Φεστιβάλ Σιμενόν στον Ιανό

Φεστιβάλ Σιμενόν στον Ιανό Facebook Twitter
1
Φεστιβάλ Σιμενόν στον Ιανό Facebook Twitter

Ο Σιμενόν νεότατος, πριν από τα τριάντα του χρόνια, δημοσίευσε περίπου 200 βιβλία με το ψευδώνυμο Georges Sim. To 1931 πρωτοπαρουσιάζει στο Πιετρ ο Λεττονός τον κλασικό του ήρωα, τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, που έμελλε να γίνει ένας από τους μύθους της αστυνομικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Ο Σιμενόν έγραψε συνολικά 72 περιπέτειες με τον Μαιγκρέ μέχρι το 1972, με τελευταίο το Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ. Ξεχωρίζουν τα αριστουργήματα Ο κίτρινος σκύλος, Ο Μαιγκρέ και το ακέφαλο πτώμα, το Λίμπερτυ Μπαρ, Ο τρελός του Μπερζεράκ κ.ά.

Ήδη από τις αρχές του 1930 αρχίζει να γράφει αυτά που ονόμαζε «μυθιστορήματα-μυθιστορήματα» (romans-romans) ή «σκληρά μυθιστορήματα» (romans durs). Εκεί πάλι ξεχωρίζουν τα υπαρξιακά Το χιόνι ήταν βρόμικο και Η φυγή του κυρίου Μοντ, το εκπληκτικό Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, Οι αρραβώνες του κυρίου Ιρ, Ο ανθρωπάκος από το Αρχαγγέλσκ, τα Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν, Ο θάνατος της Μπελλ, Ο γάτος κ.ά.

Γρήγορα απέκτησε τεράστια φήμη. Γύρισε τη δεκαετία του '20 και του '30 όλο τον κόσμο κάνοντας εξαιρετικές δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις – Αφρική, Ευρώπη, Τουρκία, Ασία, Αμερική. Πήρε συνεντεύξεις απ' τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο το 1933. Έγραφε τα μυθιστορήματά του μέσα σε 10 με 12 μέρες, σε κατάσταση τρανς, μετά από μακρά περίοδο κυοφορίας. Έγινε ένας από τους πιο λαϊκούς συγγραφείς, αλλά τον θαύμασαν και τον λάτρεψαν και οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι: μεγάλοι φίλοι και θαυμαστές του ο Χένρι Μίλερ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Αντρέ Ζιντ, ο Σόμερσετ Μωμ, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Αλμπέρ Καμύ. Ο τελευταίος είπε ότι αν δεν είχε διαβάσει τη Χήρα Κουντέρκ δεν θα είχε γράψει με αυτόν τον τρόπο τον Ξένο. Άλλωστε, δίπλα στον Ξένο μπορεί να διαβαστεί και το Το χιόνι ήταν βρόμικο του Σιμενόν.

Φεστιβάλ Σιμενόν στον Ιανό Facebook Twitter
Εξώφυλλα βιβλίων του Ζορζ Σιμενόν

Ο Σιμενόν, βαθύς γνώστης της ψυχολογίας, της βίας της αδιάκριτης κοινωνίας, της ανθρώπινης απόγνωσης, βαθιά ερωτικός –βλέπε την αρχή του Μπλε δωματίου–, δεν ηθικολογεί ποτέ. Επιδίωξε να αποβάλει από τη γραφή του κάθε διακοσμητικό στοιχείο, κάθε φιλολογικότητα. Ο Μαιγκρέ, στις καλύτερες στιγμές του, σχεδόν αδιαφορεί προκλητικά για την έννοια της τιμωρίας του «πραγματικού» ενόχου, γιατί ένοχη μπορεί να είναι όλη η μικροκοινωνία και το περιβάλλον όπου έχει συντελεστεί ο οποιοσδήποτε φόνος. Συχνά αρνείται να κρίνει τους εγκληματίες, προτιμώντας συνήθως να τους κατανοήσει. Σπάνια περιγράφηκε τόσο καλά η μικροκοινωνία της γαλλικής επαρχίας και της μεγαλούπολης του Παρισιού, αλλά και της Αμερικής, όπου έζησε για πολλά χρόνια κι έγραψε τα «αμερικάνικα» μυθιστορήματά του (π.χ. τα εκπληκτικά Κόκκινα Φώτα).

Ήδη από τη δεκαετία του '30 άρχισαν να γυρίζονται σπουδαίες ταινίες από τα βιβλία του. Οι εκδόσεις Άγρα, που εκδίδουν συστηματικά το έργο του στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια (17 βιβλία μέχρι σήμερα, και από τη σειρά του Μαιγκρέ και από τα «σκληρά μυθιστορήματα»), διοργανώνουν, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ιανός, μια πρώτη προβολή επιλέγοντας κάποιες από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες με καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθετημένες από μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Julien Duvivier, Marcel Carné, Κλοντ Σαμπρόλ, Michel Simon, Ζαν Γκαμπίν, Mορίς Ρονέ, Aνί Ζιραρντό, Μαρί Τρεντινιάν κ.λπ.). Ο γιος του συγγραφέα Τζον Σιμενόν θα ανοίξει το μίνι φεστιβάλ με μια διάλεξη και παράλληλη προβολή ενός φιλμ για τον πατέρα του. Παράλληλα, θα παιχτούν και αποσπάσματα από τη διάσημη τηλεοπτική συνέντευξη του Bernard Pivot με τον Ζορζ Σιμενόν σε μεγάλη ηλικία, όταν είχε σταματήσει πλέον την ξέφρενη συγγραφή των μυθιστορημάτων του.

Φεστιβάλ Σιμενόν στον Ιανό Facebook Twitter

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ


ΤΡΙΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

20.00: Ο γιος του συγγραφέα Τζον Σιμενόν θα κάνει μια εισήγηση και θα προβάλει ένα βίντεο για το έργο του πατέρα του. Στη συνέχεια, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης θα συζητήσει με τον Τζον Σιμενόν για τον Ζορζ Σιμενόν (θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση).

21.15: Προβολή της ταινίας Μπέττυ (Betty) του Κλοντ Σαμπρόλ, του 1991. Πρωταγωνιστούν η σπαρακτική Μαρί Τρεντινιάν και η Stéphane Audran. Είναι η καταβύθιση μίας νέας, αστής γυναίκας στο αλκοόλ και στην απόγνωση τη στιγμή που η οικογενειακή της ζωή καταρρέει και χάνει τα πάντα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε από βιβλίο του Σιμενόν. Η Μαρί Τρεντινιάν, η κόρη του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, είναι η ηθοποιός που βρήκε τραγικό θάνατο σε ξενοδοχείο της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από τον βίαιο ρόκερ σύζυγό της. (Ελληνικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 99 λεπτά)


23.00: Προβολή της ταινίας Τα Κόκκινα Φώτα (Red Lights) σε σκηνοθεσία του Σεντρίκ Καν, του 2004. Παίζουν η Carole Bouquet και ο Jean-Pierre Darroussin. Το χιτσκοκικού τύπου θρίλερ του Σεντρίκ Καν παρουσιάζει ένα ζευγάρι σε κρίση που ξεκινάει ένα επικίνδυνο και τρομακτικό ταξίδι μέσα στη νύχτα. Στην πιο ζεστή μέρα της χρονιάς, ο Αντουάν και η Ελέν παίρνουν τον αυτοκινητόδρομο προς τον Νότο της Γαλλίας για να βρουν τα παιδιά τους στις διακοπές τους. Η ένταση του ζεύγους, η μεγάλη κίνηση και οι συχνές στάσεις για αλκοόλ οδηγούν στη φυγή της Ελέν και στον πανικό του Αντουάν, ο οποίος ξεκινάει μια απεγνωσμένη αναζήτηση για να μπλέξει σε γεγονότα πέρα από τον έλεγχό του και με τρομακτικές συνέπειες. Από τον σκηνοθέτη του Roberto Succo. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

«Η καλύτερη γαλλική ταινία που είδα αυτή τη χρονιά... Ξεχωριστή», Τhe Daily Telegraph

(Ελληνικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 102 λεπτά)

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

22.15: Προβολή αποσπασμάτων από τη διάσημη τηλεοπτική συνέντευξη του Bernard Pivot του 1981 με τον Ζορζ  Σιμενόν, σε μεγάλη ηλικία, όπου ο συγγραφέας μιλάει για τα βιβλία του και τον τρόπο γραφής τους. Είναι η περίοδος που έχει πάψει από καιρό να γράφει μυθιστορήματα κι έχει μόλις δημοσιεύσει τα ογκώδη απομνημονεύματά του μετά την αυτοκτονία της κόρης του. (Διάρκεια: 20 λεπτά)

 

22.45: Προβολή της ταινίας Πανικός (Panique, 1946) του Julien Duvivier, του μεγάλου Γάλλου σκηνοθέτη που γύρισε την επόμενη χρονιά την αγγλική Άννα Καρένινα, με τη Βίβιαν Λι και τον Ραλφ Ρίτσαρντσον, τον οποίο θαύμαζε ο Φρανσουά Τρυφό, θεωρώντας τον δάσκαλό του. Ο Michel Simon, ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα, φτιάχνει έναν μεγαλειώδη ρόλο. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα Οι αρραβώνες του κυρίου Ιρ (εκδόσεις Άγρα), όπου η μικροκοινωνία μιας γειτονιάς του Παρισιού σχεδόν κατασκευάζει, μέσα από το κουτσομπολιό, τον χαφιεδισμό και την αδιακρισία, έναν ένοχο για τον φόνο μιας κοπέλας, με τραγική κατάληξη. Γραμμένο το 1932, σχεδόν προβλέπει όλη τη συμπεριφορά μιας μερίδας Γάλλων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Έγινε remake το 1996 με τον τίτλο Monsieur Hire από τον Πατρίς Λεκόντ, με τον Michel Blanc και τη Sandrine Bonnaire. (Ελληνικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 100 λεπτά).

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19.00: Προβολή της ταινίας Τα φαντάσματα του καπελά (Les fantômes du chapelier) του Κλοντ Σαμπρόλ, γυρισμένη το 1982, με τους θαυμάσιους Mισέλ Σερό (πολύ σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός, παραγνωρισμένος στην Ελλάδα) και Σαρλ Αζναβούρ. Σε μια βροχερή κωμόπολη της Βρετάνης, ένας καπελάς έχει σκοτώσει τη γυναίκα του, αλλά κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι ζει. Μετατρέπεται σε ψυχοπαθή δολοφόνο. Στραγγαλίζει τις φίλες της γυναίκας του, στέλνοντας στον τοπικό Τύπο ανώνυμα γράμματα για να αναγγείλει τους φόνους του. Μια παράξενη σχέση αναπτύσσεται με τον μικροκαμωμένο Εβραίο ράφτη που κατοικεί απέναντί του. Ένας μεγάλος, σύνθετος ρόλος του Μισέλ Σερό σε μια εκπληκτική σκηνοθεσία του Σαμπρόλ. (Αγγλικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 116 λεπτά)

21.00: Προβολή της ταινίας Ο Μαιγκρέ στήνει μια παγίδα (Maigret tend un piège) του Jean Delannoy, με τον μεγάλο ερμηνευτή του Μαιγκρέ σε τρεις ταινίες, αλλά και σε άλλες ταινίες βασισμένες σε βιβλία του Σιμενόν, τον Ζαν Γκαμπέν. Παίζει και η Annie Girardot στο ξεκινήμά της. Οι διάλογοι είναι του σπουδαίου Mισέλ Οντιάρ. Ο Μαιγκρέ ερευνά μια σειρά φόνων γυναικών στο Παρίσι. Ένας μεγάλος Μαιγκρέ, με μεγάλο σασπένς, σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα ενός μαυρόασπρου Παρισιού του τέλους της δεκαετίας του '50.
(Ελληνικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 115 λεπτά)

 

23.00: Προβολή της ταινίας Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν (Trois chambres à Manhattan) του Marcel Carnét (ενός από τους μεγαλύτερους Γάλλους σκηνοθέτες - Τα παιδιά του Παραδείσου), γυρισμένη το 1965. Παίζουν ο Mορίς Ρονέτ, η Aνί Ζιραρντό και η Ζενεβιέβ Παζ. Δύο άνθρωποι με ζωές υπό διάλυση συναντιούνται στη Νέα Υόρκη και χτίζουν μια ερωτική σχέση μέσα από την απόγνωσή τους. Σπαρακτική ταινία και μια μεγάλη στιγμή του γαλλικού σινεμά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. (Αγγλικοί υπότιτλοι - Διάρκεια: 105 λεπτά)

Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια