Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
1

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Αφού συλλυπήθηκε τη μνηστή του Κασόγκι και την οικογένεια του ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το θάνατο του δημοσιογράφου «πολιτική δολοφονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η ομάδα που «σχεδίασε και δολοφόνησε τον Κασόγκι» ήταν ενήμερη για την επίσκεψη του στο προξενείο την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δύο ομάδες Σαουδαράβων εμπλέκονται στη δολοφονία, μια από αυτές , συνολικά εννιά άτομα, ανάμεσα τους και στρατηγοί, έφτασε αεροπορικώς από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αποκάλυψε την ημέρα άφιξης της ομάδας στο προξενείο κάμερες αφαιρέθηκαν, ενώ προσωπικό του προξενείου αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη.

 «Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι έφτασε με τα πόδια στο προξενείο συνοδευόμενος από την αρραβωνιαστικιά του. Το ίδιο βράδυ η μνηστή του επικοινώνησε με τις αρχές και ανέφερε την εξαφάνιση του. Οι κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν και έγινε σαφές πως ο Κασόγκι δεν έφυγε ποτέ από το προξενείο». 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες η έρευνα δεν μπορούσε να προχωρήσει εξαιτίας της διπλωματικής ασυλίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο προξενείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δε θα σιωπήσει σε αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία. Ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Έχουμε στοιχεία πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο αλλά προγραμματισμένο. Ήρθαν άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη με σχετικά προσόντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ερευνήσει;.Ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδείχτηκαν οι Σαουδάραβες αμέσως το θάνατο και προχώρησαν σε αντιφατικές παραδοχές; Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα το πτώμα; Αυτό το θέμα δε θα λήξει εύκολα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. «Αφού ανέφερα αυτό όμως θέλω να πω πως πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία» είπε. «Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι στο να τα φορτώσουμε σε κάποιους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η δίκη των ενόχων για τη δολοφονία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη καθώς «εκεί διεπράχθη το έγκλημα».

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε πως πιστεύει στη μη συσχέτιση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου με τον θάνατο Κασόγκι και πως ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση για τον ένοχο της υπόθεσης. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται την ίδια μέρα που στο Ριάντ ξεκινά το οικονομικό συνέδριο Future Investment Initiative, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου». Πολλοί διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων εταιριών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. 

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια