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν ανεξάρτητη πορεία, με το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση και την ελπίδα να επανέλθουν ως «δεύτερος πόλος».

 

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, για πολλούς στο ΚΙΝΑΛ  θεωρείται ιδανική συγκυρία, ώστε να ανασυγκροτηθεί το πρώην ΠΑΣΟΚ και να επανέλθει δυναμικά, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.Άλλοι πάλι βλέπουν την ανασυγκροτηση αυτή σε συμμαχία μαζί του. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που θα ήθελαν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε μία -όπως λένε- «ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική γραμμή» και αυτοί που θέλουν το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση για να ανασυγκροτηθεί ως αντιδεξιός πόλος. Εδώ όμως υπάρχουν και άλλες διαφοροποιήσεις, αφού κάποιοι το θέλουν αυτό εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι συμμαχώντας μαζί του. Συμμαχία όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει απορρόφηση του, λένε όσοι διαφωνούν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνουν ευκαιρία να αναμειγνύονται στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ και δεν το κρύβουν, επιδιώκουν μετεκλογική συνεργασία με σκοπό να το ενσωματώσουν. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την πολιτική τους δύναμη, σε αντίθεση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι κοινωνικά παραμένουν ισχυρότεροι με πιο βαθιές ρίζες, όπως φαίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό.

 

Οι μυστικές ζυμώσεις σε ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.: Εντονο παρασκήνιο και κινήσεις πανικού Facebook Twitter
Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να δείξει την έξοδο στον Ευ. Βενιζέλο, δίχασε ξανά το κόμμα... Eurokinissi

 

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν παρασκηνιακά με συγκεκριμένα  στελέχη του ΚΙΝΑΛ καιρό τώρα, ενώ είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάει και συμβουλεύει τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν θετικά την σύμπραξη των δύο και τους ενθαρρύνουν σε αυτό.

 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό ότι προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε σύμπραξη ή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί προϋπόθεση η απομάκρυνση των Βενιζέλου και του Λοβέρδου. Οι δυο τους αποτελούν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ίδιοι δεν έκρυψαν ποτέ  ότι δεν θα συναινούσαν σε μια τέτοια συνεργασία. Ειδικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να είναι στην επόμενη βουλή, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει πλέον ένα είδος βεντέτας και φοβούνται πως θα τους «κυνηγήσει» νομικά σε μία περίοδο που εκείνοι πιθανόν να έχουν απωλέσει την ισχύ της εξουσίας.  

 

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ισχυρίζονται πως με την εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ θα  επαναπατριστούν ψηφοφόροι που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας τους με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (στην οποία ωστόσο συμμετείχε και η ίδια ως αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας). Ο ισχυρισμός αυτός δεν φαίνεται να βασίζεται κάπου, αντιθέτως, ως τώρα δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους στελέχη που ταυτίζονται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην «αντισύριζα» γραμμή, ενώ πολλοί βενιζελικοί αποχώρησαν ήδη. Η κίνηση της κ. Γεννηματά ικανοποίησε τόσο τη ΝΔ, που εκτιμά ότι οδηγεί κάποιους ψηφοφόρους απευθείας στη ΝΔ και ενισχύει τα σενάρια αυτοδυναμίας της, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε ένα ΚΙΝΑΛ και μια Βουλή χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Η κυρία Γεννηματά όμως, όπως κάθε πολιτικός, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στήλες
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
O Βενιζελος ειναι ενας εγωκεντρικος, αλαζονικος και εξουσιαμανης πολιτικος που βρισκεται στην πολιτικη 30 χρονια τωρα. Οταν δε ηταν στην εξουσια τα εκανε θαλασσα, αρκει να θυμηθει κανεις την περιφημη διαπραγματευση με την Τροικα που οδηγησε στον ΕΝΦΙΑ. Ε φτανει πια, γκώσαμε!
Συμφωνώ απολύτως.Απλά θα πρόσθετα στη φράση "εγωκεντρικός, αλαζονικός και εξουσιομανής πολιτικός" το εξής: "σε απίστευτα μεγάλο βαθμό, εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμηθεί, περισσότερο ενδεχομένως από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό έχει υπάρξει στην νεοελληνική ιστορία"
Όπως γράψατε "ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάει και συμβουλεύει τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα Πηγή: www.lifo.gr". Απομένει η απορία αν το σημειώσατε ως γεγονός που αποδεικνύει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑ είναι χώροι συγγενείς ή ως κάτι κακό. Τα δύο κόμματα απευθύνονται σαφώς στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη φυγή των ιδεοληπτικών δεν μπορεί παρά να μην αρκείται σε όσους εν δυνάμει "αριστερούς" απέμειναν, αν θέλει να βρισκεται σε τροχιά δικομματισμού), οπότε ότι πρόκειται για συνορεύοντες χώρους είναι αυτονόητο. Η αναζήτηση συμβουλής από πρόσωπο εκτός κόμματος, το οποίο ανήκει σε γειτονικό κομματικό χώρο, είναι στοιχείο ποιλιτικού πολιτισμού που μόνον να ωφελήσει μπορεί: Αν ισχύει ότι ο Τσίπρας συμβουλεύεται τον Λαλιώτη, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ (προφανώς αυτόν εννοεί χωρίς να κατονομάζει η ανάλυση), σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια συμβουλή είναι χρήσιμη πολύ - πρόκειται για γνώστη της πολιτικής ζωής που εξέρχεται των κομματικών πλαισίων.
Οι Έλληνες θα στηρίξουν όποιον τους κάνει ξανά μεσαία τάξη, υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν πολύ πλούσιοι για να συγκινηθούν από τα επιδόματα της συμφοράς. Ο Κυριάκος σ'αυτό παίζει μόνος του. Ο Αλέξης θα περιοριστεί να κυνηγά τη Φώφη που κυνηγά τον εαυτό της, κι οι δυο μαζί το φάντασμα του Αντρέα. Ζούμε ένα νέο 1996. Το πρόγραμμα θα κερδίσει και πάλι τις φαντασιώσεις.Αμήν.
Μπράβο. Με μόνη διαφορά ότι ο Μητσοτάκης θα έχει τους "Baathist dead-enders" του βαθέως Πασόκ εναντίον του (κάτι που δεν είχε ο Σημίτης γιατί είχε κάνει τον Κολλά βουλευτή, απ´ό,τι θυμάμαι) και τα κουφοντινάκια να κάνουν φασαρίες. Έχω την εντύπωση όμως ότι η κοινωνία έχει πλέον καταδικάσει όλα αυτά τα υποκείμενα.
Ο Σημίτης όμως δεν είχε τη χρεοκοπία του 2010 και τη δευτερογενή κρίση του 2015 που, μην έχεις αμφιβολία, μάθανε πολλά στον ελληνικό λαό.Τα κουφοντινάκια, όποιος τα πλακώσει, θα έχει μαζί του ολόκληρη την κοινωνία. Το ξέρουν και τα ίδια, γι' αυτό από αντιεξουσιαστές, μας γίναν παρακρατικοί.
"Στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνουν ευκαιρία να αναμειγνύονται στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ και δεν το κρύβουν, επιδιώκουν μετεκλογική συνεργασία με σκοπό να το ενσωματώσουν." Πηγή: www.lifo.grΕπειδή όλα τα σενάρια βασίζονται στα ποσοστά των ευροεκλογών, προς τι άραγε η συνεργασία εκατέρωθεν ;Με τα ποσοστά που εκτιμάται να πάρουν αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ΔΕΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.Άρα, αυτά τα σενάρια δεν είναι ρεαλιστικά και τελικά άδικα ασχολούμαστε όλοι.Και τσάμπα πήγε και η εκδίωξη Βενιζέλου, που η Γεννηματά θα την πληρώσει οπωσδήποτε, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.
οπως εχεις πει και συγγενης αγωνιστη εναντια στην Αστικη ΔΗμοκρατια, οι ψηφοι της Χρυσης Αυγης δεν "μυριζουν" Και ο βελοπουλος στο τοξο ΚΙΝΑΛ Συριζα οπως ακριβως και οι ΑΝΕΛ
Προφανώς και ο Τσίπρας δεν στοχεύει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός. Ακόμα και αν έβγαιναν τα νούμερα στην Βουλή, η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να τον ξαναδεχτεί. Όλες οι κινήσεις του τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχουν ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά τις μεθεπόμενες. Αν ο Μητσοτάκης δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση τώρα, η χώρα ξαναπάει σε εκλογές με απλή αναλογική. Και με αυτά τα νούμερα, απλή αναλογική σημαίνει ότι δίχως τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δεν σχηματίζεται.Ακόμα καλύτερα για τον Τσίπρα, ο Μητσοτάκης μπορεί να γίνει προσεχώς ένας αυτοδύναμος μεν, αδύναμος δε πρωθυπουργός με μια οριακή πλειοψηφία των 151-152 βουλευτών. Όπως και ο πατέρας του, δε θα μπορεί να κυβερνήσει. Μετά από μερικά χρόνια, αφού έχει δυσαρεστήσει τους πάντες, όλο και κάποιος προδότης από την παράταξή του θα τον ρίξει, με τον Τσίπρα να επανέρχεται ως σωτήρας και εγγυητής της σταθερότητας.
Θεωρώ τον Βενιζέλο τον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό. Το υψηλότερο IQ του κοινοβουλίου. Αν δεν ήταν τόσο εξόφθαλμα καλύτερος από τους λοιπούς απαρτίζοντες την Ελληνική βουλή, θα ήταν και πιο συμπαθής. Αλλά επειδή είναι ξεχωριστός, είναι και αντιπαθής. Δυστυχώς.
Ποιος να το περίμενε πως η τακτική να φωνάζεις στους ψηφοφόρους "θλιβεροι μικροαστοί Ελληνάρες παλιοφασίστες γιατί δεν μας ψηφίζετε?" θα αποτύγχανε τόσο οικτρά!Δεν το χωράει το μυαλό μου...
"Την ίδια στιγμή υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν θετικά την σύμπραξη των δύο και τους ενθαρρύνουν σε αυτό. " συνειρμεικα τωρα για καποιο λογο δυσκολευομαι να φανταστω την Μαρεβα να δεχετα χαιδευτικαι σκαμπιλακια απο την χερουκλα γνωστου επιχειρηματια. μπορει να ειναι εντυπωση μου βεβαια.