ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
1

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Αφού συλλυπήθηκε τη μνηστή του Κασόγκι και την οικογένεια του ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το θάνατο του δημοσιογράφου «πολιτική δολοφονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η ομάδα που «σχεδίασε και δολοφόνησε τον Κασόγκι» ήταν ενήμερη για την επίσκεψη του στο προξενείο την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δύο ομάδες Σαουδαράβων εμπλέκονται στη δολοφονία, μια από αυτές , συνολικά εννιά άτομα, ανάμεσα τους και στρατηγοί, έφτασε αεροπορικώς από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αποκάλυψε την ημέρα άφιξης της ομάδας στο προξενείο κάμερες αφαιρέθηκαν, ενώ προσωπικό του προξενείου αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη.

 «Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι έφτασε με τα πόδια στο προξενείο συνοδευόμενος από την αρραβωνιαστικιά του. Το ίδιο βράδυ η μνηστή του επικοινώνησε με τις αρχές και ανέφερε την εξαφάνιση του. Οι κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν και έγινε σαφές πως ο Κασόγκι δεν έφυγε ποτέ από το προξενείο». 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες η έρευνα δεν μπορούσε να προχωρήσει εξαιτίας της διπλωματικής ασυλίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο προξενείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δε θα σιωπήσει σε αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία. Ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Έχουμε στοιχεία πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο αλλά προγραμματισμένο. Ήρθαν άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη με σχετικά προσόντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ερευνήσει;.Ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδείχτηκαν οι Σαουδάραβες αμέσως το θάνατο και προχώρησαν σε αντιφατικές παραδοχές; Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα το πτώμα; Αυτό το θέμα δε θα λήξει εύκολα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. «Αφού ανέφερα αυτό όμως θέλω να πω πως πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία» είπε. «Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι στο να τα φορτώσουμε σε κάποιους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η δίκη των ενόχων για τη δολοφονία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη καθώς «εκεί διεπράχθη το έγκλημα».

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε πως πιστεύει στη μη συσχέτιση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου με τον θάνατο Κασόγκι και πως ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση για τον ένοχο της υπόθεσης. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται την ίδια μέρα που στο Ριάντ ξεκινά το οικονομικό συνέδριο Future Investment Initiative, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου». Πολλοί διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων εταιριών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. 

 
Διεθνή
1

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΝ ΜΠΟΝ ΤΖΟΒΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Διεθνή / Ο Τζον Μπον Τζόβι καθησύχασε τους θαυμαστές του: «Θα εμφανίζομαι για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη»

Οι συναυλίες της περιοδείας Forever σηματοδοτούν την επιστροφή του Τζον Μπον Τζόβι, μετά την αποκατάσταση του από χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές χορδές το 2022
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΗΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: «Πρόκληση» οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

Ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Κιμ Σονγκ Γκι έκανε λόγο για «αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα» αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώξουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση
THE LIFO TEAM
OPNEAI ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΥΜΟΣΗΝΗ AI ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος»: Η προειδοποίηση του επικεφαλής επιστήμονα της OpenAI για την AI

Ο επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI έγραψε ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια μετάβαση προς «απίστευτα ευφυείς μηχανές» και ότι το κρίσιμο είναι αυτή η εξέλιξη να παραμείνει υπό ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
Το Grindr πληρώνει 26 εκατ. λίρες για αγωγή σχετικά με το HIV status χρηστών

Διεθνή / Το Grindr πληρώνει 26 εκατ. λίρες για να κλείσει αγωγή σχετικά με τη διαρροή HIV status χρηστών του

Χιλιάδες χρήστες στη Βρετανία κατηγόρησαν την εφαρμογή ότι μοιράστηκε προσωπικά δεδομένα τους με διαφημιστικές εταιρείες, ακόμη και πληροφορίες για το HIV status τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια