Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου

Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Σόφια, καθώς ο Έλληνας υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε το σχέδιό του «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», περιλαμβάνει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με την τελική επανεξέταση της γραμμής επιβίωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα απελευθερωθεί από τα δεινά του, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, σημειώνει το πρακτορείο.

Με το ποσοστό ανεργίας να υπερβαίνει το 20%, οι προτάσεις για την αγορά εργασίας αλλά και οι μισθολογικές αυξήσεις, μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την καθιερωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, υπό τον φόβο πιθανών πελατειακών σχέσεων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ασθενέστερη από αυτήν που αναμενόταν, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.

Διαπιστώνεται επίσης ότι η χώρα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γερνάει και συρρικνώνεται, σύμφωνα με την στατιστική αρχή της χώρας.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύεται να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως την δημιουργία πλήρους κτηματολογίου και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως η περαιτέρω μείωση του γραφειοκρατικού «βάρους», καθώς και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Πηγή: Bloomberg

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Για μείωση φόρων δε μας είπε. Δε θα το σκέφτηκε στο τραπεζάκι του Συντάγματος που καθόταν...Ζητω οι αργόμισθοι του δημοσίου που θα τον ξαναψηφίσουν