Τρουντό: Nόμιμη η χρήση κάνναβης από τις 17 Οκτωβρίου

Τρουντό: Nόμιμη η χρήση κάνναβης από τις 17 Οκτωβρίου Facebook Twitter
EPA
4

Η χρήση της κάνναβης θα είναι νόμιμη στον Καναδά από τις 17 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρουντό.


Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που νομιμοποιεί για ψυχαγωγικούς λόγους την κάνναβη, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τρουντό, που δηλώνει πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες χώρες.

Η ανακοίνωση από τον Καναδό πρωθυπουργό έγινε αφότου τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της χώρας ενέκριναν το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Έτσι αίρεται η απαγόρευση για τη ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, που ίσχυε στον Καναδά από το 1923.

Η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είχε επιτραπεί ήδη από το 2001.

«Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό. Το σχέδιό μας να νομιμοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε τη χρήση μαριχουάνας πέρασε από τη Γερουσία», σχολίασε ο Τρουντό.

Εκτιμάται ότι το 2015 οι Καναδοί ξόδεψαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,9 δισεκατομμύρια ευρώ) για την αγορά κάνναβης - σχεδόν όσα ξοδεύτηκαν στη χώρα και για κρασί.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ενήλικες στον Καναδά θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 30 γραμμάρια κάνναβης, σε δημόσιους χώρους.

Τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη δεν θα είναι αμέσως διαθέσιμα προς πώληση, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση της νομοθεσίας.

Η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο για να ρυθμίσει την αγορά τους.

Η κατώτατη νόμιμη ηλικία για την αγορά και την κατανάλωση κάνναβης έχει οριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 18 χρόνια, όμως κάποιες επαρχίες επέλεξαν τα 19.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια