Οι Κύπριοι γκάνγκστερ και το ευρώ

Οι Κύπριοι γκάνγκστερ και το ευρώ Facebook Twitter
17

Η πιο εξοργιστική δήλωση των τελευταίων ημερών ανήκει στον Πρόεδρο της Εσθονίας, μιας πρώην σοβιετικής αποικίας, που αποτελεί τώρα μέλος της «Ενωμένης» Ευρώπης: «Να μιλάς για αλληλεγγύη στους φτωχούς Έλληνες είναι ήδη πολύ» είπε ο κ. Τόμας Χέντρικ Ίλβες. «Αλλά αλληλεγγύη με τους κακοποιούς και όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα, αυτό είναι άλλη ιστορία». Για όσους δεν κατάλαβαν, οι απατεώνες αυτοί είναι οι Κύπριοι. Στην προσπάθειά του να περάσει στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι τα μέτρα τιμωρίας για τις αμαρτίες των τραπεζών και παραδειγματισμού που επέβαλε στην Κύπρο το Βερολίνο δεν δίστασε, ούτε αυτήν τη φορά, να εξαπολύσει έναν βρόμικο, προπαγανδιστικό πόλεμο.

Όπως και στην περίπτωση των τεμπέληδων Ελλήνων και άλλων Νοτίων, το κίτρινο πυροβολικό της «Bild» ήταν από τα πρώτα που επιστρατεύτηκαν. Επειδή απέρριψαν την πρώτη συμφωνία, ο υποδιευθυντής της εφημερίδας αποκάλεσε τους Κύπριους βουλευτές «Κυπρο-κρετίνους», στρώνοντας τον δρόμο για την ατίμωση και την τιμωρία τους. «Φερθήκαμε στους Κύπριους σαν να είναι όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» συμπέρανε με λύπη του ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένας από τούς λίγους ανθρώπους στις Βρυξέλλες που καταλαβαίνει ότι το ίδιο το ευρώ χάνει τον λόγο της ύπαρξής του.

Γιατί, εκτός από τον λαό της Κύπρου, που γρήγορα θα γνωρίσει τα δεινά που περνάει ο ελληνικός, το άλλο μεγάλο θύμα των τελευταίων εξελίξεων είναι το ίδιο το κοινό νόμισμα. Πέρα από τα προγράμματα λιτότητας, την κοινή δημοσιονομική πολιτική ή ακόμα και την πολιτική ενοποίηση που παρουσιάζεται ως η βασική αιτία για τα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης, το κυριότερο μέσο για να κρατηθεί ενωμένη μια νομισματική ένωση είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών που την απαρτίζουν και το αμοιβαίο όφελος από τον συνεταιρισμό. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

Η ευρωζώνη αποτελείται πλέον «από 2 διαφορετικούς πλανήτες», σχολίαζε το γερμανικό «Spiegel». Οι Βόρειοι κατηγορούν τους Νότιους για τεμπέληδες ή γκάνγκστερ και οι δεύτεροι διαβλέπουν στην πολιτική της Γερμανίας μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Τέταρτου Οικονομικού Ράιχ. Όταν όχι απλώς κάποιοι διαδηλωτές στην Αθήνα ή τη Λισαβόνα αλλά ακόμα και αυτή η σοβαρή ισπανική «El Pais» φθάνει να δημοσιεύει άρθρο με παραλληλισμούς ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Χίτλερ, είναι φανερό ότι η πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στους εταίρους έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Στην περίπτωση του ευρώ, δεν υπάρχει ούτε και το αμοιβαίο όφελος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συγκολλητικό. Ενώ η οικονομία της Ιταλίας καρκινοβατεί και της Κύπρου καταστρέφεται, η Γερμανία παρουσιάζει θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά το 2007 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο προϋπολογισμός ήταν το 2012 πλεονασματικός, για να μη γίνει λόγος για την αύξηση της απασχόλησης, που σημειώνει ρεκόρ! Μόνο το 2012 η Γερμανία εξοικονόμησε 10 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται, χώρια τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη από τους τόκους για τη «βοήθεια», δηλαδή τα δάνεια προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου. Όλα αυτά δεν γίνονται γνωστά στους Γερμανούς.

