Δολοφονία Λουκμάν: «Έσπασαν» τα ισόβια - Ένταση μετά την ανακοίνωση της μικρότερης ποινής

Δολοφονία Λουκμάν: «Έσπασαν» τα ισόβια - Ένταση μετά την ανακοίνωση της μικρότερης ποινής Facebook Twitter
Ο πατέρας του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν και ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ στο Εφετείο Αθηνών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)
8

Έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια προκάλεσε η ανακοίνωση της μικρότερης ποινής για τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ισόβια. 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε τους δύο δράστες σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής, αναγνωρίζοντας ότι πίσω από τη δολοφονία υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα. 

«Έσπασαν τα ισόβια»

Στην πρώτη δίκη τον Απρίλιο του 2014, οι δύο δολοφόνοι είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα.

Ο Λουκμάν, πακιστανικής υπηκοότητας, είχε δολοφονηθεί στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Για τον φόνο ένοχοι κρίθηκαν ο Δ. Λιακόπουλος και ο Χ.Στεργιόπουλος που, όπως απεφάνθη το δικαστήριο, με «διαδοχικές πράξεις» σκότωσαν τον νέο άνδρα, υποκινούμενοι από ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο το δικαστήριο δεν συνέδεσε το συγκεκριμένο έγκλημα με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Στο άκουσμα της ποινής σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες». Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεντρωμένους. Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 6-1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά το στυγερό έγκλημα. 

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επέβαιναν σε δίκυκλο και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Λουκμάν, ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «δια ασήμαντον αφορμήν» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ είχε τότε καταγγείλει πως η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη για έξι ή εφτά δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες δεν υπήρξε δίωξη.

Όπως όμως είπε ο πρόεδρος της έδρας, «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, δέχεται όμως ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός». Στο άκουσμα της ενοχής, οι δικηγόροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να διακοπεί η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών για άλλη δικάσιμο. Όπως υποστήριξαν, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί με τα «νέα δεδομένα».

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"...αναγνωρίζοντας ότι πίσω από τη δολοφονία υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα..."Στην πρώτη δίκη είχαν καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά, και χωρίς μάλιστα στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Τώρα που συμπεριλαμβάνονται και τα ρατσιστικά κίνητρα "σπάνε" τα ισόβια και καταδικάζονται σε πολύ μικρότερη ποινή. Συμπέρασμα: τα ρατσιστικά κίνητρα θεωρούνται από την ελληνική Δικαιοσύνη ως ελαφρυντικό.
Δεν το χωράει ο νους μου πως βρίσκουν ελαφρυντικά για κάποιους που εν ψυχρώ σκότωσαν έναν άνθρωπο. Με θυμώνει και μόνο που στο μυαλό κάποιων η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται διαφορετικά, εξαρτώμενη από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, το κοινωνικό status και τις παρόμοιες ταμπέλες που μας κρέμασαν οι “ομοιογενείς” για να μας ξεχωρίζουν.
Τυχαία βρέθηκαν τα φυλλάδια της ΧΑ και τα στυλετα με τις σιδερογροθιες. Είναι συνηθισμενα αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Σε 5 χρονάκια το πολύ, θα είναι έξω τα παιδιά που δεν είναι χρυσαυγουλα αλλά τα ονόματά τους περιλαμβανονται στη δίκη της ΧΑ.Ο Ρουπακιας είναι 3 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, τον φυλάνε 3 βάρδιες αστυνομικοί αλλά κυκλοφορεί στη γειτονιά άνετος.
"τα παιδιά που δεν είναι χρυσαυγουλα αλλά τα ονόματά τους περιλαμβανονται στη δίκη της ΧΑ"Πολύ φοβάμαι πως η σημερινή απόφαση θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο που θα χρησιμοποιηθεί στην δίκη της δολοφονίας Φύσσα από την υπεράσπιση της ΧΑ. Δηλαδή αν δεν αρκούν "117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης" για να θεωρηθείς χρυσαυγίτης, τι να πω.
Ναι, μάλλον κάπως έτσι πάμε, δυστυχώς. Ανοίγει ο δρόμος για ατιμωρησία και το είδαμε κι από την καθυστέρηση. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Το μόνο που γνωρίζω χωρίς βεβαιότητα, είναι ότι οι δυο συγκεκριμένοι θα εκτίσουν τα 3/5 της ποινής δηλ. 12,5 χρόνια κι από αυτά θα αφαιρεθούν τα 6 και κάτι που έμειναν μέσα. Με την καλή τους διαγωγή που αποτέλεσε και το σκανδαλώδες ελαφρυντικό για να σπάσουν τα ισόβια, μπορεί η ποινή να μειωθεί κι άλλο. Αν εργαστούν, η κάθε μέρα υπολογίζεται διπλή κι όταν φτάσουν στην τελευταία πενταετία, η ποινή μπορεί ενδεχομένως να γίνει εξαγοράσιμη. Πολύ κακός οιωνός και να ελπίσουμε ότι δεν είναι προάγγελος για ανάλογες απαράδεκτες αποφάσεις.
https://www.thepressproject.gr/article/138531/Ametanoitoi-oi-dolofonoi-tou-Saxzat-Loukmanοι ισχυρισμοί τους έρχονται σε αντίθεση κ με πράγματα που είχαν καταθέσει παλαιότερα και σε αντίθεση με αυτά που είδαν κ άκουσαν αυτόπτες μάρτυρες.Και επίσης:"Ο Λιακόπουλος αρνήθηκε και πάλι πως έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αποδίδοντας τα φυλλάδια της οργάνωσης που είχαν βρεθεί στο σπίτι του στην περιέργειά του να μάθει για «το νέο κόμμα» αλλά και στη χρηστικότητα που είχαν «για να σημειώνω τα αποτελέσματα στο «στοίχημα», γιατί τα περισσότερα ήταν τυπωμένα από τη μία μεριά»."..ητα φυλλάδια για να κάνομεν σημειωσεις, τα ρόπαλα δια να φονεύομεν τις μυίας.