ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ορμπάν: Στη δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατία

Ορμπάν: Στη δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατία Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
2

Επίθεση κατά της δυτικής Ευρώπης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντάς την «μη δημοκρατική».

«Στην Δύση, επικρατεί ο φιλελευθερισμός, δεν υπάρχει δημοκρατία (!). Στην Δυτική Ευρώπη "οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και η λογοκρισία έχουν γίνει συρμός (!)"», δήλωσε ο Ορμπάν, σε ομιλία του ενώπιον μελών της ουγγρικής κοινότητας της Ρουμανίας στην βόρεια Ρουμανία.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι «σύμβολο αποτυχίας».

Το νέο ανοικτό μέτωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφορά την επίμαχη νομοθεσία για τους μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 19 Ιουλίου να προσφύγει για τους νόμους αυτούς κατά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ορμπάν έχει έναν δικό του ορισμό για την «χριστιανική δημοκρατία».

Και τον διατύπωσε με σαφήνεια κατά την ομιλία του: «η χριστιανική δημοκρατία είναι αντιμεταναστευτική, αντι-πολυπολιτισμική και αγωνίζεται υπέρ του μοντέλου της χριστιανικής οικογένειας».

Υποσχέθηκε να κάνει την μετανάστευση κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αναποτελεσματικοί και ανίκανοι να υπερασπισθούν την Ευρώπη κατά της μετανάστευσης».

Όσο για την περιοχή της Ρουμανίας που κατοικείται από Μαγυάρους, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή θα υπάρχει για πάντα, «ακόμη και όταν η Ευρώπη να έχει δεχθεί της εισβολή του ισλάμ».

Ο Ορμπάν δεν έκρυψε τις προβληματικές πολιτικές του συμπάθειες: επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας και χαρακτήρισε «πρωτόγονη» την πολιτική της Ενωσης απέναντι στην Μόσχα. Οσο για την Τουρκία του Ερντογάν, δήλωσε ότι «μπορεί να επικρίνει το σύστημα του Ερντογάν, αλλά η σταθερότητα στην Τουρκία είναι καλό πράγμα».

«Σήμερα, η ασφάλεια της κοιλάδας των Καρπαθίων και της Ευρώπης εξαρτάται από την σταθερότητα στην Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, διότι μπορούν να θέσουν τέλος στην ροή των μουσουλμάνων», είπε

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
2

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τη νοοτροπία καφενείου «ποιος είσαι που μιλάς;» για κάποιον που καταφέρεται εναντίον κάποιου άλλου.Ειλικρινά, ποτέ!!Ο Ορμπάν είναι αυτός που είναι. Μπορεί να μην ΜΑΣ αρέσει, αλλά δεν παύει να είναι εκλεγμένος από τους πολίτες της χώρας του και έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει την ΕΕ στην οποία η χώρα του μετέχει με πλήρη δικαιώματα. Ακόμη περισσότερο όταν πλησιάζουν Ευρωεκλογές.Το αν τα επιχειρήματά του στέκουν ή όχι, ΠΡΕΠΕΙ να ελέγχεται σχολαστικά μέσα στα πλαίσια του λογοκρατούμενου δημοκρατικά διεξαγόμενου διαλόγου.Όταν λοιπόν κατηγορεί την ΕΕ για «μη δημοκρατική», ενώ η συζήτηση για θεσμικό έλλειμμα Δημοκρατίας στα όργανα της ΕΕ κρατά καλά εδώ και χρόνια, πώς να το κάνουμε, έχει κάποιο δίκιο.Όσο αφορά στο μεταναστευτικό, το δημοκρατικό του ζητήματος είναι εύκολα ελέγξιμο:Είναι ή όχι οι χειρισμοί των κυβερνήσεων σε σύμπνοια με τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών;Τα γεγονότα (άνοδος των κομμάτων που είναι κατά, το Brexit, η ίδια η άνοδος στην εξουσία του ίδιου του Ορμπάν κι άλλων ομοϊδεατών του) πιστοποιούν πως όχι.Όσο αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία όντως χαρακτηρίζονται από δυσθεώρητη υποκρισία ολκής· (ακόμη κι ο Οζίλ το καυτηρίασε επισημαίνοντας πως Πολωνός συμπαίκτης του που φωτογραφήθηκε με τον Πούτιν, δεν είχε την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση με τον Οζίλ, που φωτογραφήθηκε με τον Ερντογάν).Επίκεινται Ευρωεκλογές και η άνοδος των κομμάτων που έχουν παρόμοιες απόψεις θα είναι σοκαριστική. Τέτοιες δηλώσεις θα ακούσουμε πολλές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Και όσο κι αν προκαλούν δυσφορία, στηρίζονται σε γεγονότα και επιχειρήματα στα οποία οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να προβάλλουν σθεναρά, στέρεα αντεπιχειρήματα.Το ζήτημα είναι αν αυτά υπάρχουν μεν, κι αν κάποιοι διατίθενται να τα υπερασπιστούν δημοσίως, δε.