ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βόρεια Ιρλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε στρατιώτη για τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972

Βόρεια Ιρλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε στρατιώτη για τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972 Facebook Twitter
1

Ένας Βρετανός πρώην στρατιώτης αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον φόνο δύο ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Ματωμένης Κυριακής, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1972.

Το γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να διωχθεί ποινικά ο «Στρατιώτης F», για τον φόνο του Τζέιμς Ρέι και του Γουίλιαμ Μακίνεϊ. 

Πρόκειται για δύο από τους 13 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου του 1972, όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για τις μαζικές συλλήψεις Καθολικών  από την τοπική κυβέρνηση. Πολλοί από τους άνθρωπος οι οποίοι είχαν συλληφθεί δεν είχαν σχέση με τον IRA.

Βόρεια Ιρλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε στρατιώτη για τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972 Facebook Twitter

Ένας άνθρωπος που τραυματίστηκε από πυροβολισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα. 

Το γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά 16 άλλοι στρατιώτες όπως και δύο μέλη του Επίσημου IRA. 

O αδερφός του Τζέιμς Ρέι, ο Λίαμ, δήλωσε «πολύ στεναχωρημένος για τις άλλες οικογένειες των θυμάτων» της Ματωμένης Κυριακής. «Η καρδιά τους πρέπει να έχει ραγίσει. Είναι μία στενάχωρη μέρα,΄όμως η οικογένεια Ρέι είναι ανακουφισμένη. Υπάρχουν πολλοί λυπημένοι άνθρωποι σήμερα».

Βόρεια Ιρλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε στρατιώτη για τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972 Facebook Twitter

Ο διευθυντής του γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου, ο Στίβεν Χέρον δήλωσε: «Ήταν ένας μακρύς δρόμος για τις οικογένειες. Και σήμερα θα είναι μία φοβερά δύσκολη μέρα για πολλές από αυτές. Θέλαμε να τους συναντήσουμε από κοντά και να τους εξηγήσουμε τον λόγο που καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση». 

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκάβιν Γουίλιαμσον είπε πως η κυβέρνηση θα παρέχει πλήρη στήριξη στον Στρατιώτη F, κάτι που θα περιλαμβάνει  τα νομικά του έξοδα και γενικότερη οικονομική στήριξη.

«Είμαστε υπόχρεοι σε αυτούς τους στρατιώτες που υπηρέτησαν με θάρρος για να φέρουν την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Η ευημερία του πρώην προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας», τόνισε. 

Tα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής έχουν εμπνεύσει μια σειρά από θεατρικά έργα, κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια. Από τα πιο γνωστά είναι το τραγούδι των U2, Sunday Bloody Sunday και το τραγούδι των Black Sabbath, Sabbath Bloody Sabbath. 

 
 
Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια