Polar Vortex: 21 νεκροί από το ακραίο ψύχος - «Θα ακρωτηριάσουμε ανθρώπους», λέει Έλληνας γιατρός στο Σικάγο

Polar Vortex: 21 νεκροί από το ακραίο ψύχος - «Θα ακρωτηριάσουμε ανθρώπους», λέει Έλληνας γιατρός στο Σικάγο Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
2

Το φονικό Polar Vortex επελαύνει στις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω του  21 νεκρούς και δεκάδες ανθρώπους με σοβαρά κρυοπαγήματα λόγω του ακραίου ψύχους.

Το πολικό ψύχος έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις μεσοδυτικές πολιτείες. Η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές έφθασε και του -49 βαθμούς Κελσίου ενώ πόλεις όπως το Σικάγο είναι σχεδόν εξολοκλήρου καλυμμένες με πάγο.

Τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο, όμως οι συνέπειες του ψύχους στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άστεγοι και οι ηλικιωμένοι είναι ήδη  μεγάλες. 

Γιατροί και αξιωματούχοι σε διάφορες Πολιτείες απέδωσαν νέους θανάτους στο κύμα του πολικού ψύχους. Ο απολογισμός αυξήθηκε από τους 12 στους 21 μετά την καταγραφή τουλάχιστον εννέα νεκρών στο Σικάγο εξαιτίας του ψύχους ή τραυματισμών που οφείλονταν σε αυτό, σύμφωνα με τον Στάθη Πουλακίδα, γιατρό στο νοσοκομείο John H. Stroger Jr..

Polar Vortex: 21 νεκροί από το ακραίο ψύχος - «Θα ακρωτηριάσουμε ανθρώπους», λέει Έλληνας γιατρός στο Σικάγο Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Ο Πουλακίδας, ο οποίος είναι τραυματολόγος, διευκρίνισε πως στο νοσοκομείο εισήχθησαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι λόγω του κρύου και πως πολλοί υποφέρουν από πολύ σοβαρά κρυοπαγήματα.

«Είναι μια φρικτή κατάσταση», λέει ο Δρ. Στάθης Πουλακίδας, επικεφαλής των υπηρεσιών  στο Cook County Health.

Ο Πουλακίδας λέει πως οι μισοί από τους ασθενείς που εισήχθησαν τις τελευταίες ημέρες είναι άστεγοι, ενώ άλλοι είχαν θέσεις εργασίας που τους κράτησαν σε εξωτερικό χώρο.

Ο Έλληνας γιατρός δήλωσε ότι έχει δει «τρομερά τραύματα στα πόδια και τα χέρια», μερικά τόσο σοβαρά που θα πρέπει να ακρωτηριαστούν. «Κάποιοι θα χάσουν ένα πόδι ή ένα χέρι», λέει σύμφωνα με το CNN.

Τα κρυοπαγήματα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες μπορούν να προκληθούν μέσα σε τρία έως 10 λεπτά, ανάλογα με την ηλικία ή την έκθεση ή άλλους παράγοντες.

Στο Σικάγο, οι εικόνες της παγωμένης λίμνης Μίσιγκαν είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Οι κάτοικοι του αποκαλούν την πόλη τους αυτές τις μέρες «Chiberia».

Polar Vortex: 21 νεκροί από το ακραίο ψύχος - «Θα ακρωτηριάσουμε ανθρώπους», λέει Έλληνας γιατρός στο Σικάγο Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο ήταν ένας 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Άιοβας. Βρέθηκε αναίσθητος στην πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του, και σύμφωνα με την αστυνομία, το ψύχος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του. Η θερμοκρασία όταν βρέθηκε ο νεαρός ήταν -46° Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία συνιστά μάλιστα σε όσους κυκλοφορούν, να καλύπτουν το στόμα τους για να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τον κρύο αέρα. «Θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική αναπνοή, ακόμη και να μιλούν» γράφει η USA Today.

Οι άστεγοι και οι εκτοπισμένοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους και οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο και άλλες πόλεις αποφάσισαν να ανοίξουν θερμαινόμενους χώρους για να τους υποδεχθούν. Αλλά αρκετοί προτίμησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε καταυλισμούς, ή άδεια κτίρια. Μια 60χρονη βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λορέιν, στο Οχάιο, και πιστεύεται ότι πέθανε από υποθερμία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της πόλης.

Polar Vortex: 21 νεκροί από το ακραίο ψύχος - «Θα ακρωτηριάσουμε ανθρώπους», λέει Έλληνας γιατρός στο Σικάγο Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που μια τέτοια μάζα παγωμένου αέρα έπληξε τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες, υπενθύμισε η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η χιονόπτωση και ο πάγος προκάλεσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Τουλάχιστον 26 τροχαία σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη μόνο στην Κομητεία Τζόνσον στην Άιοβα, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Ενώ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το πολικό ψύχος και οι σφοδροί άνεμοι ανάγκασαν τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πάνω από 2.000 πτήσεις. Περισσότερο επηρεάστηκε το Σικάγο, με 700 πτήσεις να ακυρώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ο'Χέιρ.

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες έσπασαν τουλάχιστον τριάντα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου εξάλλου έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM