ΕxxonMobil: Μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10- Καταπληκτική εξέλιξη, λέει η Κύπρος

ΕxxonMobil: Μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10- Καταπληκτική εξέλιξη, λέει η Κύπρος Facebook Twitter
5

Για 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κάνει λόγω η ExonMobil, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil,  Tristan J. Aspray, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Λακκοτρύπη. Ο υπουργός έκανε λόγο για «καταπληκτική εξέλιξη» 

Αν και λεπτομέρειες για την ποιότητα του φυσικού αερίου δεν ανακοινώθηκαν, είναι μία ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. 

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray. «Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται», πρόσθεσε. 

«Δεν είμαστε εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 και μόνο στην Κύπρο» είπε ο κ. Aspray, και υπενθύμισε παρόμοιες ενέργειες της εταιρείας στην Αίγυπτο. 

Ερωτώμενος για το αν η εταιρεία αναζητούσε εκτός από φυσικό αέριο, ο κ. Αspray τόνισε πως η γεώτρηση δεν αναζητούσε πετρέλαιο και πως στο βάθος που έγινε δεν αναμενόταν να εντοπιστεί. 

«Το εύρημα αναδεικνύει τις δυνατότητες της ΑΟΖ. Είναι μία καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος  

Στις 12 η ώρα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, τον κύριο Tristan J. Aspray, για να ενημερωθεί σχετικά με τα ευρήματα στο οικόπεδο 10.

Το στέλεχος της ExxonMobil συνοδευόταν από τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου, και Βιομηχανίας, Γιώργο Λακκοτρύπη ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τα κόμματα. 

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της μεγάλης ναυτικής στρατιωτικής άσκηση της Τουρκίας με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα». 

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να παρεμποδίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόφαση ότι προφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα πάντως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την προσπάθεια για ενίσχυση των Τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής ούτως ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε πρόσφατη του συνέντευξη στην Offsite, o Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν να τους παρασύρει η Τουρκία στο δικό της παιχνίδι και στους δικούς της ρυθμούς, με εντάσεις και στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα αναμένεται μία καθοριστική περίοδος για τα ενεργειακά στην περιοχή καθώς επίσης και κρίσιμη όσον αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας, και μέχρι που μπορεί να «τεντώσει το σχοινί».

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Η Ευρώπη σε κλοιό διαδηλώσεων: 410.000 στους δρόμους της Γαλλίας, επεισόδια στην Αλβανία, έφοδοι στην Ιταλία

110.000 διαδηλωτές στο Παρίσι - Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ιταλικές πόλεις και ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις μεγάλες συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΑΝΤ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΧΟΥΘΙ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

Η Πολιτική Προστασία της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε για σύντομο χρονικό διάστημα προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους για ενδεχόμενο κίνδυνο στις πόλεις Ταΐφ και Γιανμπού
THE LIFO TEAM
ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Διεθνή / Εκλογές στη Σερβία: Στις κάλπες αύριο εκατομμύρια ψηφοφόροι – Ο Βούτσιτς απέναντι στο φοιτητικό κίνημα

Οι εν λόγω εκλογές θεωρούνται μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας, καθώς λαμβάνουν μορφή άτυπου δημοψηφίσματος
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Σίγουρα...αλλα τουλάχιστον η μικρή Κύπρος τους έχει κόψει το βήχα έχοντας χειριστεί το θεμα με τεράστια διπλωματική ευφυία, αντίθετα απο οτι συμβαίνει προς Αιγαίο μεριά.....
"καταπληκτική εξέλιξη" η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, με τις γνωστές επιπτώσεις στο περιβάλλον, φαινόμενο θερμοκηπίου κλπ...Έχουμε και Τσικνοπέμπτη απόψε, να τα κάψουμε όλα...