ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Είμαστε ντροπιασμένοι»: Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας ανακάλυψε το φρικτό ναζιστικό της παρελθόν

«Είμαστε ντροπιασμένοι»: Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας ανακάλυψε το φρικτό ναζιστικό της παρελθόν Facebook Twitter
Ο Peter Harf, εκπρόσωπος της οικογένειας και ένας από τους δύο διαχειριστές της JAB Holding παραδέχτηκε σήμερα πως η οικογένεια έχει ένα σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν
16

Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας δημιούργησε μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και σήμερα αποκαλύφθηκε το σκοτεινό, ναζιστικό παρελθόν της και η φρίκη της ανέλιξης της.

Η οικογένεια Reimann, η οποία ελέγχει τον γιγαντιαίο όμιλο JAB Holding Company, ανέθεσε πρόσφατα σε έναν ιστορικό να ερευνήσει διεξοδικά τα αρχεία της εταιρείας και να ρίξει φως στις δραστηριότητές της οικογένειας κατά τα χρόνια της ναζιστικής κυριαρχίας.

Οι πρώτες μόνο αποκαλύψεις, 74 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι φρικτές και αποκαλύφθηκαν σήμερα.

Ο Albert Reimann και ο γιος του Albert Reimann Jr., ο οποίος διαχειριζόταν την εταιρεία τη δεκαετία του 1930 και του 1940, ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Χίτλερ και αντισημίτες, που χρησιμοποίησαν κρατούμενους των Ναζί ως σκλάβους στη βιομηχανία χημικών προϊόντων τους στη νότια Γερμανία, αλλά και στο ίδιο τους το σπίτι.

Γυναίκες εργαζόμενες από την Ανατολική Ευρώπη αναγκάστηκαν να σταθούν προσοχή γυμνές στα  στρατόπεδα των εργοστασίων τους. Όσες αρνήθηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Οι σκλάβοι εργαζόμενοι ήταν θύματα λεκτικής βίας, βιασμών και άγριων ξυλοδαρμών. Μεταξύ των των θυμάτων ήταν και μια ρωσίδα, που εργάστηκε ως καθαρίστρια στην ιδιωτική βίλα των Reimann.

Η σκοτεινή ιστορία της οικογένειας αποκαλύφθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Bild. Ο Peter Harf, εκπρόσωπος της οικογένειας και ένας από τους δύο διαχειριστές της JAB Holding, δήλωσε ότι τα ευρήματα του ιστορικού «ταιριάζουν απόλυτα» με εκείνα της οικογένειας.

«Είμαστε ντροπιασμένοι»: Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Γερμανίας ανακάλυψε το φρικτό ναζιστικό της παρελθόν Facebook Twitter
O Albert Reimann

«Ο Reimann Sr. και ο Reimann Jr. ήταν ένοχοι. Ανήκαν στη φυλακή. Αυτά τα εγκλήματα είναι αποτρόπαια», ανακοίνωσε o Peter Harf.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια περίοδο μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού. Εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες απήχθησαν από τους Ναζί και αναγκάστηκαν να εργαστούν για να στηρίξουν τη γερμανική πολεμική εκστρατεία και τις βιομηχανίες των Ναζί. 

Η υπόθεση Reimann ξεχωρίζει για τη βιαιότητα που περιγράφεται λεπτομερώς σε ορισμένα από τα έγγραφα και το γεγονός ότι πατέρας και γιος φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην ίδια την κακοποίηση, δήλωσε ο ερευνητής Andreas Wirsching, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας Leibniz με έδρα το Μόναχο.

«Ήταν πολύ συνηθισμένο για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν σκλάβους-εργάτες, αλλά δεν ήταν σύνηθες για αφεντικό της εταιρείας να βρίσκεται σε άμεση και φυσική επαφή με αυτούς», δήλωσε ο κ. Wirsching.

Ο Albert Reimann, ο οποίος πέθανε το 1954, και ο Albert Reimann ο νεώτερος, ο οποίος πέθανε το 1984, φέρονται να μην μιλούσαν ποτέ για τη ναζιστική εποχή,  μετά τον πόλεμο. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η νεότερη γενιά της οικογένειας άρχισε να ερευνά παλιά έγγραφα της εταιρείας και τυχαία έπεσε σε υλικό το οποίο υποδήλωνε ότι ο πατέρας και ο παππούς των απογόνων είχαν στενούς δεσμούς με τους Ναζί.

Το 2014, η οικογένεια ζήτησε από τον Paul Erker, οικονομικό ιστορικό στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, να τεκμηριώσει την ιστορία. Η έρευνα του Erker βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αυτό που προέκυψε μέχρι στιγμής προήλθε από μια πρώιμη παρουσίαση.

Βάσει των όσων αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής, ο Wirsching, δήλωσε ότι οι Reimanns πιθανότατα δεν ήταν απλώς οπορτουνιστές, αλλά επίσης αφοσιωμένοι στους Ναζί.

Πατέρας και γιος εντάχθηκαν στο ναζιστικό κόμμα και έκαναν δωρεές στους Ναζί πριν καν ακόμη βρεθεί στην εξουσία ο Χίτλερ. Τον Ιούλιο του 1937, ο Albert Reimann Jr. έγραψε επιστολή στον Heinrich Himmler, τον αρχηγό της SS.

«Είμαστε μια καθαρά Άρια οικογενειακή επιχείρηση που είναι πάνω από 100 ετών. Οι ιδιοκτήτες είναι άνευ όρων οπαδοί των αγώνων για τη φυλή», αναφέρει σε ένα απόσπασμα.

Μέχρι το 1943, 175 εργαζόμενοι της εταιρίας τους, το ένα τρίτο του συνόλου, ήταν εργάτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ναζί, ανέφερε ο Bild. Εκτός από τους πολίτες της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, οι Reimann χρησιμοποίησαν γάλλους αιχμαλώτους πολέμου. 

«Είμαστε άφωνοι. Είμαστε ντροπιασμένοι», είπε ο Peter Harf. «Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση το επόμενο έτος, θα δημοσιοποιηθεί όλη, πρόσθεσε». Η οικογένεια σχεδιάζει να δωρίσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η περιουσία της οικογένειας Reimann σήμερα υπολογίζεται σε 33 δισ. ευρώ. Η JAB Holding, η εταιρεία επενδύσεών της, έχει σημαντικά μερίδια σε μεγάλες εταιρίες με ποτά, τρόφιμα, καλλυντικά και άλλα πασίγνωστα διεθνώς προϊόντα.

Με πληροφορίες από New York Times/ BBC/ Bild

Διεθνή
16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Πόσοι απόγονοι πλούσιων οικογενειών της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ψάξουν για να βρουν από που οι παπούδες τους έκαναν μεγάλες περιουσίες εκείνα τα χρόνια.Περιμένω - not!
Εξαιρετικά αηδιαστική περίπτωση που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη επονείδιστη εποχή που όλοι θέλουμε να μην ξεχαστεί ώστε να μη επαναληφθεί.Ωστόσο εγώ θέλω να σταθώ στο σθένος ,στο κουράγιο και στην ποιότητα των απογόνων οι οποίοι χωρίς να φταίνε οι ίδιοι ανέλαβαν το βάρος ,όχι μόνον της αποκάλυψης αλλά και της δημοσίευσης αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων ,πράγμα το οποίο είμαι σίγουρος ο,τι ο καθένας από εμάς θα έκανε τα πάντα να μην αποκαλυφθούν.
πάντως ,από το δημοσίευμα δεν προκύπτει οτι ήταν κάποια αποκάλυψη προ των πυλών ,λέει οτι ήταν δική τους πρωτοβουλία εξ'αρχής.Όντως τα 10 μύρια είναι αστείο ποσό για το μέγεθος των εταιριών τους και είναι στο χέρι τους να αποδείξουν στο μέλλον ο,τι είναι όντως διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη με ανάλογο τρόπο.Τέλος θέλω να πω ο,τι θα πρέπει να επιβραβεύουμε τέτοιες ενέργειες έστω και αν γίνονται εκ του ασφαλούς.
Διαβασε, εσω και λιγο, ιστορια τηε μεταπολεμικης γερμανιας και ιδιαιτερα δεκαετιες 60 και 70 και το πιθανοτερο ειναι πως θα αναθεωρησεις.Επισης, ποσο αηδιαστικο ειναι να αποδιδουμε χαρακτηριστικα και ιδιοτητες σε ολοκληρους λαους λες και ειναι μια οντοτητα.
Ναι. Θα αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Θα μάθεις πως πρώην Ναζί μπήκαν σε σημαντικά κρατικά και επιχειρηματικά πόστα ακόμα και όταν δεν συμφωνούσαν οι απλοί Γερμανοί. Πως όλες οι γνωστές σήμερα γερμανικές εταιρίες γιγαντώθηκαν χάρη στους Ναζί και τον πόλεμο (βλέπε VW, AUDI, THYSSEN KRUPP ή Hugo Boss που έφτιαξε τις στολές τους κτλπ). Πως μόνον τα διεθνή δικαστήρια και στρατοδικεία στην ουσία κυνήγησαν και καταδίκασαν κάποιους Ναζί στα πρώτα έτη μετά τον Πόλεμο με τα περισσότερα γερμανικά δικαστήρια στις επόμενες δύο δεκαετίες να αποφεύγουν να τιμωρούν, να βγάζουν ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ και προσβλητικές αποφάσεις αθώωσης και γενικά να υψώνουν ένα τοίχος προστασίας για τους Ναζί. Πως χορηγούσαν αμνηστίες αδικαιολόγητα με το τσουβάλι. Πως αποφεύγαν καταβολή αποζημιώσεων. Πως η Οικονομία αναστήθηκε χάρη στους μετανάστες και από καθαρή τύχη που οι ΗΠΑ τους ήθελαν καπιταλιστικό τοίχο έναντι των Σοβιετικών δίπλα και άρα έλαβαν πολλά πακετα στήριξης και διαγραφή χρεών και γενικότερα μη τιμωρία της χώρας για όσα έκανε. Επέδειξαν όμως και πειθαρχία, οργάνωση και συλλογική συνείδηση. Η Γερμανία δεν πλήρωσε ως έπρεπε και ούτε έδειξε μεταμέλεια (παρά μόνο επικοινωνιακά στα ΜΜΕ). Ρωτήστε και ηλικιωμένους Γερμανούς που ήταν άμαχοι ή παιδάκια τότε και ζήσαν την μεταπολεμική περίοδο, υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες για ατιμωρησία, άτιμο πλουτισμό και απόκρυψη οικογενειακού παρελθόντος. Κουβέντα να γίνεται φυσικά καθώς σχεδόν όλοι οι Ναζί έχουν πεθάνει πια.
Ντροπιασμένοι ! Λες και δεν γνωρίζανε. Όλα σχεδόν τα γερμανικά εργοστάσια έχουν το ίδιο παρελθόν. Πως έγινε η καυεστραμμενη μεταπολεμική Γερμανία υπερδύναμη σε μια δεκαετία ;
10 εκ. ευρώ? Ας ξεκινήσουν με 10 δις ευρώ προς στους συγγενείς των θυμάτων και ίσως, ΊΣΩΣ θεωρηθεί πράξη καλής θέλησης. Γνωρίζοντας πως δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία τους, και εφόσον είναι όντως άνθρωποι μέσα τους, θα έπρεπε να νιώθουν (τουλάχιστον) την ανάγκη να την γκρεμίσουν.