Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Προβληματική η κατάσταση στην Ελλάδα - Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Προβληματική η κατάσταση στην Ελλάδα - Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως Facebook Twitter
1

Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ενώ το κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις δημοκρατίες, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, όπως την περιέγραψαν στην έκθεσή τους οι RSF, είναι ζοφερή. Στον κατάλογο της ΜΚΟ πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή». Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ χωρών, με το Ιράκ να προστίθεται στη λίστα όπου βρίσκονται κυρίως χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα παραμένει στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, την 180η.

Ωστόσο ο λόγος μίσους και οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Οι RSF κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

- Η Τσεχία, όπου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κρατώντας ένα ψεύτικο καλάσνικοφ με την επιγραφή «για τους δημοσιογράφους», έχασε έντεκα θέσεις και έπεσε στην 34η.

- Η Σλοβακία όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρώμικες πόρνες» και «ηλίθιες ύαινες».

- Η Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε 18 θέσεις στην 65η και

- η Σερβία έχασε δέκα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 77η.

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχασαν δύο θέσεις για να καταλήξουν στην 45η.

H Ελλάδα έρχεται στην 74η θέση και χρωματίζεται με πορτοκαλί στον παγκόσμιο χάρη, χρώμα που υποδεικνύει προβληματική κατάσταση στη χώρα.

Λευκό σημαίνει καλή κατάσταση, κίτρινο σχετικά καλή, κόκκινο κακή και μαύρο πολύ κακή.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Προβληματική η κατάσταση στην Ελλάδα - Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως Facebook Twitter

Το σκεπτικό για τη θέση της Ελλάδας:

 

«Το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης εξελίσσεται. Το MegaTV, το παλαιότερο ιδιόκτητο τηλεοπτικό κανάλι, φαίνεται να έχει κλείσει για οικονομικούς λόγους μετά από 29 χρόνια λειτουργίας του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να καταβάλει στο κράτος 246 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση αδειών και ενώ  είχε υποσχεθεί μια σημαντική αναθεώρηση των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων δεν κατάφερε ακόμη να το κάνει. Τα δικαστήρια εξακολουθούν να εκδίδουν ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους για δυσφήμιση. Μια σημαντική απόφαση του δικαστηρίου αφορά αυτή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που κατάφερε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη του περιοδικού "Athens Review of Books" μετά από μήνυση για ένα παλαιό θέμα που είχε υπενθυμίσει στους αναγνώστες του το παρελθόν του υπουργού στο Κομμουνιστικό κόμμα».

«Ο κατάλογος αυτός παρουσιάζει ένα δυστυχώς οφθαλμοφανές φαινόμενο: την αύξηση σε μεγάλο αριθμό δημοκρατιών της ρητορικής μίσους εναντίον των δημοσιογράφων. Και εκδήλωση αυτού του μίσους είναι πραγματικά επικίνδυνη», σχολίασε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημοκρατίες τόσο διαφορετικές όσο οι Φιλιππίνες (133η θέση) του προέδρου Ντουτέρτε, ο οποίος προειδοποίησε ότι η δημοσιογραφική ιδιότητα "δεν σώζει κάποιον από τη δολοφονία", η Ινδία (138η θέση), όπου στρατιές τρολ που χρηματίζονται από πολιτικά κόμματα προάγουν το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, ή τις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ τους χαρακτηρίζει "εχθρούς του λαού"».

Εξάλλου οι RSF ανησυχούν για την αύξηση της λεκτικής βίας εναντίον του Τύπου στην Ευρώπη, όπου δύο δημοσιογράφοι δολοφονηθήκαν τους τελευταίους μήνες (ο Τσέχος Γιαν Κούτσιακ και η Μαλτέζα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία).

Η Νορβηγία παραμένει στην πρώτη θέση της κατάταξης, ωστόσο «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», εκτιμά ο Ντελουάρ.

«Αν και η Ευρώπη παραμένει μακράν η ήπειρος όπου διασφαλίζεται καλύτερα η ελευθερία του Τύπου, αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο αποδυναμώνεται: τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη καταγράφηκαν στην Ευρώπη», καταγγέλλει.

Σύμφωνα με τους RSF, το δηλητηριώδες κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων υπονομεύει ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας.

«Όσοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των δημοσιογράφων παίζουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν από τα πραξικοπήματα, αλλά μπορούν να πεθάνουν από μικρές φωτιές και μία από τις πρώτες σπίθες είναι συνήθως το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων», προειδοποίησε ο Ντελουάρ.

