Τοσκας: Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα

Τοσκας: Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

«Για μέρα θλίψης και πένθους αλλά και μια μέρα που μας πεισμώνει για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για να μη συμβεί κάτι παρόμοιο» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής. 

Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα. «Είχαμε δεκαετίες να δούμε στην Ελλάδα ανέμους 11 μποφόρ όπως είχαμε στον Ισθμό ή ανέμους 9 μποφόρ όπως στην Πεντέλη που έκαψαν σε λίγη ώρα μια μικρή έκταση, αλλά σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους.

Ο κ. Τόσκας επεσήμανε την αλληλεγγύη που υπήρξε από ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη πανευρωπαϊκής ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να λέμε πως δεν αλλάζουν τα φυσικά φαινόμενα» είπε ο υπουργός.

Επίσης τόνισε πως πλέον έχει γίνει σαφές στην Ευρώπη πως η ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων όπως οι πυρκαγιές δεν περιορίζεται στις χώρες του Νότου. 

Από την πλευρά του Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως δεν είναι μέρα πένθους μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.

«Όμως είχαμε φαινόμενα πρωτόγνωρης αλληλεγγύης από πάρα πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και πολλές άλλες. Δεν χρειάστηκε όμως να ενεργοποιηθεί αυτή η βοήθεια μιας και κατά τη νύχτα οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν.

Είναι ακόμα πιο σημαντικό να γίνει σαφής η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αν σκεφτεί κανείς πως αυτές τις μέρες υπάρχουν πρωτόγνωρες πυρκαγιές στη Σουηδία και οι επιπλέον δυνάμεις κάθε χώρας είχαν σταλεί εκεί».

Και ο κύριος Στυλιανίδης στάθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και πως είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ενεργοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα «όταν υπάρχουν φωνές σε παγκόσμιο επίπεδο που την αμφισβητούν». 

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τη συνεισφορά των ανθρώπων, υπηρεσιών και ιδιωτών, που βοήθησαν στην άμεσα αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τόνισε τη σημασία που έχει η δράση των ανθρώπων που θα βρεθούν πρώτοι κοντά σε μια φυσική καταστροφή. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια