ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ποια σούπερ μάρκετ κόβουν τις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας

Ποια σούπερ μάρκετ κόβουν τις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας Facebook Twitter
28

Όμιλοι καταστημάτων της χώρας αποφάσισαν μετά και το μποϊκοτάζ που ξεκίνησε διαδικτυακά να διακόψουν ή και να αρνηθούν συνεργασία με τον επιχειρηματία που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση σε εργαζόμενους μετανάστες στη Μανωλάδα.

Σύμφωνα με το thebest.gr, μετά την έκκληση για μποικοτάζ στο διαδίκτυο, η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο παραγωγό, ενώ και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ "ΜΕΤΡΟ" δήλωσε πως είναι αρχή να επιλέγει τους προμηθευτές του με βάση το ήθος τους.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ "ΚΡΟΝΟΣ" δήλωσε πως ναι μεν στηρίζει την ελληνική παραγωγή, αφού διαθέτει ντόπια προϊόντα, όμως έχει προσωπική επαφή με τους προμηθευτές και εξετάζει και το ήθος τους.

Η εταιρία του φραουλοπαραγωγού που κατηγορείται για την επίθεση μπήκε το 2012 στην εμπορία φράουλας, απέκτησε συσκευαστήριο στο Λάππα Αχαΐας και διακινεί 3.000 τόνους φράουλας που προέρχονται από 1.000 στρέμματα καλλιέργειας. Το 35% αυτής της ποσότητας διακινούσε στην εγχώρια αγορά και το 65% στη Ρωσία, Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία, αλλά και το Ηνωμένο βασίλειο.

28

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Όπου ακούς για μεγάλο μποϊκοτάζ του παραγωγού-χασάπη της φράουλας εδώ ή στο εξωτερικό κράτα μικρό καλάθι.Αν βρεθούν στην Ελλάδα πολύ πιο φτηνές φράουλες πριν την έξοδο του Πάσχα στα σουπερμάρκετ, λαϊκές, πλανόδιους κτλ. χωρίς σφραγίδα προέλευσης ή με προφορική προέλευση από Κατερίνη ή Αιτωλοακαρνανία θα ξέρετε γιατί...Επίσης οι περισσότερες πάνε εξαγωγή με τους Ιταλούς μα ζητάνε το προϊόν χωρίς όνομα προέλευσης και τους Γερμανούς να βάζουν τις δικές τους ετικέτες. Η φράουλα έχει γίνει απλησίαστη για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Είναι επίδειξη σπατάλης μέσα σε μια τέτοια οικονομική κρίση. Υπάρχει τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους (80%+) από το κόστος του παραγωγού μέχρι την χονδρική τιμή ή την τιμή εξαγωγής ιδιαίτερα πριν τον Μάιο που ο παραγωγός-χασάπης απλώς θα χαμηλώσει την τιμή.Την τιμή πώλησης μπορεί να χαμηλώσει και να πουλήσει τις φράουλες του τα εργατικά χέρια όμως που θα βρει όταν κάθε στρέμμα χρειάζεται 70 ημερομίσθια;Όσο τα θύματα του μένουν να δουλέψουν στα χωράφια του και δεν σαπίζει η παραγωγή του πάνω στα φυτά τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να βγάλει ο χασάπης-παραγωγός αρκετό κέρδος (μιλάμε για 3 εκατ. ευρώ τα 1000 στρέμματα).Δυστυχώς τα θύματα κρατούν στο χέρι τους την αρχή της λύσης με το να μην δουλέψουν στα χωράφια του και το υπουργείο το τέλος της λύσης με ένα μεγάλο πρόστιμο για την μαύρη εργασία πριν ακόμη γίνει η δίκη για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονιών που μπορεί να τραβήξει αρκετά χρόνια μέχρι την τελική καταδίκη του χασάπη-παραγωγού. Την εγκληματική τσιγκουνιά του θα την πληρώσουν όμως όλοι οι Έλληνες παραγωγοί φράουλας τελικά μια που στο εξωτερικό υπάρχουν άλλες χώρες όπως η Ισπανία που περιμένουν την ευκαιρία να ρίξουν πίσω τις πωλήσεις της Ελληνικής φράουλας και να ξανακερδίσουν τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή αγορά.
http://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/371091246334912 απλα αναφορα στη σελιδα
Η προπαγάνδα για ψηφουλάκια λειτουργεί στην εντέλεια όλοι βουρ για μποϊκοτάζ αφου το είπαν τα μπλοκ ας μείνουν και καμία δεκαριά χωριά χωρίς δουλειά, φράουλες υπάρχουν και στη Τουρκία, ας τους βοηθήσουμε. Αντί να ζητάμε να λειτουργούν οι υπηρεσίες να τα κλείσουμε όλα , λεφτά υπάρχουν.
Να με συμπαθάς, αλλά αν το ζητούμενο για την ευημερία των συγκεκριμένων ή όποιων άλλων χωριών είναι η μέχρι εξαντλήσεως εκμετάλλευση κάποιων άλλων ψυχών, μη σώσουν κι ορθοποδήσουν ποτέ τους. Να παίρνει το κάθε στυγνό καθίκι τον πρωτοξάδελφό του στη δούλεψή του και να γίνονται εμφύλιες συρράξεις στα χωριάφια, μέχρι να αφανιστούν ολότελα και να γλυτώσει το ανθρώπινο γένος από τα κατακάθια της ύπαρξης.
Βλέπω τα σχόλια συντρόφων και νομίζω ότι παίρνω μια ιδέα σχετικά με τη βαριά αγκύλωση που δέρνει το κόμμα του λαού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε από τη μία την εργοδοτική πλευρά που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο γιατί πυροβόλησε σωρηδόν και στο ψαχνό δεκάδες εργαζόμενους σ'αυτήν απλήρωτους και ανασφάλιστους και από την άλλη γνωστές επιχειρήσεις που διέκοψαν για το λόγο αυτό τη συνεργασία με το συγκεκριμένο εργοδότη . Είναι όμως -λένε ουσιαστικά - υποκρισία να ενοχοποιείται μόνον ο συγκεκριμένος εργοδότης, όταν η ανασφάλιστη εργασία και η κατάλυση στην πράξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων πάει σύννεφο , όταν το καπιταλιστικό σύστημα εμπεριέχει από τη φύση του την έννοια της αδικίας , όταν τα παιδάκια στην άπω ανατολή ράβουν τα ρούχα των δυτικών και όταν γενικά υπάρχουν τόσες πολλές ανισορροπίες στον πλανήτη γη που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εστιάσουμε στους επίδοξους φονιάδες δεκάδων ανθρώπων. Μιλάμε η καλύτερη εκδοχή του πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και αθωώνουμε ασυνείδητα -πιστεύω - επίδοξους δολοφόνους.
Πως ακριβώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των δηλώσεων των σούπερ μάρκετ, που αυτονόητα τώρα προτίθενται να πουν οτιδήποτε για να μην θεωρούνται συνυπεύθυνοι στη συνείδηση του καταναλωτή; Αλλάζουν μια ταμπέλα κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά.Για να τα λέμε κι όλα...αν έπρεπε να κάνουμε μποϊκοτάζ σε εκείνους που ηθικά είναι μεμπτοί (για να το πω κομψά), στο τέλος θα έπρεπε να γίνουμε οι περισσότεροι αυτόχθονες.
Σταματηστε να αγοαραζετε φραουλες από αυτούς αλλα συνεχιστε να αγοράζετε iPhone απο εργοστασια οπου στοιβαζονται σαν ποντικια οι εργαζομενοι και παπουτσια που τα ραβουν παιδακια στο Βιετναμ... Ο Φαρισαισμος σε ολο του το μεγαλειο
Συμφωνω και επαυξανω. Ακομα ομως και με αυτο το γεγονος που ειναι ξεκαθαρο, διαβαζω τα σχολια και θλιβομαι. Αριστεροκουμμουνια ο ενας, Φασισταρια ο αλλος και παλι χωριστηκαμε στη μεση. Επειδη δε παμε στη Κινα να φωναξουμε, μπορουν οι τσιφλικαδες να πυροβολουν οποιον γουσταρουν. Αυτα ειναι.......
Σταματηστε να αγοραζετε φραουλες από αυτούς αλλα συνεχιστε να αγοράζετε iPhone απο εργοστασια οπου στοιβαζονται σαν ποντικια οι εργαζομενοι και παπουτσια που τα ραβουν παιδακια στο Βιετναμ... Αυτο διαβασα.....Ο Φαρισαισμος σε ολο του το μεγαλειο
αν πληρωνειs 20 ευρω σε ανασφαλιστουs εργατεs εισαι <<ηθικοs>>...αν δεν πληρωνειs μια εισαι ανηθικοs...τα ...ορια τηs καπιταλιστικηs <<ηθικηs>>/υποκρισιαs/εκμεταλλευσηsΥ,Γ:τουs <<μισθουs>>,την ανασφαλιστη εργασια,τιs απληρωτεs υπερωριεs που <<δινουν>>-οταν τουs δινουν-ελληνεs επιχειρηματιεs και σε ελληνεs εργατεs/εργαζομενουs θα τα κρυψουμε κατω απο το <<χαλακι>> στο ονομα τηs <<ανταγωνιστικοτηταs>> τηs <<πατριδαs>>,τηs εξαθλιωσηs των ανθρωπων και των ΚΕΡΔΩΝ των ΚΑΠΙΤΑΛΗΣΤΩΝ...?
η εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο-το να ζει εναs απο την δουλεια/σκλαβια των πολλων-λεγεταιιστορικα και επιστημονικα καπιταλισμοs...φεουδαρχια,βιομηχανικοs καπιταλισμοs,αποικιοκρατικοs(ιμπεριαλιστικοs) καπιταλισμοs,ΑΛΛΑ καπιταλισμοs!
Ο εργοδότης ρισκάρει το κεφάλαιό του, την περιουσία του δηλαδή. Αυτό πληρώνεται από την υπεραξία της εργασίας του εργαζομένου. Το κέρδος πρέπει να είναι ανάλογο του ρίσκου. Αν γούσταρε ο εργάτης και θεωρεί ότι το κέρδος είναι σίγουρο, ας πούλαγε κι αυτός το σπίτι του να έχει κεφάλαιο κι ας άνοιγε επιχείρηση.
Σιγά ρε μεγάλε που συγκινήθηκες κιόλας! Αν έγραφε άλλη προέλευση η ταμπέλα θα την κατάπινες και αμάσητη; Στις υπόλοιπες καλλιέργειες οι εργάτες δουλεύουν υπό ιδανικές συνθήκες;
αυτή την εξυπνάδα με τις ατυχείς γενικεύσεις δεν την καταλαβαίνω. Δεν συγκινήθηκα, αηδίασα. και ούτε είπα πως δεν θα ξαναφάω φράουλες ποτέ. ανέφερα το πως ένιωσα εκείνη την ώρα δεδομένων των γεγονότων. Προφανώς και αν έβλεπα άλλη ταμπέλα θα μου περνούσε απαρατήρητη. ΠΡΟΦΑΝΩΣ! γιατί δεν ξέρω αν πήρε κάτι το αυτί σου για ανθρωποκτονίες...