Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
1

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Αφού συλλυπήθηκε τη μνηστή του Κασόγκι και την οικογένεια του ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το θάνατο του δημοσιογράφου «πολιτική δολοφονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η ομάδα που «σχεδίασε και δολοφόνησε τον Κασόγκι» ήταν ενήμερη για την επίσκεψη του στο προξενείο την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δύο ομάδες Σαουδαράβων εμπλέκονται στη δολοφονία, μια από αυτές , συνολικά εννιά άτομα, ανάμεσα τους και στρατηγοί, έφτασε αεροπορικώς από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αποκάλυψε την ημέρα άφιξης της ομάδας στο προξενείο κάμερες αφαιρέθηκαν, ενώ προσωπικό του προξενείου αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη.

 «Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι έφτασε με τα πόδια στο προξενείο συνοδευόμενος από την αρραβωνιαστικιά του. Το ίδιο βράδυ η μνηστή του επικοινώνησε με τις αρχές και ανέφερε την εξαφάνιση του. Οι κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν και έγινε σαφές πως ο Κασόγκι δεν έφυγε ποτέ από το προξενείο». 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες η έρευνα δεν μπορούσε να προχωρήσει εξαιτίας της διπλωματικής ασυλίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο προξενείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δε θα σιωπήσει σε αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία. Ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Έχουμε στοιχεία πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο αλλά προγραμματισμένο. Ήρθαν άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη με σχετικά προσόντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ερευνήσει;.Ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδείχτηκαν οι Σαουδάραβες αμέσως το θάνατο και προχώρησαν σε αντιφατικές παραδοχές; Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα το πτώμα; Αυτό το θέμα δε θα λήξει εύκολα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. «Αφού ανέφερα αυτό όμως θέλω να πω πως πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία» είπε. «Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι στο να τα φορτώσουμε σε κάποιους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η δίκη των ενόχων για τη δολοφονία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη καθώς «εκεί διεπράχθη το έγκλημα».

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε πως πιστεύει στη μη συσχέτιση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου με τον θάνατο Κασόγκι και πως ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση για τον ένοχο της υπόθεσης. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται την ίδια μέρα που στο Ριάντ ξεκινά το οικονομικό συνέδριο Future Investment Initiative, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου». Πολλοί διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων εταιριών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. 

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια