Ο Γκουαϊδό δεν λέει «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ο Γκουαϊδό δεν λέει «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
6

Ο Χουάν Γκουαϊδό άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να αναγκαστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που αυτοανακηρύχθηκε την 23η Ιανουαρίου μεταβατικός πρόεδρος, ρωτήθηκε εάν θα δίσταζε να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προφανώς προκαλεί μεγάλη πολεμική, αλλά κάνοντας χρήση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασκώντας τα προνόμιά μας, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας από περίπου σαράντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, κάθε ημέρα που περνάει μετράει σε ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τρόπο κυρίαρχο, αυτόνομο, ώστε να σταματήσει η αρπαγή» της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο, επέμεινε.

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα προκαλεί τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, κατά τον ΟΗΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, επανέλαβε την Κυριακή ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραμένει μια «επιλογή».

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτό που εγώ δεν έχω καταλάβει είναι αν πεινάνε γιατί είναι επάνω ο Μαδούρο ή γιατί οι Αμερική τους έχει σε εμπάργκο.Θα μας πει αυτός που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και καλοί σε επέμβαση μια ξένη δύναμη αφού δεν του βγαίνει με τον εμφύλιο.Έχει πολύ πετρέλαιο η Βενεζουέλα. Θα έρθουν μην ανησυχεί.
Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ορυκτά καύσιμα από τη Βενεζουέλα. Το βενεζουελάνικο πετρέλαιο είναι το δεύτερο ακριβότερο στον κόσμο. Ένας από τους (πολλούς) λόγους που η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου είναι σε τέτοια κατάσταση.
Το σωστό είναι :"Δεν εισάγουν πετρέλαιο από την εθνική εταιρεία της Βενεζουέλας " , όταν κάνουν επέμβαση θα το έχουν τσάμπα. Άλλωστε είναι πολύ ποιο κοντά από την δημοκρατία της Σ. Αραβίας που την κάνουν γαργάρα.