Το ξεχασμένο ποτήρι των Starbucks που εμφανίστηκε στο τελευταίο επεισόδιο του «Game of Thrones» μεταφράζεται σε δωρεάν διαφήμιση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αλυσίδα καφέ, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

 

Σύμφωνα με την Stacy Jones, την CEO της εταιρείας μάρκετινγκ Ηollywood Branded, ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από την γκάφα του HBO αποτιμάται σε δωρεάν διαφήμιση αξίας 2,3 δισ. δολαρίων. Η Jones επικαλείται τις χιλιάδες αναφορές των χρηστών στα social media, το οποίο κυριάρχησε στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες μέρες. 

 

Το νούμερο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως η κούπα του καφέ δεν ήταν πραγματικά κούπα των Starbucks, αλλά απλά μια κούπα που χρησιμοποιούσε το βοηθητικό προσωπικό της παραγωγής. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Talkwater, που καταγράφει στατιστικά στοιχεία για τα social media, μέσα σε 48 ώρες υπήρξαν πάνω από 193.000 ταυτόχρονες αναφορές για «Game of Thrones» και «Starbucks» ή παρεμφερή hashtag σε social media, blog και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. 

 

«Είναι αδύνατον να υπολογίσεις το πραγματικό ποσό για το πόση δωρεάν διαφήμιση πήραν τα Starbucks από το περιστατικό, λέει ο Dan Hill, από την Hill Impact. «Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για τελείως διαφορετική περίπτωση από "τοποθέτηση προϊόντος", εδώ μιλάμε για κάτι που έγινε τυχαία, κάτι που του δίνει μεγαλύτερη αξία» λέει και καταλήγει:

 

«Στους ανθρώπους αρέσει να δίνουν συγκεκριμένες τιμές σε τέτοια πράγματα, αλλά είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αυτό ρεαλιστικά. Επιπλέον η γκάφα θα επιζήσει ως meme, άρα θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα δώρο που θα συνεχίσει να δίνει καρπούς». 

 

Το γεγονός πως τόσο πολλοί άνθρωποι συνέδεσαν το ποτήρι με τα Starbucks είναι μια απόδειξη του πόσο ταυτισμένο είναι το brand με τον καφέ. Όμως ο Hill θεωρεί πως το ότι η γκάφα έγινε viral έχει να κάνει λιγότερο με τη δύναμη του brand και περισσότερο με την επιθυμία των χρηστών να αναδείξουν το λάθος του HBO.

 

«Η δημόσια αντίδραση έχει να κάνει περισσότερο με την κυριαρχία της κουλτούρα του "Σε τσάκωσα", η οποία αφορά λάθη ανθρώπων και εταιρειών, παρά με τη δύναμη του brand των Starbucks», σχολιάζει.