Ο μαρτυρικός θάνατος του σκύλου μέσα σε ένα καυτό αυτοκίνητο

Ο μαρτυρικός θάνατος του σκύλου μέσα σε ένα καυτό αυτοκίνητο Facebook Twitter
2

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έφεραν και μια αύξηση στις αναφορές για σκυλιά που διασώθηκαν από αυτοκίνητα.

Με την πάροδο των ετών, οι οργανώσεις για τα ζώα αύξησαν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους: η RSPCA και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν την καμπάνια "Dogs Die in Hot Cars" το 2016 ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή την περίοδο οι οργανώσεις προσπαθούν να υπενθυμίσουν το πρόβλημα.

Παρ' όλα αυτά, αρεκτοί άνθρωποι συνεχίζουν να αφήνουν τα σκυλιά τους στα αυτοκίνητα. Μεταξύ του 2009 και του 2018, η RSPCA είχε 64.443 αναφερόμενα περιστατικά έκθεσης ζώων σε υψηλές θερμοκρασίες  μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία.

Περίπου το 90 τοις εκατό των κλήσεων είχαν να κάνουν με σκυλιά  κλεισμένα σε οχήματα. Φέτος, η ανοικτή τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης της RSPCA έλαβε 1.123 αναφορές ζώων που υπέστησαν έκθεση σε θερμότητα σε μία μόνο εβδομάδα (25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2018). 

Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει με το σώμα ενός σκύλου σε υπερθέρμανση.

Η RSPCA υπογραμμίζει ότι ο σκύλος μπορεί να πεθάνει σε μόλις έξι λεπτά αν αφεθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μιας θερμής μέρας.

Και ο θάνατος είναι μαρτυρικός.

Αν η εσωτερική θερμοκρασία ενός σκύλου υπερβεί τους 41° C, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, από το οποίο μόνο το 50% των σκύλων επιβιώνει.

Ορισμένες φυλές είναι πιο ευαίσθητες από άλλες: μεγάλα σκυλιά, σκυλιά με κοντές μουσούδες όπως μπουλντόγκ και μπόξερ, καθώς και σκυλιά με υπέρβαρα ή μακρόστενα σκυλιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Aλλά κάθε σκύλος υποφέρει και κινδυνεύει από τη ζέστη.

Δεν χρειάζεται να έχει ακραία ζέστη έξω για να συμβεί αυτό. Για παράδειγμα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 22° C, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να φτάσει τους 47° C μέσα σε μία ώρα έκθεσης στον ήλιο.

Όταν ένα σκυλί αρχίζει να υπερθερμαίνεται, ο καρδιακός του ρυθμός θα αυξηθεί και τα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα θα διασταλούν. Επίσης, προσπαθεί να αποβάλλει τη θερμότητα μέσα από τις μεμβράνες βλέννας στο στόμα και τη μύτη και μπορεί να γλείφει το σώμα του για να το δροσίσει.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν. Και καθώς η θερμότητα αυξάνεται, οι σωματικές λειτουργίες αρχίζουν να καταρρέουν.

Το σκυλί εισέρχεται σε μια φάση σοκ όπου η καρδιά αρχίζει να υπολειτουργεί, η αρτηριακή πίεση της πέφτει και τέλος μειώνονται οι συγκεντρώσεις αίματος στα όργανα και το σώμα.

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σκύλου φτάσει τους 44° C , θα αντιμετωπίσει νεφρική ανεπάρκεια, θα έχει έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και κινδυνεύει από εσωτερική αιμορραγία.

Σε αυτό το σημείο, ακόμα και αν μπορείτε να αντιστρέψετε τη σωματική βλάβη και να σώσετε τη ζωή του σκύλου, είναι πιθανό να υποστεί εγκεφαλική βλάβη, η οποία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή του.

Στις ζεστές μέρες, κρατήστε το σκυλί σας δροσερό, βεβαιώνοντας ότι έχει ένα σκιερό, καλά αεριζόμενο, ασφαλές μέρος με πρόσβαση σε νερό. Αν πρέπει να το πάτε βόλτα τότε κάντε το νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα.

Αυτό θα προστατεύσει επίσης τα πόδια των σκυλιών σας από το να καίγονται από την επαφή με θερμά πεζοδρόμια. 

Εάν βλέπετε σημάδια υπερθέρμανσης, όπως λαχάνιασμα ή έντονη αναπνοή, γλείψιμο των πλευρών, περπάτημα με αστάθεια ή κατάρρευση, βρέξτε μια πετσέτα και απλώστε την πάνω από την πλάτη του σκύλου ή απλά ρίξτε νερό στην πλάτη και τα πλευρά του.

Αν δείτε ένα σκύλο κλεισμένο σε ένα αυτοκίνητο, τηλεφωνήστε στην αστυνομία, που θα σας συμβουλέψει τι να κάνετε ή θα επέμβει ανάλογα.

Αν έχετε σκύλο εννοείται μην τον αφήνετε καθόλου κλεισμένο μέσα σε ένα όχημα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ισως ακουγεται παρατραβηγμενη η αποψη του DosMaN αλλα στη Σκανδιναβια ειναι νομος να σπας το παραθυρο για να σωσεις το σκυλο. Εκτος απο το σπασμενο τζαμι ο ιδιοκτητης πληρωνει και αυστηρο προστιμο για κακομεταχειρηση ζωου. Ποιος ειναι το ζωο το αφηνω σε σας.
Αν δεις σκύλο μέσα σε αμάξι και με κλειστά παράθυρα, σπας τα παράθυρα για να σώσεις το ζωντανό και μόλις έρθει ο ιδιοκτήτης και ζητήσει τα ρέστα για το τζάμι...Να σε βάλουμε με μπουφάν και πουλόβερ μέσα σε σάουνα να δούμε πόσο θα αντέξεις...