Απεργία της ΓΣΕΕ

Σωματείο Διεμφυλικών εναντίον Κατερίνας Καινούργιου - Το βίντεο με την Κέιτλιν Τζένερ που προκάλεσε οργή

Σωματείο Διεμφυλικών εναντίον Κατερίνας Καινούργιου - Το βίντεο με την Κέιτλιν Τζένερ που προκάλεσε οργή Facebook Twitter
9

Την οργή του εκφράζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) εναντίον της Κατερίνας Καινούργιου με αφορμή σχόλια που έγιναν στην εκπομπή της παρουσιάστριας σε θέμα για την Κέιτλιν Τζένερ.

Το Σ.Υ.Δ., μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, και ιδιαίτερα την προσφώνηση σε λάθος γένος (misgendering) στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας.

Αφορμή γι' αυτήν την παρέμβαση είναι η τηλεοπτική εκπομπή «Ευτυχείτε» του καναλιού Open TV που παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αναφέρθηκε γνωστή αμερικανίδα τρανς γυναίκα που επισκέπτεται τη χώρα μας, όχι μόνο εν γνώσει της παρουσιάστριας, αλλά με ηθελημένο τρόπο από την ίδια και τους συνομιλητές της, στο αντρικό γένος. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο.

Η αναφορά, και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), στο λάθος γένος, στιγματίζει, κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 1 του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου): «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του» ενώ σε μία σειρά νομοθεσιών, ανάμεσα σ' αυτές το Άρθρο 81Α (ρατσιστική βία), ο αντιρατσιστικός νόμος (ν. 4285/2014), η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση (ν. 4443/2016), και άλλες, συμπεριλαμβάνουν στις κατηγορίες έννομης προστασίας και την ταυτότητα φύλου. Πέραν ακόμη της κείμενης νομοθεσίας, αξίζει να αναφέρουμε τις κατευθύνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η ταυτότητα φύλου των τρανς προσώπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, ενώ ενδεικτική είναι πρόσφατη νομολογία δικαστηρίου που αποφάσισε ότι η αναφορά σε λάθος γένος και όνομα αποτελεί είδος κακοποίησης.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μάλιστα, έχει εκδώσει από το 2014 το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και μύθοι»[3] (το οποίο επανεκδόθηκε σε αναθεωρημένη έκδοση από την Εφημερίδα των Συντακτών, ακριβώς ώστε να μη συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινωνίας, αλλά και των επαγγελματιών των ΜΜΕ καθώς και άλλων επαγγελματιών (υγείας, εκπαίδευσης κ.α.) και είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Δηλώνουμε, τέλος, με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας σε κάθε περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα, και ανάμεσα στις μορφές κακοποίησης και έμφυλης βίας, εμπίπτει με σαφή τρόπο το misgendering.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

