Οι Times του Λονδίνου εγκαλούν για προπαγάνδα το ρωσικό καρτούν «Η Μάσα κι ο Αρκούδος»

Οι Times του Λονδίνου εγκαλούν για προπαγάνδα το ρωσικό καρτούν «Η Μάσα κι ο Αρκούδος» Facebook Twitter
Εξαιρετικά δημοφιλές και στη χώρα μας το παιδικό καρτούν «Η Μάσα κι ο Αρκούδος», ρωσικής παραγωγής
1

Το χθεσινό άρθρο των Τάιμς φέρει τον τίτλο «Παιδική σειρά κάνει προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν, λένε κριτικοί» (γενικώς και αορίστως), ανασύροντας περσινό ρεπορτάζ το οποίο περιέγραφε το εξαιρετικά δημοφιλές - και στη χώρα μας - παιδικό καρτούν «Η Μάσα κι ο Αρκούδος» ως όργανο προπαγάνδας εκπορευόμενης από το Κρεμλίνο.

Το ρεπορτάζ είχε γίνει από την φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και εστίαζε στη συνέντευξη Εσθονού καθηγητή ο οποίος υποστήριζε ότι το ρωσικής παραγωγής καρτούν (πρόκειται για προϊόν ανεξάρτητης εταιρείας, του Animaccord Animation Studio στη Μόσχα, χωρίς κρατικές συνδέσεις ή χορηγίες, όπως τονίζουν οι ιθύνοντες της) δημιουργήθηκε το 2009 για να περάσει θετικά μηνύματα για τη Ρωσία στο μυαλό των παιδιών και αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.

Οι Times του Λονδίνου εγκαλούν για προπαγάνδα το ρωσικό καρτούν «Η Μάσα κι ο Αρκούδος» Facebook Twitter
Το "επίμαχο" επεισόδιο όπου η Μάσα φορά στρατιωτικό πηλήκιο καθώς ετοιμάζεται να υπερασπιστεί έναν λαχανόκηπο από επίδοξους "εισβολείς"

Ειδικός λόγος γίνεται στο θέμα για ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο η Μάσα φορά "σοβιετικό" πηλήκιο καθώς ετοιμάζεται να υπερασπιστεί έναν λαχανόκηπο από επίδοξους «εισβολείς», εικόνα που από κάποιους θεωρήθηκε συμβολική της σχέσης της Ρωσίας με τους γείτονές της.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, αντίστοιχες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και στη γειτονική Λιθουανία, ενώ στη συνέχεια η εφημερίδα επικαλείται την άποψη του καθηγητή Anthony Glees του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, ειδικού σε ζητήματα πληροφορίων, ο οποίος πιστεύει ότι: «Η μικρή Μάσα είναι μαχητική, κάπως μοχθηρή, αλλά έχει κότσια. Δεν θα ήταν τόσο τραβηγμένο να την δούμε ως Πουτινική ηρωίδα».

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
LOL δεν έχει υπάρξει ποτέ ανεξάρτητο από την κυβέρνηση στούντιο στη Ρωσία.υπάρχει παρελθον με 10δες (ακόμη και διασημα) καρτούν ρωσικής προέλευσης με προπαγνδιστικό υλικό.Ο ποιο εύκολος τρόπος να μάθει κανείς εάν ισχύουν ειναι η ερευνα.