Γαβράς: Ελληνικά ΜΜΕ με προσβάλλουν με τον χειρότερο τρόπο

Γαβράς: Ελληνικά ΜΜΕ με προσβάλλουν με τον χειρότερο τρόπο Facebook Twitter
EUROKINISSI
11

Απάντηση στα δημοσιεύματα για την επιχορήγηση της ταινίας του Adults in A Room, έδωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. 

«Ένα μέρος του ελληνικού Τύπου με προσβάλει με τον χειρότερο τρόπο», δήλωσε ο κ. Γαβράς, αναφερόμενος στην υπαγωγή της κινηματογραφικής ταινίας του στις προβλέψεις του νόμου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών.

«Κάνω ταινίες εδώ και πενήντα χρόνια. Έχω κριθεί τόσο εγώ όσο και οι ταινίες μου με τον χειρότερο αλλά και με τον καλύτερο τρόπο. Ποτέ όμως δεν γράφτηκε ότι χρηματοδοτήθηκα από μια κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της ή τα σχέδια της.

»Συνέβη αυτό στην Ελλάδα όπου ήρθα να γυρίσω ταινία για πρώτη φορά. Ένα μέρος του τύπου της χώρας από την οποία κατάγομαι με προσβάλει με τον χειρότερο τρόπο».

Πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψε επιχορήγηση ύψους 630.000 ευρώ για την τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, Adults In A Room, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση του 2015 με τους δανειστές.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς δανειστές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (αρ. πρωτ. 4873/28-03-2019), εγκρίθηκε η υπαγωγή του «επενδυτικού σχεδίου» της κινηματογραφικής ταινίας μυθοπλασίας της VIEW MASTER FILMS Α.Ε, στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, (1.798.747€) και το ποσό της επιχορήγησης θα καλύψει το 35% του μπάτζετ που μεταφράζεται σε 629.561,45 ευρώ.

Στο παρελθόν, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει βραβευθεί με ταινίες του στα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου και αποσπώντας βραβεία Όσκαρ, BAFTA και César.

Ελλάδα
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Μπορούμε να έχουμε τις όποιες ενστάσεις και τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε, τόσο όσον αφορά την χρηματοδότηση, όσο και το θέμα και κατά πόσο αντικειμενική θα είναι η αντιμετώπιση του. Έχω κι εγώ κάποιες δικές μου. Σοβαρή και υπεύθυνη κριτική όμως μπορούμε να κάνουμε αφού δούμε το αποτέλεσμα. Και όχι εκ των προτέρων.
Τα σχόλια που αναρτώνται σε αυτό το άρθρο (και σε παρόμοια) και μάλιστα σε σελίδες πολιτιστικές δείχνουν την πολιτιστική και ηθική κατρακύλα στην σύγχρονη Ελλάδα. Εκτός και αν είναι πληρωμένα, αλλά και τότε έχουμε ένα αίσχος άλλου είδους. Πραγματικά ντρέπομαι και τρομάζω για αυτόν τον τόπο που αγαπώ. Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της όπως έκανε ανέκαθεν. Αναρωτιέμαι αν ο Εμφύλιος θα τελειώσει κάποτε σε αυτή την χώρα. Εννοείται ότι κανείς από αυτούς που κάνουν τα απαξιωτικά για τον Γαβρά σχόλια δεν ξέρει το περιεχόμενο της ταινίας και αναρωτιέμαι αν έχουν δει κάποια ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη. Παραθέτω κάποια ενδεικτικά σχόλια 1. "Εγω παντως βλεπω ενα παμπλουτο μεγαλοαστο να κανει κριτικη"2. "Κ Γαβρα ειστε αλλεργικος στην κριτικη?Θα μας πειτε και σεις κιχ?" 3. "κύριε Γαβρά γιατί επιλέξατε να πάρετε κρατικό χρήμα (χρήμα από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών δηλαδή) για να κάνετε προπαγάνδα. Προπαγάνδα υπέρ μιας κυβέρνησης που η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει πλέον ως ότι χειρότερο μεταπολιτευτικά."4. Γιατί δηλαδή ο Χίτλερ που χρησιμοποιούσε τη Λένι Ρίφενσταλ για τα επικά ντοκιμαντέρ του ήταν καλύτερος;; (Αthens Voice αυτό)5. "Σέβομαι την πορεία και τις ταινίες σου ,αλλά αυτήν την εποχή σε αυτήν την χώρα ,πραγματικά θεωρείς πως προέχει να πάρεις 630.000 ευρώ απο φόρους Ελλήνων πολιτών για να γυρίσεις ταινία;;; 6. Αφήστε τον άνθρωπο να παράξει τέχνη για τους νεκρούς της ερτ, για τις θεωρίες παιγνίων του μπαρουφάκη και το ντου στο νομισματοκοπείο του λαφαζάνη.
κανείς δεν είπε ότι ο γαβράς είναι outsider σε ότι αφορά τον ρόλο του σκηνοθέτη, άρα η παράθεση των περγαμηνών δεν έχει να κάνειε την ουσία του θέματος που τέθηκε, το οποίπ αφορά την αντικειμενικότητα που θα μπορούσε να έχει ένας μυθοπλάστης όχι ως προς το τι έγινε τότε, το 15, αλλά ως προς την εικόνα που θα επιλέξει (ο γαβράς) να πλάσει για τον αλέξη και την παρέα του, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει και τον νικολάκη, ο οποίος είναι ο νονός της ταινίας του.επίσης η απάντηση γαβρά ήταν εκτός θέματος.δεν έκανε καμμία αναφορά στην ουσία του θέματος, που είναι η εικόνα που θα χτίσει ως μυθοπλάστης όχι ως ντοκιμαντερίστας.δεν ανέφερε ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει ένα ωραίο πορτρέτο των αλέξηδων, ούτε ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο για τον ίδιο (τον γαβρά) άρα δεν αποκλείεται να μην συμμερίζεται τα όσα γράφω σε αυτή την πρόταση ο γαβράς και αυτός να είναι και ο λόγος που δεν έκανε κάποια αναφορά στην ουσία της κριτικής που δέχθηκε.
Εγω παντως βλεπω ενα παμπλουτο μεγαλοαστο να κανει κριτικη γιατι οι εταιριες εχουν αφορολογητα κερδη, οντας δεχομενος φοροαπαλαγες για να κανει κριτικη για τον "καπιταλιζμο". Τι τραβανε και αυτοι οι αριστεροι Φιλοθεης και χαι δημοτικων διαμερισματων Παρισιων...
Αφήστε τον άνθρωπο να παράξει τέχνη για τους νεκρούς της ερτ, για τις θεωρίες παιγνίων του μπαρουφάκη και το ντου στο νομισματοκοπείο του λαφαζάνη.Δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοδίαιτοι ιδιωτικοί και κυρίως χιλιάδες ορθόδοξων πασόκων(αριστεροι, ανάρχικοι) θα προστρέξουν να την δουν με τα δωρεάν κουπόνια τους.
Σας ‘προσβάλλουν’ (μια άλλη ανάγνωση του ‘μου κάνουν κριτική και δεν μου αρέσει’) κύριε Γαβρά γιατί επιλέξατε να πάρετε κρατικό χρήμα (χρήμα από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών δηλαδή) για να κάνετε προπαγάνδα. Προπαγάνδα υπέρ μιας κυβέρνησης που η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει πλέον ως ότι χειρότερο μεταπολιτευτικά. Συγνώμη κιόλας, αλλά λογικό καπου να σας ‘προσβάλλουν’, δεν νομίζετε;
Κ Γαβρα ειστε αλλεργικος στην κριτικη?Θα μας πειτε και σεις κιχ?Σεβομαστε το εργο σας κ την πορεια σας.Την ιδεολογικη σας εμμονη να ξεπλυνετε τον Συριζα σχολιαζουμε .Εσεις το ονομαζετε ιδεολογια εμεις προπαγαγανδα.Απαγορευται?
Είναι προφανές πως ο σκηνοθέτης λείπει πολύ καιρό από την Ελλάδα και δεν μπορεί να χωνέψει το πόση ηλιθιότητα, στενοκεφαλιά, αλλοτρίωση, μισαλλοδοξία, φανατισμός και σκοταδισμός, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα κι ανεμπόδιστα στη χώρα.(Το «ανεμπόδιστα» απευθύνεται σε όλους όσους δηλώνουν «διανοούμενοι»)