 
Ελλάδα
9

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
ΑΝ έχεις καταλάβει, το θέμα της ανάρτησης δεν αφορά στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που η δυσφορία φύλου (άλλως: διαφυλισμός) οδηγεί κάποιους ανθρώπους να ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις ή δραστικές επεμβάσεις, ώστε να σου πω την άποψή μου γι αυτό. Όταν τύχει να δω ένα τέτοιο θέμα, το πιθανότερο είναι να μην σχολιάσω, τι να πω όταν έχει διαγνωσθεί η δυσφορία από ενδοκρινολόγους και άλλους ειδικούς γιατρούς; Σεβαστόν. Εδώ, λοιπόν, που μιλάμε το θέμα είναι οι καταγγελίες ενός σωματείου προς μία παρουσιάστρια που στο θέμα της επίσκεψης μιας τρανς στην Αθήνα, δεν τα είπε σωστά. Μα τι να πει κι αυτή η ταλαίπωρη; και μπερδεύεται και δεν έχει το απαιτούμενο διδακτορικό για να εκφράζεται όπως ορίζει η πολιτική ορθότητα. Εκπομπή σχολιασμού των σελέμπριτις κάνει για να βγάλει το ψωμάκι της, όπως και η τρανς επισκέπτρια βγάζει ψωμάκι από ριάλιτυ, συνεντεύξεις, εξώφυλλα, έχοντας η ίδια κρεμάσει στα μανταλάκια τα προσωπικά της. Κανονικά, σε ανεπτυγμένες χώρες έπρεπε να λείπουν και οι 2 εκπομπές. Ακόμα, ακόμα -και αυτό ισχύει για όλους μας- όταν έχεις μάθει να αναφέρεσαι σε κάποιον ως άνδρα επί 40 χρόνια -λ.χ.όπως από τότε που ήταν γνωστή ως πρωταθλητής (παρακολουθείς το ασύμβατο που άθελά μου παρεμβαίνει;) είναι κομματάκι δύσκολο να συνηθίσεις την αλλαγή και να μάθεις να τα λες σωστά, θέλει χρόνο αυτό. Ας αφήσει λοιπόν τους πλάγιους -έως ευθείς- εκφοβισμούς το σωματείο και ας συνεχίζει τις ακτιβιστικές δράσεις του με αιτήματα που αφορούν στα μέλη του.
Μη θλίβεσαι, σε άλλα εκατό χρόνια όταν κι άλλοι άνδρες μετά από 3 γάμους και 6 παιδιά αποφασίσουν να μεταμορφωθούν σε γυναίκες, μπορεί να έχει επιβληθεί νόμος που θα απαγορεύει να εκφράσει κανείς άποψη γι αυτό. Προς το παρόν ο σχολιασμός στις εκπομπές επιτρέπεται. Κατά τα λοιπά δεν ξέρω τι "μπούρδες λέει όλη αυτή η κοθορνοτσοκαρία μαζεμένη" είδα όμως από περιέργεια -μιας και ΔΥΣΤΥΧΩΣ είχε γίνει θέμα στα ΜΜΕ- μια εκπομπή με την οικογένεια του πρώην πρωταθλητή μισο-μαζεμένη. Γκουγλάρισα και λίγο και είδα ότι και στο εξωτερικό βρίσκεις καλά τσόκαρα. Τόσο καλά, που είναι γελοίο ότι ορισμένοι άνθρωποι τα βλέπουν μόνο σε εκπομπές που το πάνελ τους δεν ακολουθεί πιστά τις δωρεάν οδηγίες προς ναυτιλομένους.
Κάπως "γελοίο", θαρρώ, πως είναι να μην έχει καν δει, κανείς, αυτό που σχολιάζει αλλά να το σχολιάζει παρ' ολ' αυτά. Αναρωτιέμαι, αν δεν είχαν κάποιοι τρανς άνδρες και κάποιες τρανς γυναίκες πρότερη ζωή με (συντρόφους και) παιδιά εσύ θα ήσουν υπέρ της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου τους; Η ερώτηση είναι ρητορική διότι την απάντηση την γνωρίζω: Αυτά είναι "USA Queer Dystopia I, II, III, IV..." κ.λπ.. Άνθρωποι γεννιούνται και άνθρωποι πεθαίνουν και η Γη συνεχίζει να γυρίζει γύρω απ' το εαυτό της και γύρω απ' τον ήλιο, ενώ το σύμπαν διαστέλλεται.Goodbye.
Eίναι κακό που ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί όλοι οι άνθρωποι στην πολιτική ορθότητα. Υποθέτω πως και τα παιδιά της μπαμπά θα την φωνάζουν, μήπως ο ΣΥΔ πρέπει να ερευνήσει το θέμα ώστε να εκτοξεύσει και προς αυτά τις απειλές του;
Τραγικό και τρισάθλιο, το τι μπούρδες λέει όλη αυτή η κοθορνοτσοκαρία μαζεμένη (γυναίκες και άνδρες) σ' αυτό το πάνελ δεν περιγράφεται. Φυσικά, δεν είναι το επαναλαμβανόμενο misgendering το μόνο "πρόβλημα" του video (σε σημείο που να θεωρείς πως η hostess ή το κάνει εντελώς επίτηδες ή είναι εντελώς ηλίθια) ευθαρσώς λένε ότι το εν λόγω άτομο προέβηκε σε διόρθωση φύλου με αποκλειστικό κίνητρο τα χρήματα, χλευάζεται για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, πέφτουν διαγνώσεις απ' το IKEA (μικροβιοφοβία) κ.λπ..
Αχ, τι ωραία που ήταν παλιά στις γειτονειές... Μπικουτί, ρόμπα, τσόκαρο, λίγο κουτσομπολιό, κοινωνική κριτική με αλατοπίπερο, λίγο να κράξουμε κανένα ντιγκιντάνγκα, Κυριακάτικα σταυροκοπήματα στην εκκλησία... Ωραία χρόνια, αξέχαστα...