SOS: Υπό εξαφάνιση ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών

SOS: Υπό εξαφάνιση ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών Facebook Twitter
1

Μεγάλο τμήμα της άγριας πανίδας και χλωρίδας του πλανήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση, απειλώντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Στη σύνοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από 132 χώρες θα προσπαθήσουν να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινότητα συζητώντας πιθανές λύσεις. 

Η «Διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική Πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα» δημιουργήθηκε το 2012 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Οι εκπρόσωποι των χωρών αναμένεται να υιοθετήσουν την επιστημονική έκθεση που ετοίμασαν 150 ερευνητές από 50 χώρες, με τη συνεργασία ειδικών στις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.


«Εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση
Πρόκειται για ένα είδος αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, που θα αποτελέσει την κοινή βάση γνώσεων, στην οποία θα στηριχθούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές δράσεις.

Η κατάσταση περιγράφεται ως «εξαιρετικά ανησυχητική» αφού περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.


Στο τέλος της συνόδου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν λέξη προς λέξη μια σύνοψη με τα βασικά μηνύματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δεύτερα.


Το κοινό ανακοινωθέν αν και δεν θα είναι δεσμευτικό, θα κατευθύνει τη δράση των κρατών. 

Κάτι ανάλογο είχε επιτευχθεί και με την Συμφωνία Παρισίων για το κλίμα, αλλά οι διοργανωτές της συνόδου ελπίζουν πως αυτή η προσπάθεια ότι θα έχει πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Περιβάλλον / Γιατί το μέλλον του Αμαζονίου εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βραζιλία;

Ο κίνδυνος επιτάχυνσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου και αποδυνάμωσης των μηχανισμών περιβαλλοντικής προστασίας προκαλεί ανησυχία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, καθώς ο δεξιός υποψήφιος Φλάβιο Μπολσονάρου προαναγγέλλει διευκολύνσεις για εξορύξεις και αγροτικές δραστηριότητες
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΕΞΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ

Περιβάλλον / Βρετανία: Σε κατάσταση σοβαρής ξηρασίας έξι περιοχές – Σε κρίσιμα επίπεδα τα αποθέματα νερού σε ταμιευτήρες

Τμήματα των κομητειών Ντέβον, Κορνουάλης, Ντόρσετ, Σόμερσετ, Ανατολικό Σάσεξ και Δυτικό Σάσεξ βρίσκονται πλέον σε κατάσταση σοβαρής ξηρασίας, ενώ λαμβάνονται επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υδροδότησης
THE LIFO TEAM
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Περιβάλλον / Wildlife Photographer of the Year 2026: Οι βραβευμένες φωτογραφίες σε όλες τις κατηγορίες

Μια συγκλονιστική στιγμή με πρωταγωνίστρια μια ελεφαντίνα που μεταφέρει ένα νεκρό μικρό χάρισε στον Ιταλό φωτογράφο Φεντερίκο Βερονέζι τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς για την Άγρια Φύση 2026
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια