Οι νέοι οδικοί άξονες κόστισαν στο Δημόσιο επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι νέοι οδικοί άξονες κόστισαν στο Δημόσιο επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστισαν στο Δημόσιο οι νέοι, μεγάλοι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν το 2017. 

Αιτία για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους στάθηκε η διακοπή και η επανεκκίνηση των εργασιών. 

Ανεπαρκής προετοιμασία

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, «η συρρίκνωση των εσόδων των παραχωρησιούχων από την είσπραξη των διοδίων, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανεπαρκής προετοιμασία των έργων από το ελληνικό Δημόσιο, οδήγησαν στην πρόωρη και τελικώς αναποτελεσματική σύναψη συμβάσεων με τους ιδιώτες παραχωρησιούχους».

Το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 70% από την αρχική εκτίμηση, με παράλληλη μείωση 55% του αντικειμένου των εν λόγω έργων. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πληρώθηκαν πολύ πιο ακριβά έργα μικρότερης έκτασης από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. 

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα έργα ήταν μόλις 36%. 

Παράλληλα, η απορρόφηση κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι λίγοι, σε σχέση με το παρελθόν, διαγωνισμοί που προκηρύσσονται καταγράφουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Το 2017 η Ελλάδα εισέπραξε μόλις 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με την ίδια τάση να συνεχίζεται και φέτος, αφού οι εισροές διαρθρωτικών πόρων δεν ξεπερνούν τα 317 εκατομμύρια ευρώ. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουτράκι: «Μπορεί να είχα εμπάθεια όμως συνέβη» υποστηρίζει η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο

Ελλάδα / Λουτράκι: «Μπορεί να είχα εμπάθεια όμως συνέβη» υποστηρίζει η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο

«Μήπως πρέπει να τον πάνε να τον δουν κάποιοι; Η μαμά του παιδιού μου μίλησε πολύ άσχημα ότι εγώ φταίω. Εγώ φταίω που το παιδάκι με άγγιξε;» ανέφερε σε νέες δηλώσεις της η εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Ελλάδα / Έδεσσα: Στην Ιταλία μεταφέρθηκε το ζευγάρι που έφαγε δηλητηριώδη μανιτάρια και υπέστη ηπατική ανεπάρκεια

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με το σύστημα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ οργάνωσαν «μέσα σε λίγες ώρες, την επείγουσα μεταφορά τους»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ναι ρε παιδιά και αυτοί οι εργολάβοι τι άλλο να κάνουν, κλέφτες να γίνουν? Και όλες οι στρατιές βυσματουχων και πάρατρεχαμενων Ν; μην πληρωθεί για λίγο παραπάνω?
Μα τόσο άχρηστοι, ανικανότητα που δεν έχει προηγούμενο σε οτιδήποτε ασχοληθούν.Χρυσό πιάνουν σκ@τ@ γίνεται και οι φόροι ληστρικοι για να καλύπτουν την απίστευτη ανεπάρκεια σε ολα τα επίπεδα.