Ο Κυρίτσης ζητά συγγνώμη: «Ήταν λανθασμένη η δήλωσή μου για τις μολότοφ»

Ο Κυρίτσης ζητά συγγνώμη: «Ήταν λανθασμένη η δήλωσή μου για τις μολότοφ» Facebook Twitter
Eurokinissi
12

«Λανθασμένη» χαρακτήρισε τη δήλωση ότι «δεν θυμάται να πέθανε κανείς από μολότοφ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μία ημέρα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που δημιούργησε ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ethnos.gr είπε μεταξύ άλλων ότι « όταν μου ζητήθηκε από την ΕΡΤ να σχολιάσω τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις μολότοφ, είχα στο μυαλό μου τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια κι όχι φυσικά τον εμπρησμό της Marfin που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θεωρεί ότι ήταν λάθος η δήλωσή του ο κ. Κυρίτσης απάντησε ότι «ήταν λανθασμένη η δήλωσή μου. Ο λόγος είναι ότι το έγκλημα της Marfin κατέχει από μόνο του μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα της Marfin δεν είχε προηγούμενο κι ευτυχώς έκτοτε δεν καταγράφηκε άλλο όμοιο ή αντίστοιχό του».


Καλούμενος να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίμαχη δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τις θεωρεί δικαιολογημένες και «αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι η πρόταση που κατατέθηκε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αντιμετωπίζει ως πλημμέλημα –και μάλιστα βαρύ- την απλή κατοχή κι όχι την επίθεση με μολότοφ, η οποία ορθώς παραμένει κακούργημα».

Με πληροφορίες από ethnos

Πολιτική
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Έλα Παναγία μου τι διαβάζουμε και ακούμε...Δηλαδή θεωρεί οκ τους σοβαρούς τραυματισμούς οπαδών ή αστυνομικών, που κατά τύχη δεν είχαν χειρότερο αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις... Όπως έχει ειπωθεί από διάφορους εδώ, η βία έχει α λα καρτ αντιμετώπιση, ανάλογα με το αν εξυπηρετεί (την ατζέντα, το κοινό/ακροατήριο κτλ). Περιμέναμε όμως κάτι καλύτερο, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πετάει μαργαριτάρια για τις μολότοφ; Ειλικρινά είναι τρομερός θίασος και είμαστε τυχεροί που τα ζούμε. Ειδικά αν δε μένουμε Ελλάδα.
Το πρόβλημα μου με τον Κυρίτση και τον κάθε "επαναστάτη" αυτής της κυβέρνησης δεν είναι τόσο οι απόψεις τους όσο το χάσμα θεωρίας και πράξης.Τι θέλω να πω. Ο Κυρίτσης μπορεί να έχει τις αποψάρες του, να θεωρεί ότι χρειαζόμαστε μια επανάσταση για να στρώσουμε, να είναι αντιεξουσιαστής, ενάντια στην κρατική εξουσία, υπέρ της βίας, της ανατροπής του status quo, κτλ. Δεν συμφωνώ, αλλά έχει το δικαίωμα της άποψης.ΟΜΩΣ, όταν αυτό το άτομο είναι στη Βουλή και συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν σε κυβερνητικό σχήμα με ακροδεξιούς, τσεπώνει χοντρά λεφτά από το κράτος που τόσο μισεί, θα πάρει τη συνταξάρα του ενώ η κυβέρνησή του κόβει τις συντάξεις των πληβείων, και γενικά κάνει αυτά που κάνει, ε τότε κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή, πώς να το κάνουμε, δεν μπορεί να πουλά τέτοιο προφίλ και κατά τα άλλα να είναι εξουσία. Απλά μας δουλεύει. Αν πίστευε αυτά που λέει θα είχε αποχωρήσει ήδη από το 2014 όταν πλέον ήταν φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται από κόμμα αντίδρασης και κόμμα εξουσίας.
Πως το είπε η Μυρσίνη; Γλωσσικό ατόπημα;ΥΓ: άλλο το λίγο όπλο - πολύ όπλο, άλλο το "η μολότωφ είναι διαφορετικό όπλο από ένα καλάσνικοφ και είναι πολύ λογικό αυτός που είναι επιφορτισμένος να σε αφοπλίσει να σε αντιμετωπίσει διαφορετικά, αναλόγως τι έχεις στα χέρια σου". Επίσης, άλλο το "are you saying that..." και άλλο το "so what you're saying is..." Η διαστρέβλωση πάει κι έρχεται, όπως μας βολεύει, ως συνήθως. Αναλόγως την ατζέντα, το συμφέρον, την ιδεοληψία, αναλόγως την προκατάληψη. Τύφλα να 'χει η Cathy Newman. Ουαί υμίν...
Όσο συγχώρεσε αυτός την Παπαχρήστου επειδή είχε πει ένα ρατσιστικό ανέκδοτο και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη αλλά τιμωρήθηκε πριν από 10 χρόνια (!), άλλο τόσο να τον συγχωρέσουν και αυτόν για την μισή συγγνώμη του. Θυμίζω πως έψεξε τον Τσίπρα όταν έδωσε συγχαρητήρια στην Παπαχρήστου. Αυτό το θεωρούσε μέγα φάουλ. Ακόμη και τώρα όμως δεν θεωρεί φάουλ το δημόσιο ξέπλυμα της κατασκευής και κατοχής μολότοφ ώς "light" παραβατικότητα.Και οκ εντάξει, άλλο η κατοχή και άλλο η χρήση, αλλά μην τρελαθούμε τελείως η κατοχή μολότοφ εμπεριέχει και μια προπαρασκευή. Δηλαδή άλλο να κυκλοφορείς με σουγιά (επίσης έγκλημα) και άλλο να κάτσεις να κατασκευάσεις μια βόμβα, που ο κόσμος δεν ξέρει καν πως φτιάχνεται η μολότοφ πέρα από το στουπί και το μπουκάλι.Να θυμίσω εδώ πως η επίθεση στην Κούνεβα εγίνε με καυστικό υγρό, ούτε καν εκρηκτικό όπως η μολότωφ, (αλλά "δεν πέθανε κανείς" ε Κυρίτση), και οι επιθέσεις σε μετανάστες με απλούς εμπρηστικούς μηχανισμούς πολλές φορές.
Μας ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως πλημμέλημα μόνο την κατοχή, όχι την εκτόξευση. Άρα τελείως άστοχη ήταν η δήλωση περί απουσίας θανάτων, την οποία όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει εξηγώντας ότι αυτό που εννοούσε με το "δεν πέθανε κανείς από μολότοφ" ήταν οι εκτοξεύσεις εναντίον αστυνομικών και εναντίον αντιπάλων οπαδών. Αναρωτιέμαι πως καταφέρνει να βλέπει διαφορές με την περίπτωση της Μαρφίν. Λες και οι μολότοφ που εκτοξεύονται στα Εξάρχεια αποκλείεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε κάποια από τις πολυκατοικίες στις οποίες καταλήγουν, ή αποκλείεται να κάψουν ζωντανό κάποιον αστυνομικό. Ή οι μολότοφ που πετάγονται σε λεωφορεία ή κτίρια αντιπάλων συνδέσμων δεν είναι ικανές να προκαλέσουν θανάτους. Τραγικά ανώριμος...Ο υποβιβασμός της κατοχής σε πλημμέλημα μοιάζει να είναι η ουσία - και το δωράκι στα "δικά μας παιδιά" - διότι οι σχετικές συλλήψεις είναι κατά κανόνα για κατοχή, όχι για εκτόξευση.
Οταν η παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή (ακόμα και χειροβομβίδας ή καλάσνικοφ) είναι απλό πλημμέλημα, μου φαίνεται παράλογο να τιμωρείται βαρύτερα η κατοχή μολότοφ.Από εκεί και πέρα, η χρήση της, θα πρέπει να τιμωρείται ανάλογα με τα αποτελεσματα που προκάλεσε, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των υπόλοιπων όπλων.
Προς Σκύλο:Δεδομένου ότι το "κρυφογουστάρει" δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σε σκέψεις, πως μπορείς να κάνεις "ομοιοπαθητική θεραπεία" σε σκέψη; Ειδάλλως, τα λεγόμενά σου συνιστούν δίκη -και τιμωρία επιπέδου αυτοδικίας- μιας σκέψης, γεγονός απαράδεκτο για τον νομικό πολιτισμό μας αλλά και για οποιοδήποτε άλλο είδος πολιτισμού.
Για ΣΥΡΙΖΑ, κάτι είναι πάντως και αυτό.Ελπίζουμε ότι όταν θα βλέπει το βίντεο της δήλωσής του, απλά να ντρέπεται και να φροντίζει στο εξής την άσκηση της μνήμης του για να μην ξανασυμβεί.
"είχα στο μυαλό μου τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια"Αυτός είναι ο μιθριδατισμός εξοικείωσης με τη βία που μας έχει φέρει η αριστερά. Δεν με νοιάζει αν τα μακαρόνια είναι παραβρασμένα ή όχι. Με νοιάζει όμως πάρα πολύ να μην πληρώνω από τους φόρους μου για καινούργια φανάρια δυο φορές το χρόνο πέριξ των Εξαρχείων. Με νοιάζει πάρα πολύ να μπορώ να πάω στην Ίντριγκα Σάββατο βράδυ, όπως έκανα για δεκαετίες, χωρίς να φοβάμαι αν θα κάψουν εμένα ή το αυτοκίνητό μου (απολογούμαι διότι είμαι καπιταλιστής και έχω αυτοκίνητο).Ας πληρώνει ο κος Κυρίτσης ή άλλοι που νομίζουν ότι οι μολότωφ δεν είναι "πολύ" όπλο, ότι είναι "λίγο" όπλο (ναι, το έχουμε ακούσει κι αυτό).