Βερολίνο: Έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια να «λύσουν τα τελευταία ζητήματα» στο θέμα της ονομασίας

Βερολίνο: Έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια να «λύσουν τα τελευταία ζητήματα» στο θέμα της ονομασίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
1

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία Άντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε:

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η κυρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ζαχαράκη: Δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε βιβλία - Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες

Πολιτική / Ζαχαράκη: Δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε βιβλία - Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μίλησε σχετικά με τα νέα σχολικά βιβλία και την απεικόνιση οικογενειών με γονείς του ιδίου φύλου, ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος του Υπουργείου δεν είναι να ασκεί λογοκρισία.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Σαμαράς έβγαλε τρομερή χολή, η οποία θα κάνει καλό στη Νέα Δημοκρατία»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο σχηματισμού από τον ίδιο ενός νέου κόμματος
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ

Πολιτική / Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026: «Εφικτή η αυτοδυναμία» - Τα βασικά μηνύματα για εκλογές, οικονομία, αντιπολίτευση

Με τη συνέντευξη ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια