Η σισσύφεια μίρλα μιας παλιάς οργής

Η σισσύφεια μίρλα μιας παλιάς οργής Facebook Twitter
Δεν είσαι ακριβώς ψεύτης. Είσαι όμως λίγος.
9

Οι γενικεύσεις είναι η αρχή της σύγχυσης. Παράδειγμα, αυτή η φωτογραφία της Πάτι Σμιθ. Αν κάποιος έπεφτε με αλεξίπτωτο, θα έβγαζε το συμπερασμα ότι τα media είναι συλλήβδην κάτι μιαρό, ενώ η Πάτι, ως παθιασμένη εχθρός τους, τα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

 

Ωστόσο η Πάτι Σμιθ, σε ένα απλό google search είναι από τα μεγαλύτερα media darlings  του καιρού. Eμφανίζει  41,900,000 αποτελέσματα σε 0.78 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν 655.00  video της στο YouTube. Kάθε λίγο και λιγάκι συμμετέχει και η ίδια σε ορισμένα media, με κείμενα και φωτογραφίες της. 

 

Επίσης, όπως βλέπετε, παίρνει ωραίες πόζες. Το σωστό ξάσιμο στο μαλλί, το τόξο της περιφρόνησης στο στριγγλιασμένο χείλι, φωτισμός γκρανγκινιολικός που σκιάζει κάθε φιλήσυχη καρδιά, μαυρόασπρη φωτό για να  τονίζεται η αντισυμβατική της φύση ― και ίσως να υπενθυμίζει λίγο Μάπθολρπ και όσα έζησε μαζί του, πάνω από μισό αιώνα πριν, όταν ο κόσμος ήταν γεμάτος αναρχία κι αγγελόσκονη.

 

Είναι ιδανική ως αντισυμβατικό  σύμβολο, τω όντι. Αν και γκουρού ασαφών πραγμάτων, πολυεκατομμυριούχος που καλλιτεχνικώς τρώει από τα έτοιμα― σίγουρα έχει θετικό πρόσημο. Και γενικώς υπήρξε προσεκτική. Ως τώρα.

 

Οι γενικεύσεις πάνω σε έθνη, φυλές, φύλα, σεξουαλικότητες, ακόμη και media είναι βλακώδεις, συγχυστικές κι εντέλει ρατσιστικές και ύποπτες. Κάθε τι το κρίνουμε αφ εαυτό, βάσει αυτού που εμείς βλέπουμε και πιστεύουμε - όχι βάσει αυτού που λένε (ποιοι; πότε, πού; ΓΙΑΤΙ;)

 

Διότι, τελευταία σα να έχει σαλτάρει. Όχι ότι δεν έχει λόγους. Ο κόσμος είναι ένα μπουρδέλο εξοργιστικό, περισσότερο παρά ποτέ - η Αμερική επίσης. Είναι βαρύ να έχεις τον Τραμπ πρόεδρο. Να πακετώνουν παιδάκια σε στρατόπεδα μακρυά από τις μάνες τους. Να γίνεται ατζέντα του κράτους το φυλετικό μίσος, τα fake news, ο σκοταδισμός, η αλαζονεία, η φτήνεια.

 

Αλλά.

 

Media is not go(o)d? Γενικώς; Όλα; Σοβαρά ρε Πάτυ; Για γίνε πιο σαφής.

 

H δημοσιογραφία του  Νew Yorker, οι αποκαλύψεις των New York Times, η Μonde, το Spiegel, ο Εconomist  «is not go(o)d»;

 

Ακόμη κι αν ξεχάσουμε ότι ειδικά για σένα media is too go(o)d to be true, δεν βλέπεις τίποτε άλλο;

 

Σε μια εποχή που τα social media διέσπειραν όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία το ψεύδος, τη διαβολή, τη δολοφονία χαρακτήρων, εξαχρειώνοντας περαιτέρω τους εξαχρειωμένους ακριβώς επειδή τους έκαναν να πιστέψουν ότι αντιποιούνται την αρχή των media (με τα γνωστά αποτελέσματα)― εσύ δεν βλέπεις, ότι άν έμεινε κάτι όρθιο, έμεινε επειδή τα σοβαρά media το αποκάλυψαν;

 

Τα μεγάλα σκάνδαλα, την κλιματική αλλαγή, τους βιασμούς από επωνύμους, τη διαδρομή της φοροδιαφυγής, τη μονοπωλιακή γιγάντωση της Google και του Facebook, τις δολοφονίες των μυστικών υπηρεσιών, τις ανταποκρίσεις των πολέμων, τα εγκλήματα πολέμου- εσύ από πού τα έμαθες; Μυρίζοντας τον κρίνο;

 

Και αντιστρόφως, οτιδήποτε άξιο συνέβη, ποιός το κάλυψε μετα λόγου γνώσεως; Ποιός συνάντησε τους κορυφαίους δημιουργούς της νόησης και μίλησε μαζί τους, ανέλυσε και κατέταξε ψύχραιμα τη νέα πολιτιστική παραγωγή, έκανε γνωστές τις κατακτήσεις από τα μέτωπα της επιστήμης και της τεχνολογίας; Με κόπο, χρήμα, και γραφιάδες ειδικευμένους στο αντικείμενο;

 

Η απάντηση είναι σαφής: τα καλά media. Παλιά και νέα. 

 

Κι αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πλήθος αθλίων media. Όπως υπάρχει πλήθος αθλιότητας κάθε είδους, παντού, πάντοτε. Αλλά γι αυτό ακριβώς έχουμε μυαλό και κρίση.  Για να διακρίνουμε τις ποιότητες -όχι για να τον παίζουμε νυχτωμένοι στον κήπο του Καλού και του Κακού.. Οι γενικεύσεις πάνω σε έθνη, φυλές, φύλα, σεξουαλικότητες, ακόμη και media είναι βλακώδεις, συγχυστικές κι εντέλει ρατσιστικές και ύποπτες. Κάθε τι το κρίνουμε αφ εαυτό, βάσει αυτού που εμείς βλέπουμε και πιστεύουμε - όχι βάσει αυτού που λένε (ποιοι; πότε, πού; ΓΙΑΤΙ;)

 

Αναγνωρίζω ότι δουλειά του καλλιτέχνη δεν είναι να είναι αναλυτικός. Ούτε καν διευκρινιστικός. Εργαλεία του είναι το θυμικό κι η ποίηση. Οφείλει όμως, τελικά, να προσθέτει στη διαύγεια του κόσμου - όχι στη σύγχυσή του. Κι αυτή η γενικόλογη αρλούμπα σε ένα κομμάτι χαρτόνι, φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο έλλειψη διαύγειας. Είναι πεποιημένη πόζα ηθικού πλεονεκτήματος και καφενόβια οργή.

 

Φαντάζομαι, όσο δύσκολο είναι να γερνάει ένας άθλιος δεξιός μαλάκας, άλλο τόσο δύσκολο είναι να γερνάει ένα οργισμένο νιάτο. Διότι η νιότη φύσει είναι τσατισμένη, ενώ το γήρας φιλήσυχο. Όσο κι αν σφίγγεσαι, τελικά γλυκαίνεις. Ή σε γλυκαίνουν οι φάπες της ζωής. Ειδικά αν κάνεις παιδιά, εγγόνια, και δεις το κύκλο της ζωής να κλείνει, ακόμη κι ο ντον Κορλεόνε να είσαι, καταλήγεις να παίζεις τυφλόφυγα στο μποστάνι με τις τοματιές. 

 

Είναι βάσανο, βάσανο μεγάλο να σε τραβάνε οι φαν απ΄ το μανίκι, να σου ζητάνε να επαναλάβεις για εκοτομμυριοστή φορά, την έξαλλη κραυγή που είχες βγάλει on stage πριν 50 χρόνια, επειδή σε ταύτισαν με μια οργίλη μουτσούνα που δεν ανασαίνει ούτε αλλάζει. Γιατί έτσι σε μάθανε, έτσι σε αγαπήσανε, έτσι σε θέλουν. (Είναι και κολλημένοι προγλωσσικοί μαλάκες οι περισσότεροι… )

 

Εκεί όμως φαίνεται η κλάση του μεγάλου καλλιτέχνη - ή μάλλον της μεγάλης προσωπικότητας. Μόνο όσοι αλλάζουν, μένουν πιστοί στον εαυτό τους. Οι άλλοι περιφέρουν την καρικατούρα τους σε μια σισσύφεια λούπα που τους καταντάει καρτούν. 

 

Κι έτσι τη μια δεκαετία κοιμάσαι ντάγκλα οργισμένο νιάτο, την άλλη δεκαετία ξυπνάς παππούδι στο καφενείο με κοτσίδα και μωβ γυαλιά α λά Μπόνο, να βρίζεις επειδή δεν έχει τις δέουσες φουσκάλες ο καφές. 

 

Δεν είσαι ακριβώς ψεύτης. Είσαι όμως λίγος.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Ποια είναι τα πεπραγμενα των "media" ή αλλιως ΜΜΕ για το εδω και δεκαετιες σκανδαλο της εμπλοκης τους με πολιτικα κομματα, ιδεολογίες, και προσωπικότητες; ενα περίεργο πραγμα, με την ελευση των fake news ξεχασαμε ότι τα media ή αλλιως ΜΜΕ καναν συστηματικα πολιτικη προπαγανδα.Τα media ή αλλιως τα ΜΜΕ δεν είναι "καλα" 'ή "θεος" απλα είναι και αυτα ανθρωπινα.Δεν είναι η ελλειψη εμπαθειας, προπαγανδας ή σκανδαλων που τα καθιστουν σημαντικα αλλα η αναγραφη ονομ/μου, δηλαδη είναι σημαντικο το να γνωρίζεις καποιου την μεροληψια απο την αφελη πιστη της "αγνωτητας".Π.χ. όλοι ξερουμε που προσκεινται το BBC, NYT αλλα και Fox News.Η Πατι Σμιθ δεν είναι η πρωτη mainstream πολυεκατομυριουχος "εναλλακτικος... τουλαχιστον αυτη είναι ακινδυνη ή τουλαχιστον αφελης στην "επανασταση" της απο τους αγαπημενους της lifo στο χολιγουντ που κατακεραυνοναν τους ανηθικους και κακους αλλους μεχρι που εσκασε βομβα ότι μια απο τα ιδια ήταν και αυτοι και μαλιστα σφυριζαν όλοι (διασημοι και προσφιλη media) για δεκαετίες αδιαφορα.Δεν δικαιουτε η τεταρτη εξουσια να παραπονιεται για "αδικες" επιθεσεις απο "εναλακτικους επαναστατες των εκατομυριων" με τετοιο προτερο βιο...Στην Ελλαδα λυσαμε το προβλημα διαπλοκης Πολιτικης και ΜΜΕ ή απλα το θαψαμε κατω απο το χαλακι των fake news;Η δημοσιογραφία δεν είναι Αγια αλλα χρησιμη και η χρησιμοτητα της αντληται απο την υπογραφη (ομαδα lifo δεν είναι υπογραφη, Σταθης Τσαγκαρουσιανος είναι).Τελος παντων ενας αποδιοπομπαιος τραγος είναι η Πατι Σμιθ.Υ.Γ μαθαμε τωρα ότι η κριτικη (ακομα και η λανθασμενη) προς την γενικη ταση των media είναι "ρατσιστικη και υποπτη" όπως το εθνος, φυλη, φυλο και σεξουαλικότητα, αχ μωρε την ανισχυρη κοινωνικη ομαδα των media και των εκατομυριων. Ειλικρινα περα απο ειρωνία αυτην την αποπειρα θυματοποιησης/συσχετισης της τεταρτης εξουσίας με ταυτότητες κοινωνικων ομαδων δεν ξερω πως να την αντιμετωπίσω.
Πώς θα έπρεπε δηλαδή να εκφράζεται ένας εκρηκτικός άνθρωπος με την ιστορία και την πολιτισμική θέση της κας Smith; Όπως αποδέχονται τα media; Θα ορίζουν τώρα και την αποδοχή μας γι ανθρώπους εκτός από τις λογιώ-λογιώ πραγματικότητες που μας πασάρουν; Ναι, γενικεύω γιατί διαθέτω και την ηλικία και την πείρα για κάτι τέτοιο. Είναι ποτέ δυνατόν να κατέχουμε απόλυτα εξειδικευμένη γνώση για τα πάντα έτσι ώστε να "δικαιούμαστε δια να ωμιλούμε";
Στα δικά μου μάτια μόνο ένας pop icon,rock star ,grew up in a very interesting and inspiring way.Αφησε το μάταιο τούτο κόσμο στα 58 του.Το posthumous album ,Brainwashed,ήταν ένα εκπληκτικό,δυνατό, αντίο.<< "It was important to me rather than pursuing an other million dollars,or having another hit record,was to find out who am i,where i have come from and where i am going.. I pursued that led me to India.>><< I remember thinking I just want more. This isn’t it. Fame is not the goal. Money is not the goal. To be able to know how to get peace of mind, how to be happy, is something you don’t just stumble across. You’ve got to search for it.”>>-George Harrison- The mystic Beatle....
Αρχικά η Φωτογραφεία έχει διπλό μήνυμα, Τα μέσα δεν είναι καλά, Τα μέσα δεν είναι ο Θεός. Και εδώ πέρα έγκειται η κριτική σκέψη κάθε ανθρώπου, δηλαδή ότι ίσως ακριβώς η ίδια η Παττι Σμιθ να μην αρνείται ολότελα τα Μέσα αλλά να τους ασκεί μια κριτική και το σημαντικότερο ότι είναι μια φωτογραφία και μέσα σε μια φωτογραφία δεν μπορείς να κάνεις ακριβώς μια έκθεση ιδεών όπως σε ένα δοκίμιο.
Συμφωνω κ να προσθεσω οτι αν σωνει κ ντε ο Σταθης κ ο καθενας,θελει να κατασπαραξει μια περσονα σπο μια φωτογραφια κ ποσο δε με πικροχολα σχολια ακομα κ στους φαν (κολλημενοι προγλωσσικοι μαλακες που θελουν να την ακουν να κραυγαζει οπως πριν 50 χρονια -42 τραγουδαει-) μπορει να διαβασει την ξεγυμνωμενη ψχ της κ να μαθει τον ανθρωπο καλλιτεχνη,πριν τον κρινει με ανισα επιχειρηματα.Jesus died for somebody's sins,not mine.