Ιδού ο πρώτος παραδοσιακός γκέι γάμος στη Νότια Αφρική

Ιδού ο πρώτος παραδοσιακός γκέι γάμος στη Νότια Αφρική Facebook Twitter
5

Δύο 27χρονοι άντρες από την Νότιο Αφρική, ο Tshepo Cameron Modisane (αριστερά) και ο Thoba Calvin Sithole (δεξιά) ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το περασμένο Σάββατο σε μια τελετή που αποτέλεσε τον πρώτο γάμο μεταξύ ομόφυλων στη χώρα, σύμφωνα με τη Huffington Post.


Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην πόλη KwaDukuzz μπροστά σε 200 καλεσμένους. Σε μια ήπειρο που η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως ένας χυδαίος τρόπος ζωής, οι δύο άντρες είχαν την υπερηφάνεια να διακηρύξουν την αγάπη τους σε ένα δημόσιο χώρο.


Ο Modisane και ο Sithole συναντήθηκαν ως φοιτητές πριν τρία χρόνια στο Durban αλλά έχασαν επαφή για μερικούς μήνες. Συναντήθηκαν αργότερα τυχαία σε ένα γυμναστήριο και έγιναν γρήγορα φίλοι. Με τον καιρό κατάλαβαν ότι ήταν κάτι παραπάνω από φίλοι. Ο Modisane δήλωσε στην Mamba Online «το μεγάλο βήμα που κάναμε στη σχέση μας ως γκέι ζευγάρι ήταν το να συστήσουμε ο ένας τον άλλον στις οικογένειές μας. Είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε υποστηρικτικές οικογένειες που νοιάζονται για μας. Μας αγαπάνε παρ' όλο που είμαστε γκέι».

Ο γάμος έγινε σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό μέχρι και την αιματοχυσία, με τη θυσία μιας αγελάδας. Οι συμπέθεροι αντάλλαξαν όπως συνηθίζεται, μεταξύ τους τα δώρα του γάμου και έδωσαν της ευλογία τους στους νεόνυμφους.

«Ο συγκεκριμένος γάμος εναντιώνεται στην αντίληψη ότι το να είσαι γκέι, δεν ταιριάζει στην αφρικανική κουλτούρα. Το να είσαι γκέι ως Αφρικανός, είναι τόσο συνηθισμένο όσο το να είσαι μαύρος», δήλωσε ο Τσέπο.
Και πρόσθεσε: « Πολύ συχνά τα μέσα και οι πολιτικοί της Αφρικής προσπαθούν να προβάλουν την ομοφυλοφιλία σαν κάτι που έχει γίνει της μόδας, σαν ένα trend της Δυτικής κουλτούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ουγκάντα, ο οποίος κατηγόρησε τη δυτική κουλτούρα ότι ενθαρρύνει τους νέους προς αυτήν την αφύσικη ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.»


«Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για εμάς και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε ένα παιδί», αναφέρει ο Θόμπα, συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι μας κρίνουν αρνητικά γιατί εμείς επιμένουμε να κρυβόμαστε. Αν μπορέσουμε να ζήσουμε ανοικτά και δείξουμε στους υπόλοιπους ποιοι είμαστε, τότε θα τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι και εμείς αποτελούμε ένα κομμάτι της κοινωνίας».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Αναγνωρίζωντας σε σένα τον ωραιότερο ευατό σου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αναγνωρίζοντας σε σένα τον ωραιότερο εαυτό σου/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Ο θάνατος του Διονύση Σαββόπουλου δεν ήταν απλώς ένα πολιτισμικό γεγονός. Ήταν η τελετή λήξης ενός αιώνα που πίστεψε πως η Ελλάδα μπορούσε να εξηγηθεί μέσα από τους μύθους της. Αυτό το πολυπόστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί τη χώρα που επέμενε να υπάρχει μέσα του, από τις εθνικές κηδείες των ’90s μέχρι τη διάχυτη queer Ελλάδα του 2025, από τον Bowie και τη Μελίνα μέχρι τα σημερινά queer σώματα που χορεύουν μέσα σε pixels και φως. Μια αφήγηση για το πένθος, τη μνήμη και την επιμονή μιας χώρας να επιβιώνει μέσα από τη συγκίνηση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
*Η θαυμάσια απειλή του να υπάρχεις χωρίς να απολογείσαι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Η θαυμάσια απειλή τού να υπάρχεις χωρίς να απολογείσαι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η θεία Σταματίνα είπε intersex και η Ελλάδα σώπασε για ένα δευτερόλεπτο, όσο χρειάζεται για να αλλάξει εποχή. Ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν έκανε επανάσταση, έκανε κάτι πιο σπάνιο: έμαθε σ’ ένα έθνος να μιλά με τρυφερότητα. Κι αυτό, σε μια χώρα που ακόμη συγχέει τη φωνή με τη βία, είναι σχεδόν θαύμα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
*Από τον λαιμό ως την αυγή/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Από τον λαιμό ως την αυγή/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε έναν κόσμο που φοβάται τη σιωπή, η ΟΑΣΗ επιμένει να μιλά με ευαισθησία. Δέκα κείμενα–καθρέφτες, από τη Θεία Σταματίνα ως τον Sorour Darabi, για το βλέμμα που δεν ωραιοποιεί, παρατηρεί.Για την ατέλεια που γίνεται φως, και για το queer που επιβιώνει μέσα στην τρυφερότητα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Nα μένεις μέσα στο φως/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Nα μένεις μέσα στο φως/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Το νέο πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ παρακολουθεί το δάκρυ, την έκθεση και την επιείκεια ως μορφές αισθητικής πίστης. Από τον οίκο Dior μέχρι το Eye Filmmuseum του Άμστερνταμ, κι από τα Instagram ban του Slava Mogutin ως την επιμονή της ομορφιάς στο έργο του Παπαϊωάννου, η ΟΑΣΗ σκιαγραφεί τη νέα ηθική του φωτός: πώς η τέχνη, η μόδα και το queer βλέμμα συναντιούνται στην πιο ανθρώπινη τους στιγμή τη στιγμή που ραγίζουν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Στο θέατρο ο κόσμος θέλει να βλέπει άντρες ή, καλύτερα, “άντρακλες”»

Οι Άλλοι / «Στο θέατρο θέλουν να βλέπουν άντρες ή, καλύτερα, “άντρακλες”»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Βηλαράς μιλά για τη σιωπηλή βία των εφηβικών του χρόνων, την αγωνία των γκέι αντρών στη σκηνή, τη φοβική βιομηχανία του θεάτρου και την ανάγκη να μείνουμε άνθρωποι σε μια εποχή που όλα ξεχνιούνται γρήγορα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο ανυπεράσπιστος καημός για ένα ακόμη κράξιμο/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ο ανυπεράσπιστος καημός για ένα ακόμη κράξιμο/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από τον ποταμό της Baarn μέχρι το φιλί στις «Σέρρες», κι από το βλέμμα–countdown του Ren Hang μέχρι τη φάρσα του Μίστερ Μπούτια, η ΟΑΣΗ καταγράφει τα queer ραγίσματα που δεν έγιναν ποτέ ιδιωτικά. Dickpics, cult σώματα, drag spoof βιντεάκια, καμπαρέ φωνές, τηλεοπτικά taboos· όλα στην ίδια καμπύλη: γέλιο, καύλα, πληγή, ανάσα. Το ripology του queer δεν είναι θεωρία· είναι ο ανυπεράσπιστος καημός που μας κρατάει ζωντανούς.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Κάθε τρελό παιδί/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / *Κάθε τρελό παιδί/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η ελληνική ψυχανάλυση κρύβει ακόμα τα queer σώματα στις σκιές: από τα τηλεοπτικά δικαστήρια της Τατιάνας μέχρι τα hashtags των θεραπευτών–influencers. Σπαράγματα μνήμης, media τραύματος και επιβίωσης συνθέτουν μια ιστορία που ποτέ δεν ειπώθηκε ολόκληρη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Είσαι Αυτό που Πουλάς: Queer Σώμα, Πόθος και Bareback Ελευθερία/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Είσαι Αυτό που Πουλάς: Queer Σώμα, Πόθος και Bareback Ελευθερία/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από τον Chris Karakatsanis και τον Tim Kruger ως τους queer OnlyFans performers, αυτό το κείμενο χαρτογραφεί το σώμα που επιμένει να ποθεί, να μιλά, να επιβιώνει. Μια διαδρομή από το τραύμα ως την ηδονή, χωρίς ενοχή
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

5 σχόλια
The claim that lesbians, gays, bisexuals, transgenders and intersexuals (LGBTI) are inherently incompatible with African cultures is not supported by history or contemporary experience.Historians have shown that prior to the influx of missionaries in the 19th century, same-sex relationships existed in most African cultures – this is reflected in ancient art; in indigenous language terms as seen with the Hausa people in northern Nigerian, who were among the last cultures to be colonised by Europeans in the 20th century; and in preserved records – for example, a 16th century Brazilian inquisition refers to the “jimbandaa” – a term originating from Angola and Congo to refer to men who had sex with men.Paste από το www.arasa.info, υπάρχουν και άλλα άρθρα αλλά βαριόμουν να ψάξω..
Όντως η Ν. Αφρικη δεν ειναι το μεσο αφρικανικο κρατος. Εχει ενα μεγαλο μερος πληθυσμου Αγγλικης και Ολλανδικης καταγωγης που επηρεαζουν πολυ τα πραγματα.Επίσης μεσα στο αρθρο αναφερεται οτι ειναι ο πρωτος γκέι γαμος στη χωρα...Δεν ειναι, οι γκέι γαμοι ειναι νομιμοι εκει αρκετα χρονια. Ειναι μαλλον ο πρωτος "παραδοσιακος" γκέι γαμος.
Νομίζω πως αν έμεναν αυστηρά μέσα στα παραδοσιακά πλαίσια της κουλτούρας της όποιας φυλής ανήκουν, θα ήταν αδιανόητο να συμβεί αυτό. Οφείλεται νομίζω στο βαθμό που αφομοίωσαν τη δυτική κουλτούρα και τα λιμπεραλιστικά ήθη της.