Μεγάλο τμήμα της άγριας πανίδας και χλωρίδας του πλανήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση, απειλώντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Στη σύνοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από 132 χώρες θα προσπαθήσουν να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινότητα συζητώντας πιθανές λύσεις. 

 

Η «Διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική Πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα» δημιουργήθηκε το 2012 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Οι εκπρόσωποι των χωρών αναμένεται να υιοθετήσουν την επιστημονική έκθεση που ετοίμασαν 150 ερευνητές από 50 χώρες, με τη συνεργασία ειδικών στις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.


«Εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση
Πρόκειται για ένα είδος αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, που θα αποτελέσει την κοινή βάση γνώσεων, στην οποία θα στηριχθούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές δράσεις.

 

Η κατάσταση περιγράφεται ως «εξαιρετικά ανησυχητική» αφού περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

 

 


Στο τέλος της συνόδου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν λέξη προς λέξη μια σύνοψη με τα βασικά μηνύματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δεύτερα.


Το κοινό ανακοινωθέν αν και δεν θα είναι δεσμευτικό, θα κατευθύνει τη δράση των κρατών. 

 

Κάτι ανάλογο είχε επιτευχθεί και με την Συμφωνία Παρισίων για το κλίμα, αλλά οι διοργανωτές της συνόδου ελπίζουν πως αυτή η προσπάθεια ότι θα έχει πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα. 

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle