Καταδικάστηκαν οι πέντε πρώην υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, που επί σειρά ετών χορηγούσαν παράνομα επιδόματα και παροχές.

 

Το Β' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε στις πέντε γυναίκες ποινές κάθειρξης από 14 έως και 27 έτη, ενώ καταδικάστηκε και ο σύζυγος μίας εξ αυτών, σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή.

 

Επί εννέα χρόνια, οι συγκεκριμένες υπάλληλοι χορηγούσαν, με το αζημίωτο, σε ασφαλισμένους του ιδρύματος, επιδόματα και παροχές.

 

Η υπόθεση, αποκαλύφθηκε το 2012.

 

Σύμφωνα με την δικογραφία, η ζημιά του ΙΚΑ από την παράνομη δράση επί σχεδόν εννιά χρόνια των στελεχών του καταστήματος Καλλιθέας, αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

 

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της συνέργειας σε πλαστογραφία, της συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.


Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενες είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 31 έως και 37 ετών.


Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ επιδίκασε, όπως είχε γίνει και πρωτοδίκως, χρηματική ικανοποίηση για τη ζημιά του ΙΚΑ 2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Διέταξε επίσης την απόδοση στον ασφαλιστικό φορέα όλων των δημευθέντων και κατασχεθέντων χρημάτων των καταδικασθέντων γυναικών.

 

Το ΙΚΑ διεκδικεί τώρα από τις πέντε πρώην υπαλλήλους του συνολική αποζημίωση περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημιά που υπέστη, ενώ μέσω της αστικής δικαιοσύνης διεκδικεί επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη.


Οι εφέτες αποφάσισαν να μετατρέψουν την κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία (πλημμέλημα) και αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

 

Σε δύο από τις πρώην υπαλλήλους αναγνώρισε επιπλέον και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς οι συγκεκριμένες έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα και ακίνητα.