Καταγγελίες για συνθήκες «εργασιακού Μεσαίωνα» σε ξενοδοχεία της Κρήτης

Καταγγελίες για συνθήκες «εργασιακού Μεσαίωνα» σε ξενοδοχεία της Κρήτης Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
10

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε ξενοδοχεία της Κρήτης, εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, σε ραδιοσταθμό της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν στα ξενοδοχεία του νησιού 10 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. 

Ο κ. Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, περιέγραψε περιστατικό με 4 καμαριέρες ξενοδοχείου στην Κρήτη που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης. 

Την ώρα, μάλιστα, της συνέντευξης στο στούντιο έφταναν τηλεφωνικές καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στα κρητικά ξενοδοχεία.

Δεν έχουν περάσει, μάλιστα, αρκετές μέρες από την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία μίλησε για υπερωρίες που δεν πληρώνονται και ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που χρησιμοποιούν νέους και τους πρακτικάριους για να καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ξενοδόχοι «αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων».

«H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο» σημείωσε. 

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, πρωτοφανής είναι η αύξηση απασχόλησης ανηλίκων. 

Συγκεκριμένα, από το 2016 έως σήμερα, μόνο στο νομό Χανιών, οι ανήλικοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 186%. Χαρακτηριστικά, το 2016 έφτασαν τους 103, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν δηλωθεί στα μητρώα 295 άτομα. 

Όπως κατέληξε ο κ. Βοργιάς, οι συνθήκες θα μπορούσαν να ήταν να διαφορετικές μόνο αν λειτουργούσαν κανονικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι, ωστόσο, είναι ακόμη υποστελεχωμένοι. 

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κατά τα άλλα, η κυρία Αχτσιόγλου ασχολείται μην και νομοθετηθεί ΕΠΙΣΗΜΑ το 12ωρο και σε άλλες χώρες μετά την Αυστρία.Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι.Έτσι είναι όταν είσαι "αγωνίστρια" υπουργός Μαρία Αντουανέτα της Αριστεράς και απευθύνεσαι στους ηλίθιους υπηκόους, προσφέροντας σανό για παντεσπάνι (μήπως και εκλεγείς την επόμενη φορά).
Εκτός της άποψης σου περί της κυβέρνησης η/και της Αριστεράς, συμφωνείς με την νομοθετική καθιέρωση του 12ωρου η όχι..? Γιά την εκμετάλλευση που αναφέρει το άρθρο, και κατά την γνώμη αφορά περισσότερο τον κόσμο, έχεις γνώμη?
Έχω, είμαι σαφέστατα ενάντιος για την καταστρατήγηση και ήδη το διατύπωσα σε 2 σχόλια : https://www.lifo.gr/now/politics/199720/axtsiogloy-themeliodi-ergasiaka-dikaiomata-opos-to-oktaoro-den-mporei-na-tithentai-ypo-amfisvitisi#commentΚαι να σας πω κύριε ότι ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΨΕΥΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !
Στην Κίνα δουλεύουν 7ήμερο και 12ωρο γι'αυτό πάει μπροστά η οικονομία τους. Ο Έλληνας θέλει φραπέ και σύνταξη από το δημόσιο στα 40 και άμα πάνε να του χτίσουν οι επενδυτές τις παραλίες φωνάζουν οι οικολόγοι και οι αρχαιολόγοι. Γι'αυτό όλα τα ξενοδοχεία δουλεύουν με μετανάστες, γιατί δουλεύουν και δεν έχουν τη νοοτροπία του Έλληνα.
Παρεμπιπτόντως, καλώς ήρθατε στην Λάϊφο.Ελπίζουμε να δούμε και άλλα σχόλιά σας για να αποδείξετε την αντρειωσύνη και τα κότσια σας στους υπόλοιπους εμάς, που προφανώς θεωρείτε ότι δεν τα έχουμε και πρέπει να καταπίνουμε ΤΟΝ ΣΑΝΟ αμάσητο οι θρασύτατοι.
Αυτά τα λένε οι τεμπέληδες που δεν θέλουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επενδύσεις που έρχονται να σώσουν τη χώρα και να δώσουν νέα πνοή στην οικονομία. Όπως απεφάνθη και το ΣΤΕ για την Αταλάντη, που έδωσε το δάσος για «αξιοποίηση» σε επενδυτική. «Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»Μόνο με επενδύσεις που δίνουν δουλειά θα πάει μπροστά ο τόπος και αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί δεν θα έρθουν ποτέ οι επενδυτές να μας σώσουν από τα μνημόνια. Αν μας ξεπερνάει το Μπαγλαντές σε ανταγωνιστικότητα, πως θα έρθει η ανάπτυξη;
Πρέπει κάποια στιγμή ο Έλληνας να καταλάβει πως είμαστε σε ανοιχτή αγορά. Αν θέλει να έχει όλα εκείνα τα προνόμια της ανοιχτής αγοράς, ποικιλία προϊόντων, χαμηλές τιμές, ευκολία μετακίνησης σε άλλες χώρες και ανοιχτά σύνορα, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός ακόμα και αν αυτό σημαίνει 300 ευρώ για 12ωρο 7ημέρες τη βδομάδα. Υπάρχουν συμπολίτες μας από τρίτες χώρες που εργάζονται με πολύ σκληρότερες συνθήκες.
Είσαι ένας απόστολος -οραματιστής του τζημερικού μοντέλου της Αγίας αυτορρυθμιζόμενης Αγοράς χωρίς εργασιακά δικαιώματα για κανέναν ,πλην των νεοφεουδαρχων και των μαφιοζικων χρηματοπιστωτικών ελίτ .Είσαι όμως και άτακτο τρολ ειδικά σε αυτό το σχόλιο και για αυτό σε προσλαμβάνω σε μια νεοφυή ( start up) εταιρειουλα πολιτικής χειραγώγησης -επιρροής της κοινής γνώμης με φορολογική έδρα τις Αντίλλες ,ωράριο κυλιόμενο Ανατολικού-Δυτικού ημισφαιρίου για να έχει πάντα ήλιο ,αυτοχρηματοδοτηση από τους εργαζόμενους και βασικό μισθό εργατών αδαμαντωρυχείων του Κονγκό.