ΕxxonMobil: Μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10- Καταπληκτική εξέλιξη, λέει η Κύπρος

ΕxxonMobil: Μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10- Καταπληκτική εξέλιξη, λέει η Κύπρος Facebook Twitter
5

Για 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κάνει λόγω η ExonMobil, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil,  Tristan J. Aspray, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Λακκοτρύπη. Ο υπουργός έκανε λόγο για «καταπληκτική εξέλιξη» 

Αν και λεπτομέρειες για την ποιότητα του φυσικού αερίου δεν ανακοινώθηκαν, είναι μία ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. 

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray. «Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται», πρόσθεσε. 

«Δεν είμαστε εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 και μόνο στην Κύπρο» είπε ο κ. Aspray, και υπενθύμισε παρόμοιες ενέργειες της εταιρείας στην Αίγυπτο. 

Ερωτώμενος για το αν η εταιρεία αναζητούσε εκτός από φυσικό αέριο, ο κ. Αspray τόνισε πως η γεώτρηση δεν αναζητούσε πετρέλαιο και πως στο βάθος που έγινε δεν αναμενόταν να εντοπιστεί. 

«Το εύρημα αναδεικνύει τις δυνατότητες της ΑΟΖ. Είναι μία καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος  

Στις 12 η ώρα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, τον κύριο Tristan J. Aspray, για να ενημερωθεί σχετικά με τα ευρήματα στο οικόπεδο 10.

Το στέλεχος της ExxonMobil συνοδευόταν από τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου, και Βιομηχανίας, Γιώργο Λακκοτρύπη ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τα κόμματα. 

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της μεγάλης ναυτικής στρατιωτικής άσκηση της Τουρκίας με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα». 

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να παρεμποδίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόφαση ότι προφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα πάντως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την προσπάθεια για ενίσχυση των Τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής ούτως ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε πρόσφατη του συνέντευξη στην Offsite, o Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν να τους παρασύρει η Τουρκία στο δικό της παιχνίδι και στους δικούς της ρυθμούς, με εντάσεις και στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα αναμένεται μία καθοριστική περίοδος για τα ενεργειακά στην περιοχή καθώς επίσης και κρίσιμη όσον αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας, και μέχρι που μπορεί να «τεντώσει το σχοινί».

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Σίγουρα...αλλα τουλάχιστον η μικρή Κύπρος τους έχει κόψει το βήχα έχοντας χειριστεί το θεμα με τεράστια διπλωματική ευφυία, αντίθετα απο οτι συμβαίνει προς Αιγαίο μεριά.....
"καταπληκτική εξέλιξη" η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, με τις γνωστές επιπτώσεις στο περιβάλλον, φαινόμενο θερμοκηπίου κλπ...Έχουμε και Τσικνοπέμπτη απόψε, να τα κάψουμε όλα...