Τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό- Παραπέμπει στην ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη

Τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό- Παραπέμπει στην ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
4

Επί του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του Κώστα Καραμανλή σημειώνουν ότι «η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται πως η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας της στη Βουλή, αφού αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τον διεθνή παράγοντα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα, δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση είχε δύο στόχους: «Πρώτον να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης» και δεύτερον να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο. «Γι' αυτό ενημέρωσα όλους του πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία ενόψει του Βουκουρεστίου. Γι' αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι' αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό».

Όπως πρόσθεσε, με το θέμα της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου υπήρχε απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.

«Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος, το οποίο εν τέλει κατεβλήθη, σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το 2008 έγινε μία ειλικρινής προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας, «μίας συμφωνίας βιώσιμης, έντιμης, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης. Στόχος μας ήταν και είναι μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «Δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι». «Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο, διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για την οποία είχε μιλήσει ο κ. Κοτζιάς, τον κάλεσε να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» επισήμανε.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι ο στόχος της διαπραγμάτευσης του 2008 ήταν να υπάρξει «μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική τού Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το θέμα είναι όμως πως με το να μην κάνει τίποτα δεν φαλίρισε την επιχείρηση του, αλλά το κράτος. Και ποιά η τιμωρία του; Ο πιστός του σύμβουλος έγινε ΠτΔ, και αυτός αραχτός. Ήταν αρκετά έξυπνος όμως ώστε να κάνει τους σωστούς φίλους (βλέπε, Αλέκσης)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