Στους αντίποδες της γερμανικής ευημερίας, η Κύπρος θα ήταν καλύτερα σήμερα αν δεν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη πριν από 6 χρόνια. Μπορεί πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δύο μεγάλες τράπεζές της να υπήρχαν και με τη λίρα, αλλά θα είχε μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, χωρίς να κατηγορείται για γκανγκστερισμό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του Εurogroup έσπευσε να δηλώσει ότι η «κυπριακή λύση» δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζές τους: πρόκειται για ανοιχτό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές, να πάρουν τα κεφάλαιά τους από τον νότο και να στείλουν στον ασφαλή Βορρά. Οι Μέρκελ-Σόιμπλε δείχνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, δεν έχει μέλλον. Μήπως κοιτάνε να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα, πριν διαλύσουν το μαγαζί;

Στήλες
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Άσχετα με τα δάνεια, τα πράγματα είναι απλά.Η Γερμανία εκτός ευρώ θα είχε ένα πολύ σκληρό μάρκο και δεν θα πουλούσε ούτε μια BMW στην Αμερική και στην Ασία.Με το ευρώ, που έχει γονατίσει τον Νότο, έχει την δυνατότητα να παρουσιάζει μεγάλυ αύξηση στις εξαγωγές της και στην παραγωγή της, μειώνοντας την ανεργία και δημιουργώντας πλεονάσματα.
Πολλές φορές διαβάζει κανείς εδώ και αλλού σχόλια που ενοχλούν με την ρηχότητα και χυδαιότητά τους.Αυτή τη φορά το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο και αφήνει τον αρθρογράφο σε εμπαθή ανεπάρκεια.
Καταρχήν, εδώ ο κόσμος καίγεται και ασχολούμαστε με ψείρες. Αλλά στα σοβαρά τώρα, αμφισβητουμε ότι οι Γερμανοί έχουν κέρδη από το δανεισμό του Νότου; Μα οι ίδιοι οι Γερμανοί το παραδέχονται. Προσωπικά έχω δει δύο ρεπορτάζ στη γερμανική τηλεόραση που εξηγούν στο κοινό τα ωφέλη από το δανεισμό του Νότου, με συνεντεύξεις στελεχών της BB κλπ. Ας μη γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως.Επιπλέον, τα δανεικά δεν πήγαν στο χρέος του Νότου αλλά στο παραπαίον ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ήταν πλήρως εκτεθειμένο σε ομόλογα από περιφερειακές χώρες. Αν δεν χρηματοδοτούσαν τις τράπεζές τους μέσω ημών, η ευρωζώνη θα είχε σκάσει προ πολλού, με τις τράπεζές της να έχουν παθητικό στο 300% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (χαώδες νούμερο, οι αμερικανικές το 2008 είχαν παθητικό στο 200% του ΑΕΠ των ΗΠΑ).Αυτό εξηγεί τα "χαμηλά" επιτόκια. Ενδιαφέρον να σώζεις το έκθετο τραπεζικό σου σύστημα μέσω του δημόσιου χρέους κρατών-μελών και να πρέπει να χρεώνεις και 5% και βάλε επιτόκιο. Γιατί να θυμίσω ότι το 2% επήλθε μετά το PSI που μας διέλυσε έτι περαιτέρω.Ακόμη και η απόφαση του καλοκαιριού για απευθείας χρηματοδότηση μέσω ESM καταστρατηγείται διαρκώς από τη Γερμανία.Κατά τα άλλα υπάρχουν ακόμη θιασώτες αυτής της εκτρωματικής πολιτικής, ακόμη και όταν φαίνεται ξεκάθαρα η σπέκουλα που γίνεται με το τραπεζικό σύστημα της περιφέρειας μέσω Κύπρου.
Πολύ σωστά, καθώς φαίνεται όμως είμαστε λαός που πάντα θέλουμε τον προστάτη (νταβατζή) μας. Εξαιρώντας αυτούς που ξέρουν αλλά το οικονομικό τους δόγμα προσεγγίζει τον χρηματοπιστωτικό νεοφιλευλευθερισμό (δε θα πω εσκεμμένα καπιταλισμό) οι πλείστοι έχουν μια πολύ ρηχή προσέγγιση του θέματος, το οποίο όποιος το δεί μόνο στη σφαίρα της οικονομίας αποκλείοντας την πολιτική και την κοινωνία σφάλλει...Σα να μην είμαστε στην ίδια κοινωνία της συνεχούς παρακμής...
με λίγα λόγια προσφέρει "προστασία' στα χρήματα. κανονικως νταβατζηηης γιατι ξερουν οτι αν χρειαστει να κοψει χρημα θα το κανει. αν χρειαστει να μην κοψει χρημα επισης θα το κανει. γενικα θα κανει οτι της καπνισει.Η μονιμη επωδος των γερμανων ειναι 'ναι αλλα δινουμε τα περισσότερα"Η επανενωση ακομα και η ιδεα των δυο γερμανιων ηταν κακιστη ιδεα. Επρεπε να γινει αυτο που ειχαν σκεφτει σε μια φαση οι νικητες, Βαυαρια, Πρωσια, κλπ κκλπ. Πισω πριν τον Βισμαρκ. Τοτε δεν θα μας τσαμπουναγαν και το 'πληρωνουμε περισσοτερα" η πληρωνουμε περισσοτερο.
Γιατί οι ενστάσεις δεν καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να αισθάνεται ριγμενος ο Γερμανός φορολογούμενος ενώ σε καιρό κρίσης δανείζεται με επιτόκιο μηδέν και μας δανείσει με δυο; Επειδή δεν μας δανείζει με 5; Εφόσον η Γερμανία αρνείται να κοπεί χρήμα απο που θα προέκυπτε το 5 για να τα πάρει πίσω; Αλλωστε και το 2% για τα ποσά που μιλάμε το θεωρείτε λίγο; Επίσης επαναδανειζοντας μας άσφαλιζει την κερδοφορία της. Μας δανείζει προς το συμφέρον της εξασφαλίζοντας εσαει το διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος της. Επίσης δεν σας ενοχλεί αυτή η βάρβαρη γκαιμπελικη επικοινωνιακή καταιγίδα για το μαύρο χρήμα; Εδώ εξαφανίζονται κεφάλαια υγειεστατων επιχειρήσεων που μοιραία θα κλείσουν και μεις ακόμα μιλάμε για Ρώσους;
Δε λέμε ότι ''πρέπει να αισθάνεται ριγμένος ο Γερμανός ενώ σε καιρό κρίσης δανείζεται με επιτόκιο μηδέν και μας δανείζει με δύο". Θέλουμε να πούμε ότι το ό,τι δανείζεται με 0% η Γερμανία δεν οφείλεται σε τίποτε μηχανορραφίες της, παρά μόνο στην αξιοπιστία τής οικονομίας της. Και το ό,τι εμάς δεν μας δάνειζαν καν, οφείλεται μόνο στο ό,τι τα κάναμε σαλάτα. Όσο για το 2% επιτόκιο που μας δανείζει η Γερμανία, σκεφτείτε πως η αναξιοπιστία της οικονομίας μας είναι τόση που οι αγορές δεν μας δάνειζαν καν, και πως το δάνειο που έδωσαν οι Ρώσοι στην Κύπρο πριν λίγο καιρό έχει 4,5% και το δάνειο που έδωσαν πάλι οι Ρώσοι στους αδερφούς τους τούς Λευκορώσους έχει 7.Με τους Γερμανούς, είμαστε δύο ξεχωριστοί παίχτες στην ίδια ομάδα. Έχουμε προσωπικά συμφέροντα, αλλά έχουμε και κοινά.
Δεν τα κάναμε σαλάτα φίλε μου, το στήσιμο της Ευρωζώνης είναι σαλάτα. Μηχανορραφίες και δημιουργική λογιστική έκαναν οι Έλληνες υπουργοι με την ανοχή και της Γερμανίας. Το ευρώ είναι μια φούσκα και η πλεονασματική Γερμανία αφού κέρδισε με την υπερανάπτυξη των αγορών της στον πλασματικά πλούσιο νότο τώρα προσπαθεί να βγει αλώβητη από το ντόμινο της κρίσης. Απλά και ξεκάθαρα. Κι όταν έχεις μιας νομισματική ένωση και ελεύθερη ροή κεφαλαίων και δραστηριοτήτων εξυπακούεται και η μεταφορά βαρών διαφορετικά το οικοδόμημα πέφτει.
> Γιατί πρέπει να αισθάνεται ριγμενος ο Γερμανός φορολογούμενος ενώ σε καιρό κρίσης δανείζεται με επιτόκιο μηδέν και μας δανείσει με δυο;Είναι δηλαδή καλή για τους Γερμανούς μια επένδυση υψηλού κινδύνου με κέρδος μόλις 2%; Εσείς θ' αγοράζατε ελληνικά ομόλογα μ' επιτόκιο 2%; Οι αγορές, πάντως, όχι!
Από τη στγμή που η Γερμανία δεν δίνει το ΟΚ για να κοπεί νέο χρήμα φοβούμενη τον πληθωρισμό είναι πολιτική επιλογή της να μας δανείσει.Το επίπεδο κινδύνου είναι ιδιαίτερα χαμηλό για την Γερμανία ως χώρα και όχι ως επενδυτή-φυσικό πρόσωπο γιατί μέσω του δανεισμού στηρίζει/ρυθμίζει το euroμάρκο της ενώ με τα μνημόνια και τους ντόπιους συνεργάτες της εξασφάλισε ότι ακόμα και σε πυρηνική καταστροφή το ελληνικό κράτος θα την ξεπληρώνει.Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα χρήματα τα παίρνουμε από τις τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων.Αυτό είναι τελείως λάθος.Δανεικά παίρνει και δανεικά δίνει μόνο που η Γερμανία δανείζεται πλέον με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο (κερδίζει δηλαδή ακόμα και όταν την δανείζουν).
θα πληθωριζαμε σαν τρελοι, πραγφμα που μειωνει το χρεος. τωρα ομως το εχουμε εκχωρησει. το καταλαβαινεις οτι ηρθε αεροπλαον απο φρανκφουρτη με το χρημα; οταν δεν εχεις δικαιωμα να κοψεις χρημα οποτε θελεις και πρπεει αλλα πρεπει να το πει ο σοιμπλε εισαι τελειωμενος.
Αυτά που λένε τα παλικαράκια στην ομόνοια κι οι γριούλες στα παιδιά και στα εγγόνια, αυτά λέει κι ο Κούλογλου. Η Γερμανία δανείζετε με 0% επιτόκιο, κι εμείς με 4, ο Γιούνγκερ είπε φερθήκαμε στην Κύπρο σαν να ήταν όλοι γκάνγκστερ, θέλουν να μαζέψουν όλο το χρήμα στις δικές τους τράπεζες... Βάθος σκέψης 0,1mm.
θελουν ή δεν θελουν να μαζεψουν το χρημα στις τραπεζες τους; το να πεφτει εξω μια τραπεζα ειναι λογικο ΤΟ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΞΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ μιας χωρας τι ειναι; η ΕΚΤ δεν εχει καμια ευθύνη;
atmanΌχι, προσωπικά δεν πιστεύω πως είναι τόσο κοντόφθαλμοι. Αν το κάνουν αυτό θα τη χάσουν πολύ σύντομα την ηγεμονία τους στην Ευρώπη, καθώς η ένωση θα διαλυθεί. Και χώρες σαν την Κύπρο που έχουν την τεχνογνωσία δε θ' αργήσουν και πολύ να ξαναστήσουν τέτοια τραπεζικά μοντέλα-καζίνο και να τα ξανατραβήξουν. Πιστεύω πως ρίχνουν στο παιχνίδι τις μη εγγυημένες καταθέσεις (καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) διότι είναι πλέον φως φανάρι πως δεν πάει άλλο τα γαμησιάτικα των τραπεζών να φορτώνονται όλα στις πλάτες των φορολογουμένων. Και συν τοις άλλοις τοιουτοτρόπως θα αναγκάσουν τους πλούσιους να επενδύσουν ένα σημαντικό μέρος των καταθέσεων στην πραγματική οικονομία, και θα πάψουν να τα έχουν παρκαρισμένα και να απολαμβάνουν επιτόκια. Οι δηλώσεις του νέου προέδρου του eurogroup, του Ολλανδού, πως έτσι θα γίνεται από δω και πέρα, οι υψηλές καταθέσεις θα θεωρούνται επιχειρηματική κίνηση με ρίσκο. Δεν έγιναν στο χαμό. Και η δήλωση του Γιούνγκερ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, καθώς και η δήλωση του υπουργού εξωτερικών του Λουξεμβούργου ''δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη" αμέσως μετά το χτύπημα στο τραπεζικό μοντέλο της Κύπρου, δείχνει πως αντιλαμβάνονται ότι έρχεται η σειρά τους. Τόσο καιρό δεν έβγαζαν μιλιά. Η Γερμανία έχει κάνει εδώ και καιρό συστάσεις στο Λουξεμβούργο για το τραπεζικό του σύστημα και επίσης ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία είναι αυτή που πρωτοστατεί για το σπάσιμο του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου. Τέλος ίσως στο βάθος όλων αυτών να βρίσκεται η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη.Υ.Γ. Αν τυχόν αναρωτιέστε γιατί ξεκίνησαν απ' την Κύπρο. Γιατί η Κύπρος χρεοκώπησε και έπεσε στην ανάγκη τους, το Λουξεμβούργο φυσάει
> η Γερμανία εξοικονόμησε 10 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται, χώρια τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη από τους τόκους για τη «βοήθεια», δηλαδή τα δάνεια προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου.Δηλαδή δεν είναι βοήθεια να δανείζεις κάποιον μ' επιτόκιο 2%, όταν οι αγορές θα τον δάνειζαν μ' επιτόκιο 20%;Υποθέτω ότι ο δημοσιογράφος ήθελε να γράψει «χώρια τα εκατοντάδες _εκατομμύρια_ ευρώ κέρδη». Ακόμα δεν ήρθαν αυτά τα κέρδη, διότι ακόμα δανειζόμαστε, δεν ξεπληρώνουμε. Αν δεν μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε, ο Γερμανός φορολογούμενος θα έχει μια γιγάντια χασούρα αντί για κέρδη.> είναι φανερό ότι η πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στους εταίρους έχει φθάσει σε οριακό σημείο.Πράγματι. Ας βοηθήσουμε λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση, αντί να υποδαυλίζουμε την ασυνεννοησία.> «Φερθήκαμε στους Κύπριους σαν να είναι όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» συμπέρανε με λύπη του ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Όλα τα ελληνικά ΜΜΕ κουτσουρεύουν τη δήλωση του Juncker. [Είπε](http://bit.ly/YVwtU7):> Καλύτερα θα ήταν να μιλάμε ο ένας _με_ τον άλλο, παρά ο ένας _για_ τον άλλο. Οι πρόσφατες ακρότητες μ' έφεραν σε μεγάλη αμηχανία. Ο τρόπος που αντιμετώπισαν τους Κυπρίους, σαν να ήταν όλοι οι Κύπριοι συμμορίτες και γκάνγκστερ. Καμία σχέση με αυτό που θεωρώ έναν φρόνιμο τρόπο συνεννόησης με τον άλλο. Και αυτό που έγινε στην Κύπρο, να περιφέρουν την Καγκελάριο τους δρόμους ντυμένη με στολή ναζί, είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορείς να κηρύσσεις μονομερώς τη Γερμανία ως τον μόνο ένοχο στο παρόν πλαίσιο. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε το πρόβλημα, στην Κύπρο πρέπει και να λυθεί.Κουτσουρεύοντας και διαστρεβλώνοντας δηλώσεις διευκολύνουμε άραγε τη συνεννόηση;> «Αλλά αλληλεγγύη με τους κακοποιούς και όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα, αυτό είναι άλλη ιστορία». Για όσους δεν κατάλαβαν, οι απατεώνες αυτοί είναι οι Κύπριοι.Οι Κύπριοι ή οι Ρώσοι ολιγάρχες; [Οι δηλώσεις του Ilves](http://nyti.ms/10knLkA):> Toomas Hendrik Ilves, the president of Estonia, said he and his European colleagues were shocked to hear Cypriot officials say, “Brussels is far away, and Russia is a good friend.”> Cyprus also lost sympathy by trying to protect depositors with more than 100,000 euros from too high a contribution — considered an effort to protect Russian money, for the most part — while proposing to tax depositors with accounts under that figure, which are supposed to be insured. “It meant only that [the Cypriots] were in bed with the Russians,” said Mr. Ilves, who is blunter than most officials. “And German voters, let alone Estonians, were not going to accept bailing out Russian oligarchs.”> Politically, he said, “you can talk about solidarity with the poor Greeks, and that’s hard enough, but solidarity with thugs and money launderers is a different matter.”Κουτσουρεύοντας και διαστρεβλώνοντας δηλώσεις διευκολύνουμε άραγε τη συνεννόηση;
αγαπητε, οταν τον δανειζεις με 2% και εσυ δανειζεσαι με -1% ειναι ξανά βοηθεια; μια προτεσταντικη ηθικη τι εχει να πει για τα αρνητικα επιτοκια που δανειζει στην γερμανια; κατι σαν τον νταη που πληρωνεις προστασια.η σημερινη κατατσαση δεν ειναι υγιης οπως και να το δεις. και οι μονοι που κερδιζουν ειναι οντως οι γερμανοι.
> οταν τον δανειζεις με 2% και εσυ δανειζεσαι με -1% ειναι ξανά βοηθεια;Το σωστό ερώτημα είναι: αν οι αγορές σε δανείζουν με 20% και η Τρόικα με 2%, είναι αυτό βοήθεια;