Δούρου: Πρώτη προσήλθα στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στη Μάνδρα

Δούρου: Πρώτη προσήλθα στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στη Μάνδρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

«Είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης», τόνισε η Ρένα Δούρου με αφορμή την κλήση της από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η περιφερειάρχης Αττικής έσπευσε να θυμίσει πως πρώτη, τότε, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

Συγκεκριμένα η δήλωση της κ. Δούρου έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια εισαγγελέας απέστειλε κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση σε τουλάχιστον δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, η δήμαρχος Μάνδρας και στελέχη φορέων του Δημοσίου, για τη διάπραξη τεσσάρων πλημμεληματικού βαθμού αδικημάτων για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. 

Οι κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου αφορούν την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής και εστάλησαν με παραγγελία της εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Στα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται εξηγήσεις περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω Ελευσίνας.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ολοκληρώνεται μετά τις εξηγήσεις των κληθέντων ως υπόπτων και το επόμενο βήμα θα είναι να κριθεί η περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης, και αν και σε βάρος ποιων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Αν και τα αδικήματα που ερευνά η εισαγγελέας είναι σε βαθμό πλημμελήματος, εάν τελικά απαγγελθούν κατηγορίες, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.

Την υπόθεση χειρίστηκε, υπό την εποπτεία της κ. Παπαγεωργακοπούλου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία λίγο πριν τις 15 Σεπτέμβρη.

Η εισαγγελέας ολοκλήρωσε τη μελέτη της δικογραφίας καθώς και του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που είχε στα χέρια της από το καλοκαίρι.

Στο πόρισμα τους, οι ελεγκτές διαπιστώνουν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Καταγράφονται, συγκεκριμένα, 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Καταλογίζονται σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ευτυχώς που έφτασε η στιγμή να κληθούν όσοι εμπλέκονται για τις ευθυνες τους στην Μανδρα, στην εισαγγελεία, και ευτυχώς σύντομα θα βγουν τα συμπερασματα και η αλήθεια στην επιφάνεια. Ίσως βεβαια να μην εξυπηρετήσει την λυσσαλέα αντιπολίτευση που ακούει Δούρου και βγάζει φλύκταινες, αλλά είμαι σίγουρη πως έχει ήδη δουλευτεί το πλαν Β, που θα λέει πως η δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη από το Συριζα και για αυτό δεν απέδωσε ευθυνες στην Δούρου. Ως τοτε χορτασαμε τα σοσιαλ μιντια να φωναζουν Δουρου παραιτησου, αν και δεν χορτάσαμε καθολου από το πρώτο πόρισμα της δικαιοσύνης που βγήκε μετά από 2 μήνες από τα γεγονοτα στην Μανδρα, λκαι που έλεγε για τις τραγικες ευθυνες της δημαρχου Κριεκούκη και άλλων πολιτικών "τερατων¨που έχτιζαν σε ρεματα και περιμεναν βροχη μια φορα στα 30 χρονια.
Αυτό το "δεν έτυχε, πέτυχε" της κ. Δούρου το είχα ακούσει νωρίτερα μόνο ηχητικά.Μόλις είδα στις ειδήσεις της ΕΡΤ το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή "Δεύτερη ματιά".Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο ακουγόταν η κ. Δούρου, διέκρινα τον γνωστό από το προ ημερών σχόλιό του για τον Μητσοτάκη δημοσιογράφο Σωτήρη Καψώχα, να έχει συνέχεια και ευδιάκριτα, ειρωνικό βλέμμα και χαμόγελο.Αν δεν πείθει ούτε την ΕΡΤ η κ. Δούρου, τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα.Και που να ακολουθήσει και το Μάτι.Εμ, όταν κ. Δούρου λες "όλοι ένα βήμα πίσω", πρέπει να έχεις και κότσια εκτός από γλώσσα...
Λίγο έως και πολύ περίεργη η άμεση (!) κατάθεση αναφοράς - αφού έγινε το "κακό" - στην Εισαγγελία του Α.Π., ζητώντας "να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας".Ήθελε προφανώς να δείξει - και να το επικαλείται εκ των υστέρων καλή ώρα -, ότι "καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται".Προσπάθησε μάλλον να πείσει εαυτήν και εμάς.Να δούμε αν θα πείσει και την Δικαιοσύνη. Σήμερα πάντως δήλωσε επί λέξει στην ΕΡΤ με στόμφο, ότι η μη κατασκευή από το 2003 αντιπλημμυρικών έργων "δεν έτυχε, πέτυχε"... Το μόνο που μπορεί κανείς να συμπεράνει λογικά από την "επιτυχία", είναι η υπονοούμενη ύπαρξη δόλου για την καθυστέρηση.Ελπίζω όμως στην Εισαγγελία να έχουν τα προεκλογικά βίντεο, όπου η κ. Δούρου "δεσμευόταν" - εφόσον εκλεγόταν -, σε 6 (έξι) μήνες τα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν γίνει.Και να της ζητήσουν να εξηγήσει αν το "δεν έτυχε, πέτυχε" ισχύει και για αυτήν.Ή τέλος πάντων και απλά, γιατί 3 (τρία) χρόνια από την εκλογή της δεν είχαν γίνει τα έργα που υποσχόταν να γίνουν σε 6 μήνες, με αποτέλεσμα 24 νεκρούς !. Μήπως και σοβαρευθούν κάποτε οι πολιτικοί σε αυτή την χώρα και μήπως και ανέβει και το επίπεδο της Πολιτικής.