Κατέρρευσε ο Παπαντωνίου ακούγοντας την απόφαση για φυλακή - «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε

Κατέρρευσε ο Παπαντωνίου ακούγοντας την απόφαση για φυλακή - «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε Facebook Twitter
4

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου φορώντας χειροπέδες και ενώ οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν έξω από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.

Οι δυο προφυλακιστέοι πέρασαν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και σήμερα ορίστηκαν από τον εισαγγελέα οι φυλακές όπου θα κρατηθούν.

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου θα κρατηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι δύο σύζυγοι που κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ προσωρινά κρατούμενοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασαν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και εντός της ημέρας αναμένεται να μεταχθούν αντίστοιχα στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός κατέρρευσε όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση μετά από τις μαραθώνιες απολογίες του ζεύγους.

 

Η προφυλάκισή τους αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός ως «δώρο» κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.

Το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν μίζες για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στη γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Κατέρρευσε ο Παπαντωνίου ακούγοντας την απόφαση για φυλακή - «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δωροδοκία το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών.

Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

 

Κατέρρευσε ο Παπαντωνίου ακούγοντας την απόφαση για φυλακή - «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ποτάμι για τη προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του 


H προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση. Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού. Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

Το Ποτάμι, από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς «συμφερόντων Παπαντωνίου» σε ελβετικές τράπεζες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως - έστω και μόνοι - επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ.Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004. Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.

Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκείες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι το τρύπιο σύστημα των προμηθειών; Είναι οι νόμοι που διευκολύνουν την ασυλία των υπουργών; Είναι η ανοχή ενός συστήματος απέναντι στα δικά του παιδιά; Είναι ένα έγκλημα με πολλούς συνενόχους; Ότι και να' ναι οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τις χειροπέδες φαντάζομαι τις έβαλαν επειδή υπήρχε σοβαρος κίνδυνος εκείνη τη στιγμή να διαφύγουν! Άλλο ένα show Σύριζα, μπας και ξεχασουμε τα 2,5 δις ετησίως που επιβάρυνε τη μισθοδοσία του δημοσίου...
Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους. Πηγή: www.lifo.grΠροφανώς όλοι είχαν κάποιο λόγο να σιωπήσουν. Αδυνατώ να πιστέψω πως απλά τους... ανέχτηκαν
Σωστό και δίκαιο να τιμωρούνται όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους. Αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύουμε ότι μόνο δύο πολιτικοί έχουν διαπράξει το άνωθεν έγκλημα. Κι ότι μόλις τώρα το ανακάλυψαν. Μήπως έχει κι αυτό σχέση με το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο;Και είναι μόνο οι πολιτικοί που πλούτισαν-πλουτίζουν παράνομα; 'Ολοι εκείνοι που με τις "επιλεκτικές" αναθέσεις έργων εμφανίζονται ως τίμιοι κατασκευαστές, εργολάβοι, επιχειρηματίες ;
1."Αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύουμε ότι μόνο δύο πολιτικοί έχουν διαπράξει το άνωθεν έγκλημα. Πηγή: www.lifo.gr"Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ αν υπήρχε πρωθυπουργός εκείνη την εποχή και τι ρόλο έπαιζε...2. "'Ολοι εκείνοι που με τις "επιλεκτικές" αναθέσεις έργων εμφανίζονται ως τίμιοι κατασκευαστές, εργολάβοι, επιχειρηματίες Πηγή: www.lifo.gr"Στην Ελλάδα ο ηρωικός ιδιωτικός τομέας έκανε/κάνει τέτοια πράγματα σε αγαστή συνεργασία με δημόσιους λειτουργούς; Πέφτω από τα σύννεφα .....