Οι νέοι οδικοί άξονες κόστισαν στο Δημόσιο επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι νέοι οδικοί άξονες κόστισαν στο Δημόσιο επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστισαν στο Δημόσιο οι νέοι, μεγάλοι οδικοί άξονες που ολοκληρώθηκαν το 2017. 

Αιτία για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους στάθηκε η διακοπή και η επανεκκίνηση των εργασιών. 

Ανεπαρκής προετοιμασία

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, «η συρρίκνωση των εσόδων των παραχωρησιούχων από την είσπραξη των διοδίων, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανεπαρκής προετοιμασία των έργων από το ελληνικό Δημόσιο, οδήγησαν στην πρόωρη και τελικώς αναποτελεσματική σύναψη συμβάσεων με τους ιδιώτες παραχωρησιούχους».

Το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 70% από την αρχική εκτίμηση, με παράλληλη μείωση 55% του αντικειμένου των εν λόγω έργων. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πληρώθηκαν πολύ πιο ακριβά έργα μικρότερης έκτασης από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. 

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα έργα ήταν μόλις 36%. 

Παράλληλα, η απορρόφηση κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι λίγοι, σε σχέση με το παρελθόν, διαγωνισμοί που προκηρύσσονται καταγράφουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Το 2017 η Ελλάδα εισέπραξε μόλις 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με την ίδια τάση να συνεχίζεται και φέτος, αφού οι εισροές διαρθρωτικών πόρων δεν ξεπερνούν τα 317 εκατομμύρια ευρώ. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ναι ρε παιδιά και αυτοί οι εργολάβοι τι άλλο να κάνουν, κλέφτες να γίνουν? Και όλες οι στρατιές βυσματουχων και πάρατρεχαμενων Ν; μην πληρωθεί για λίγο παραπάνω?
Μα τόσο άχρηστοι, ανικανότητα που δεν έχει προηγούμενο σε οτιδήποτε ασχοληθούν.Χρυσό πιάνουν σκ@τ@ γίνεται και οι φόροι ληστρικοι για να καλύπτουν την απίστευτη ανεπάρκεια σε ολα τα επίπεδα.