Με πληροφορίες από AFP/ rsf.org/ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων

TV & Media / Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων

Η έκτη και τελευταία σεζόν του «Emily in Paris» ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της και η Λίλι Κόλινς αποχαιρέτησε δημόσια την Έμιλι Κούπερ. Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix στις 24 Δεκεμβρίου
THE LIFO TEAM
«Η μεγαλύτερη κλοπή εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία»: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα OpenAI–Microsoft

TV & Media / «Η μεγαλύτερη κλοπή εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία»: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα OpenAI–Microsoft

Νέα αποσφραγισμένα έγγραφα στην αγωγή των New York Times δείχνουν στελέχη να περιγράφουν τα AI προϊόντα ως υποκατάστατα της ενημέρωσης και το scraping ως πρωτοφανή «κλοπή εργασίας». Οι εταιρείες επιμένουν ότι η εκπαίδευση μοντέλων καλύπτεται από το fair use
THE LIFO TEAM
ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΓΑΖΑ EUROVISION 2027 ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ

TV & Media / Eurovision 2027: Η Ιρλανδία θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό ξανά λόγω του πολέμου στη Γάζα

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιρλανδίας επικαλέστηκε την «συνεχιζόμενη και φρικτή απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα» και την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζεται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
Οι New York Times αναβιώνουν τη θρυλική στήλη «Media Equation» του Ντέιβιντ Καρ επειδή τα media έγιναν πάλι χάος

TV & Media / Οι New York Times αναβιώνουν τη θρυλική στήλη «Media Equation» του Ντέιβιντ Καρ επειδή τα media έγιναν πάλι χάος

Είκοσι χρόνια μετά τον Ντέιβιντ Καρ, η εφημερίδα επαναφέρει τη θρυλική στήλη σε μια εποχή όπου βίντεο, podcast, τεχνητή νοημοσύνη, deepfake και η κρίση της διαδικτυακής αναζήτησης έχουν διαλύσει τα παλιά σύνορα της ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Υποστηρικτής του MAGA παραιτήθηκε από το ΔΣ του ομίλου που εκδίδει τα Out, The Advocate και Them μετά τον σάλο

TV & Media / Υποστηρικτής του MAGA παραιτήθηκε από το ΔΣ του ομίλου που εκδίδει τα Out, The Advocate και Them μετά τον σάλο

Ο Jay Katari είχε δωρίσει 10.000 δολάρια σε Ρεπουμπλικανό πολιτικό με θέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και είχε ειρωνευτεί τις αντωνυμίες πριν από τον διορισμό του. Η αντίδραση κουίρ και τρανς συντακτών οδήγησε στην αποχώρησή του μέσα σε μία ημέρα.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δάκρυσε όταν η Έιμι Πόλερ τον ευχαρίστησε που μιλά δημόσια

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δάκρυσε όταν η Έιμι Πόλερ τον ευχαρίστησε που μιλά δημόσια

Η Έιμι Πόλερ εξηγούσε στον 83χρονο ηθοποιό γιατί έχει σημασία το ότι εξακολουθεί να μιλά δημόσια, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι τον είχε κάνει να δακρύσει. «Δεν πιστεύω ότι μόλις σε έκανα να κλάψεις», του είπε.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ δεν νοσταλγεί καθόλου το late night: «Σαν να μην πίνω δηλητήριο κάθε μέρα»

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ δεν νοσταλγεί καθόλου το late night: «Σαν να μην πίνω δηλητήριο κάθε μέρα»

Τέσσερις μήνες μετά το τέλος του The Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ κάθισε απέναντι από τον Τζίμι Κίμελ και παραδέχτηκε ότι δεν του λείπει καθόλου η καθημερινή ζωή της late-night τηλεόρασης.
THE LIFO TEAM
Η Τζέιμι Λι Κέρτις αποχαιρέτησε δακρυσμένη τον Ρομπ Ράινερ στα Emmy

TV & Media / Η Τζέιμι Λι Κέρτις αποχαιρέτησε δακρυσμένη τον Ρομπ Ράινερ στα Emmy

Λίγες ημέρες μετά το μεταθανάτιο Emmy του για το The Bear, ο Ρομπ Ράινερ τιμήθηκε στην κεντρική τελετή των βραβείων. Η Τζέιμι Λι Κέρτις μίλησε για τον «γενναιόδωρο, καλό και ξεκαρδιστικό» δημιουργό.
THE LIFO TEAM
Emmys So White ξανά: Και τα 12 μεγάλα βραβεία ερμηνείας πήγαν σε λευκούς ηθοποιούς

TV & Media / Emmys So White ξανά: Και τα 12 μεγάλα βραβεία ερμηνείας πήγαν σε λευκούς ηθοποιούς

Παρότι 17 μη λευκοί ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι στις βασικές κατηγορίες ερμηνείας, δεν κέρδισε κανείς. Είναι η πρώτη φορά από το 2021 που και τα 12 μεγάλα βραβεία υποκριτικής καταλήγουν σε λευκούς ηθοποιούς.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια