Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
1

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Αφού συλλυπήθηκε τη μνηστή του Κασόγκι και την οικογένεια του ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το θάνατο του δημοσιογράφου «πολιτική δολοφονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η ομάδα που «σχεδίασε και δολοφόνησε τον Κασόγκι» ήταν ενήμερη για την επίσκεψη του στο προξενείο την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δύο ομάδες Σαουδαράβων εμπλέκονται στη δολοφονία, μια από αυτές , συνολικά εννιά άτομα, ανάμεσα τους και στρατηγοί, έφτασε αεροπορικώς από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αποκάλυψε την ημέρα άφιξης της ομάδας στο προξενείο κάμερες αφαιρέθηκαν, ενώ προσωπικό του προξενείου αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη.

 «Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι έφτασε με τα πόδια στο προξενείο συνοδευόμενος από την αρραβωνιαστικιά του. Το ίδιο βράδυ η μνηστή του επικοινώνησε με τις αρχές και ανέφερε την εξαφάνιση του. Οι κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν και έγινε σαφές πως ο Κασόγκι δεν έφυγε ποτέ από το προξενείο». 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες η έρευνα δεν μπορούσε να προχωρήσει εξαιτίας της διπλωματικής ασυλίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο προξενείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δε θα σιωπήσει σε αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία. Ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Έχουμε στοιχεία πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο αλλά προγραμματισμένο. Ήρθαν άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη με σχετικά προσόντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ερευνήσει;.Ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδείχτηκαν οι Σαουδάραβες αμέσως το θάνατο και προχώρησαν σε αντιφατικές παραδοχές; Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα το πτώμα; Αυτό το θέμα δε θα λήξει εύκολα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. «Αφού ανέφερα αυτό όμως θέλω να πω πως πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία» είπε. «Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι στο να τα φορτώσουμε σε κάποιους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η δίκη των ενόχων για τη δολοφονία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη καθώς «εκεί διεπράχθη το έγκλημα».

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε πως πιστεύει στη μη συσχέτιση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου με τον θάνατο Κασόγκι και πως ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση για τον ένοχο της υπόθεσης. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται την ίδια μέρα που στο Ριάντ ξεκινά το οικονομικό συνέδριο Future Investment Initiative, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου». Πολλοί διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων εταιριών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. 

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ GEN Z

Διεθνή / Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν για την ακρίβεια και την παιδεία - Επεισόδια μετά τις πορείες

Η πρωτοβουλία «Gen Z regelt» οργάνωσε κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις. Οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, ωστόσο σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία σε Κολωνία, Φρανκφούρτη και Αμβούργο.
THE LIFO TEAM
ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΟΠΩΣΗ

Διεθνή / Σχεδόν το ένα τέταρτο των πιλότων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών πετά ενώ είναι υπερβολικά κουρασμένο

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν φόβο για αρνητικές συνέπειες από τη διοίκηση αν δήλωναν ότι δεν είναι ικανοί για υπηρεσία λόγω κόπωσης
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Διεθνή / Τουρκία: Συνελήφθη ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης για φερόμενη δωροδοκία

Ο Κορκμάζ Ενές Εργκούν τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές, που έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο 131 επενδυτικών κεφαλαίων
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΧΑΚΕΡ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ BINANCE

Διεθνή / Πώς η Βόρεια Κορέα έγινε υπερδύναμη των χάκερ και κλέβει δισεκατομμύρια

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν εντοπίζει παιδιά με ταλέντο στα μαθηματικά και τα εκπαιδεύει στις κυβερνοεπιθέσεις. Η φερόμενη εμπλοκή του στην κλοπή 6,3 δισ. δολαρίων από την Binance δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει.
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ ΔΟΥΛΕΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Ο Μπέρναμ είναι θετικός να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για τη δουλεία, αλλά αποκλείει τις αποζημιώσεις

«Δεν θεωρώ ότι οι σημερινοί Βρετανοί μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ιστορικές αδικίες, όσο αποτρόπαιες κι αν ήταν, οι οποίες διαπράχθηκαν σε μια διαφορετική εποχή και στις οποίες οι ίδιοι δεν είχαν προσωπική συμμετοχή», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ σπάει κάθε ρεκόρ, δίνοντας 446 εκατ. δολάρια στους Ρεπουμπλικανούς

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει καταρρίψει το ρεκόρ πολιτικών δωρεών σε έναν εκλογικό κύκλο στις ΗΠΑ, διαθέτοντας τεράστια ποσά για διαφημίσεις και εκστρατείες υπέρ των υποψηφίων του κόμματος του Τραμπ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια