Vegan ακτιβιστές θα παρέμβουν για τον βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη - Τι θα γίνει στο νησί

Vegan ακτιβιστές θα παρέμβουν για τον βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη - Τι θα γίνει στο νησί Facebook Twitter
2

Δράση για την κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη διοργανώνει στο νησί, στα τέλη Ιουλίου, η φιλοζωική οργάνωση DreamDancers.

Το θέμα έχει πρόσφατα πάρει μεγάλες διαστάσεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο καθώς βίντεο και καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας και εξόργισαν φιλόζωους και όχι μόνο.

Το LIFO.gr επικοινώνησε με ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της φιλοζωικής οργάνωσης - vegan με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τον Αβραάμ Σ.

Ο 57χρονος Αβραάμ είναι βιοτέχνης vegan τροφίμων και μας ζήτησε να μην αποκαλύψουμε το επώνυμό του (το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας) επειδή ο στόχος του είναι η κοινοποίηση της ομαδικής δράσης και όχι η διαφήμιση της δουλειάς του, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ενημέρωση τουριστών στα αγγλικά

Από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου, εκατό από τα περίπου 900 εγγεγραμμένα μέλη των DreamDancers θα βρεθούν στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης για να ενημερώσουν τους τουρίστες με φυλλάδια στα αγγλικά, σχετικά με τη συστηματική εκμετάλλευση και κακοποίηση των γαϊδουριών από τους ιδιοκτήτες τους.

«Θέλουμε να μιλήσουμε σε όσους σκέφτονται να καβαλήσουν αυτά τα γαϊδουράκια», μας λέει ο κ. Αβραάμ, που παραδέχεται ότι είναι πολύ πιθανό η παρέμβαση αυτή να προκαλέσει την οργή των ανθρώπων που βιοπορίζονται από αυτό.

«Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, αλλά οι διαθέσεις μας θα είναι ειρηνικές», διαβεβαιώνει ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά δεν θα γίνουν έκτροπα.

Το καλοκαίρι, οι γάιδαροι της Σαντορίνης αναγκάζονται να κάνουν πολλά δρομολόγια μετ' επιστροφής στα πλακόστρωτα στενά, από το λιμάνι έως την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φήρα, που έχει χτιστεί πάνω σε απότομους γκρεμούς, 330 μέτρα ψηλότερα από το λιμάνι. 

Η θερμοκρασία ξεπερνά για πολλές ώρες της ημέρας τους 30 βαθμούς κελσίου, με τα ζωάκια να σηκώνουν στις πλάτες τους τους τουρίστες, κάτω από ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία τους συνθήκες.

6 ευρώ η «ταρίφα»

Οι ιδιοκτήτες των ζώων πλησιάζουν τους τουρίστες και τους προσφέρουν δρομολόγια έναντι 6 ευρώ. Οι «βάρδιες» ξεκινούν στις 8 το πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Αβραάμ Σ. τα χιλιάδες γαϊδουράκια στο νησί εκμεταλλεύονται περίπου 800 άτομα που κερδοσκοπούν.

«Είμαστε η φωνή των ζώων. Διεκδικούμε τα δικαιώματά τους που τα ίδια δεν μπορούν να διεκδικήσουν», μας λέει ο κ. Αβραάμ, καλώντας όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν στο νησί εκείνο το τριήμερο και να διαμαρτυρηθούν στο πλάι των DreamDancers.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την παρέμβαση έχουν δείξει και ακτιβιστές του εξωτερικού που θα επισκεφτούν για τον λόγο αυτό την Ελλάδα ενώ σημαντική θα είναι και η παρουσία των ανήλικων μελών της φιλοζωικής οργάνωσης.

Ποιοι είναι οι DreamDancers

 

Οι DreamDancers ιδρύθηκαν το 2016 από vegan ακτιβιστές που ήδη δραστηριοποιoύνταν στον χώρο κάτω από άλλα σχήματα.

Στις συνολικά 40 δράσεις τους σε σφαγεία αλλά και στην έκθεση γούνας στην Καστοριά, συνάντησαν ουκ ολίγες φορές «ένα εξαγριωμένο πλήθος» που συντηρείται από την σχετική εμπορική δραστηριότητα.

«Υπήρξαν προσπάθειες προπηλακισμού αλλά ήμασταν συγκροτημένοι και πειθαρχημένοι και η αστυνομία μας προστάτευσε (...) Στην ομάδα μας μετέχουν ακόμα και μαθητές - "όχι στη βία, όχι στην πρόκληση" είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό», προσθέτει.

Οι DreamDancers εναντιώνονται και στα βάρβαρα έθιμα που περιλαμβάνουν τελετουργικές σφαγές ζώων αλλά ακόμα και στη χρήση πειραματόζωων για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Όπως μάλιστα μας αποκαλύπτει ο κ. Αβραάμ, η οργάνωση σχεδιάζει και μία δράση πανελλήνιας εμβέλειας για την απαγόρευση των θρησκευτικών σφαγών ζώων, όπως το κόσερ και το χαλάλ, που με το περσινό υπουργικό διάταγμα του Γιάννη Τσιρώνη πλέον επιτρέπονται και στην Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται για άμεση εκτέλεση του ζώου ή θανάτωση με αναισθησία, βασίζεται στην εξάντληση του από την αφαίμαξη (...) φανταστείτε ότι έναν χρόνο παιδεύομαι να φτιάξω ένα βίντεο για το ζήτημα και κάθε φορά σταματάω από τις εικόνες, δεν αντέχω», σχολιάζει ο κ. Αβραάμ, που τον Ιούλιο θα βρεθεί και αυτός στη Σαντορίνη για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γαϊδουριών.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια