Mέρες αποκάλυψης για τις offshore (και των Ελλήνων)

Mέρες αποκάλυψης για τις offshore (και των Ελλήνων) Facebook Twitter
2

Σε μια υπόθεση διαρροής πολύ σημαντικών εγγράφων που θυμίζει wikileaks του κρυμμένου πλούτου, 2,5 εκατομμύρια αρχεία με περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέιλ χρησίμευσαν για τη χαρτογράφηση της βιομηχανίας των οφσορ τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες που έγινε διασυνοριακά με 86 ερευνητές και δημοσιογράφους από 46 χώρες προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στο πώς διακινούνται τεράστια κεφάλαια μέσω τον οφσορ και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα αχαρτογράφητα κεφάλαια. Ο όγκος των δεδομένων που αποκαλύφθηκαν προσέγγισε τα 260 Gigabytes, ήταν δηλαδή 160 φορές μεγαλύτερος από τα τηλεγραφήματα του WIKILEAKS.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Τα Νέα και δημοσιογράφοι από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία κτλ.

Μέσα από αυτά τα μέιλ που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα μεγαλοκαταθετών σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Scott Young εκατομμυριούχος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα του Μπόρις Μπερεζόφσκι,που εντοπίστηκε νεκρός, ο 44χρονος Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου και είχε καταδικαστεί για παράνομα δάνεια και ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο Jean-Jacquers Augier,

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί διάσημοι που όπως αποκαλύπτεται εμπλέκονται σε σκάνδαλα με οφσόρ, όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και οι δύο κόρες του, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκορ Σουβάλοφ, ο σύζυγος μια γερουσιαστή στον Καναδά καθώς και η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες .Συνολικά τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν περιέχουν 12 χιλιάδες ονόματα και επωνυμίες μεσαζόντων για τη σύσταση και λειτουργία των οφσορ.

Οι Έλληνες

Στην ελληνική πτυχή του θέματος τα Νέα γράφουν ότι οι Έλληνες πολίτες που κατέχουν ή διευθύνουν οφσορ στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, σπάνια τις δηλώνουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Μόλις 4 στις 107 υπεράκτιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα και σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε ότι θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει και να εξετάσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους.

Τα Νέα γράφουν ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των οφσορ δεν προέρχονται μόνο από τα βόρεια προάστια της Αθήνας αλλά και απομακρυσμένα χωριά του ελληνικού βορρά.

Χαρακτηριστικό του «χαμού» που γίνεται με τις ελληνικές οφσόρ είναι και το ότι κάποιες από αυτές συνδέονται και με αγορές κυρίως αμυντικού υλικού από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η μεγάλη έρευνα και οι αποκαλύψεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου , τόσο για το υπεράκτιο χρήμα που υπολογίζεται σε 20-32 τρισεκατομμύρια ευρώ, όσο και για την ελληνική πτυχή του, αν υπάρχει η βούληση να αξιοποιηθούν τα στοιχεία και να κλονιστεί ένα ολόκληρο σύστημα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM
Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Οικονομία / Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Με αυτή την αναβάθμιση ο οίκος κλείνει έναν ισχυρά θετικό γύρο αξιολογήσεων για το 2025, ενδυναμώνοντας το προφίλ σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις παγκόσμιες αγορές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Στάχτη στα μάτια. Η αγωνιστές της έντιμης δημοσιογραφίας των 'Νέων' αμφιβάλλω αν έψαξαν τις offshore των κ. Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Κόκκαλη και των λοιπών της συμμορίας που λυμαίνονται όλο τον πλούτο της χώρας. Κάτι ήδη καταδικασμένους βλέπω μόνο στη λίστα.