Καταγγέλλουν τον Αιμίλιο Λιάτσο ότι έκοψε ρεπορτάζ για αυξήσεις στη ΔΕΗ

Καταγγέλλουν τον Αιμίλιο Λιάτσο ότι έκοψε ρεπορτάζ για αυξήσεις στη ΔΕΗ Facebook Twitter
6

Σε νέα τριήμερη απεργία, από τις 5 το απόγευμα σήμερα μέχρι τις 6 το πρώι της Δευτέρα προχωρούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ,  καταγγέλλοντας ακραία λογοκρισία από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης Αιμίλιο Λιάτσο.

Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν το γ.δ. ότι έκοψε ρεπορτάζ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ του δημοσιογράφου Νίκου Γρυλλάκη που είναι και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Την απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

ΑΚΡΑΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου σε ρεπορτάζ του συναδέλφου μας Νίκου Γρυλλάκη, ο οποίος «τυχαίνει» να είναι και εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ο κύριος Λιάτσος απαίτησε να μην ξαναπαίξει ρεπορτάζ του συγκεκριμένου συναδέλφου, μέχρι «νεωτέρας».

Το ρεπορτάζ που «εξόργισε» τον Γενικό Διευθυντή ενημέρωσης, αφορά τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τις οποίες μάλιστα ο συνάδελφος είχε επισημάνει πως θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να δει κανείς το ίδιο ρεπορτάζ, σε εφημερίδες και ιδιωτικά κανάλια.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι δύο ημέρες νωρίτερα  σε συνέντευξη του  στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου,  αναφέρεται στις επικείμενες αυξήσεις:

ΔΗΜ : Τι γίνεται με τις προγραμματισμένες αυξήσεις στο ρεύμα; Υπάρχει θέμα περιορισμού του ποσοστού λόγω ρύπων ;

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ : Θα ακολουθηθεί η ίδια  διαδικασία, δηλαδή η ΔΕΗ θα καταθέσει στη ΡΑΕ κοστολογικά στοιχεία και τα στοιχεία αυτά θα εξεταστούν. Δεν είναι μόνο οι ρύποι. Εμείς έχουμε ήδη κάνει έναν προϋπολογισμό αλλά πρέπει να δούμε τα νέα στοιχεία. Και η μειωμένη τιμή των ρύπων είναι ένα από τα νέα στοιχεία. Πρέπει να περιμένουμε όμως λίγο.

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2360&language=el-GR  )

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ακραίο, αλλά όχι το μόνο σε μία σειρά παρεμβάσεων , ακόμα και απειλών απόλυσης σε αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων. Είναι προφανές ότι οι εκφοβισμοί αυτοί έχουν σαφή στόχο, να πλήξουν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ , οι οποίοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για να τον ενημερώνουν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα ρεπορτάζ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η συνείδηση μας.

Δεν θα αφήσουμε την δημόσια ραδιοτηλεόραση να απαξιωθεί στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Είναι οι χειρισμοί του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης αλλά και της Διοίκησης της εταιρίας που στερούν από τους Έλληνες πολίτες αντικειμενική ενημέρωση.

Διεκδικούμε να κάνουμε ελεύθερα και με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας, παρότι η εταιρία σπαταλά δημόσιο χρήμα σε υπέρογκες συμβάσεις συμβούλων, προσωπικού ειδικών θέσεων και μεικτές παραγωγές, την ίδια ώρα που οφείλει δεδουλευμένα μηνών στους απλούς εργάτες της ενημέρωσης.»

Θέση πήρε και η ΠΟΕΣΥ που καταδίκασε «το νέο κρούσμα λογοκρισίας και φίμωσης»

Η ανακοίνωση:

«Το  ΔΣ της ΠΟΕΣΥ  καταδικάζει το νέο κρούσμα λογοκρισίας  και φίμωσης που επέβαλε ο Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΝΕΤ  Νίκου Γρυλλάκη, διαπιστευμένου  επί σειρά ετών στο ΥΠΕΚΑ και  εκπροσώπου των  δημοσιογράφων της  ΝΕΤ . Αιτία; Ρεπορτάζ που αναφερόταν σε επικείμενες  αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ…Η εντολή του Αιμίλιου Λιάτσου ήταν σαφής:» Δεν θα βγεί στον αέρα όχι μόνο το επίμαχο  ρεπορτάζ αλλά «κομμένος» ο δημοσιογράφος  από τα  δελτία  ειδήσεων μέχρι νεωτέρας..» Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Προς  αρχισυντάκτες ,πολιτικούς συντάκτες και ρεπόρτερς. Μηδενική ανοχή  στην ελευθεροτυπία..


Η αλήθεια ενοχλεί. Η πραγματικότητα δεν χωρά στο μοντέλο των «θετικών ειδήσεων» που επιχειρεί να επιβάλει η Διοίκηση Λιάτσου. Τα προβλήματα του πολίτη, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής ,αποσιωπώνται. Η ελευθεροτυπία και η δημοσιογραφική δεοντολογία «θυσιάζονται» στο βωμό της κυβερνητικής προπαγάνδας. Οι  δημοσιογράφοι που τολμούν να τηρήσουν τον κώδικα  δεοντολογίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκδικητική αντίδραση του μηχανισμού της ΕΡΤ, που τους  στέλνει στο «ψυγείο» και την ανυπαρξία.


Καλείται ο Αιμίλιος Λιάτσος -εάν έδρασε αυτοβούλως και αυθορμήτως- να ανακαλέσει ΤΩΡΑ την απόφαση..
Εάν έδρασε κατόπιν συννενόησης με κυβερνητικά στελέχη, ας αναλογιστεί μόνο τούτο


.Δεν είναι  κυβερνητικός υπάλληλος, δεν είναι  κομματικό στέλεχος , είναι στέλεχος της  Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που την χρηματοδοτεί ο πολίτης  μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Στο δρόμο που του χάραξε ο μέντορας του, να περιμένουμε άραγε κάποια στιγμή και βιβλίο με τη δική του "κατάθλιψη", «Το χρυσόμαλλο δέρας και Εγώ», στο οποίο θα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δικές του μαλακίες;
Μάλιστα.....Ο Αιμίλιος Λιάτσος, γνωστός από τη μεγάλη πείρα που απέκτησε στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ με τα πολύ σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, τοποθετήθηκε "αξιοκρατικά" στο τιμόνι της ΕΡΤ για να την εξυγιάνει. Τώρα παίζει το παιχνίδι του όσο καλύτερα μπορεί για να συνεχίσει να βγάζει το ψωμάκι του στις πλάτες μας. Από αυτόν δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο.Αλλά και οι "ανεξάρτητοι" δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με τους συνδικαλιστές τους από την άλλη μεριά μας έχουν κατασυγκινήσει με την ευαισθησία τους για τα λεφτά μας, που όπως λένε στην ανακοίνωσή τους,"έχουν πλήρη συναίσθηση ότι πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για να τον ενημερώνουν".Μάλλον όμως δεν έχουν καμία συναίσθηση, γιατί κάθε Σαββατοκύριακο κλείνουν το τσιφλίκι τους κάνοντας απεργία και στερώντας από τους ταλαίπωρους πολίτες τις υπηρεσίες που πρέπει να τους ανταποδίδουν. Ας τους εξηγήσει κάποιος ότι οι ενδοεταιρικές τους κόντρες λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο που τους πληρώνει από το υστέρημά του. Άσε που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όταν είχαν πλήρη ελευθερία να εκφραστούν (επί Μόσιαλου), πάλι επαναστατική γυμναστική μας έκαναν.Μετά, αν πει κανένας πολιτικός ότι την κλείνει τελείως την ΕΡΤ, αυτοί θα ζητάνε συμπαράσταση στον "δίκαιο αγώνα τους".