Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ενώ το κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις δημοκρατίες, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

 

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, όπως την περιέγραψαν στην έκθεσή τους οι RSF, είναι ζοφερή. Στον κατάλογο της ΜΚΟ πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή». Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ χωρών, με το Ιράκ να προστίθεται στη λίστα όπου βρίσκονται κυρίως χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα παραμένει στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, την 180η.

 

Ωστόσο ο λόγος μίσους και οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Οι RSF κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

- Η Τσεχία, όπου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κρατώντας ένα ψεύτικο καλάσνικοφ με την επιγραφή «για τους δημοσιογράφους», έχασε έντεκα θέσεις και έπεσε στην 34η.

- Η Σλοβακία όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρώμικες πόρνες» και «ηλίθιες ύαινες».

- Η Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε 18 θέσεις στην 65η και

- η Σερβία έχασε δέκα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 77η.

 

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχασαν δύο θέσεις για να καταλήξουν στην 45η.

 

H Ελλάδα έρχεται στην 74η θέση και χρωματίζεται με πορτοκαλί στον παγκόσμιο χάρη, χρώμα που υποδεικνύει προβληματική κατάσταση στη χώρα.

 

Λευκό σημαίνει καλή κατάσταση, κίτρινο σχετικά καλή, κόκκινο κακή και μαύρο πολύ κακή.

 

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Προβληματική η κατάσταση στην Ελλάδα - Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως

 

Το σκεπτικό για τη θέση της Ελλάδας:

 

«Το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης εξελίσσεται. Το MegaTV, το παλαιότερο ιδιόκτητο τηλεοπτικό κανάλι, φαίνεται να έχει κλείσει για οικονομικούς λόγους μετά από 29 χρόνια λειτουργίας του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να καταβάλει στο κράτος 246 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση αδειών και ενώ  είχε υποσχεθεί μια σημαντική αναθεώρηση των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων δεν κατάφερε ακόμη να το κάνει. Τα δικαστήρια εξακολουθούν να εκδίδουν ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους για δυσφήμιση. Μια σημαντική απόφαση του δικαστηρίου αφορά αυτή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που κατάφερε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη του περιοδικού "Athens Review of Books" μετά από μήνυση για ένα παλαιό θέμα που είχε υπενθυμίσει στους αναγνώστες του το παρελθόν του υπουργού στο Κομμουνιστικό κόμμα».

 

«Ο κατάλογος αυτός παρουσιάζει ένα δυστυχώς οφθαλμοφανές φαινόμενο: την αύξηση σε μεγάλο αριθμό δημοκρατιών της ρητορικής μίσους εναντίον των δημοσιογράφων. Και εκδήλωση αυτού του μίσους είναι πραγματικά επικίνδυνη», σχολίασε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημοκρατίες τόσο διαφορετικές όσο οι Φιλιππίνες (133η θέση) του προέδρου Ντουτέρτε, ο οποίος προειδοποίησε ότι η δημοσιογραφική ιδιότητα "δεν σώζει κάποιον από τη δολοφονία", η Ινδία (138η θέση), όπου στρατιές τρολ που χρηματίζονται από πολιτικά κόμματα προάγουν το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, ή τις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ τους χαρακτηρίζει "εχθρούς του λαού"».

 

Εξάλλου οι RSF ανησυχούν για την αύξηση της λεκτικής βίας εναντίον του Τύπου στην Ευρώπη, όπου δύο δημοσιογράφοι δολοφονηθήκαν τους τελευταίους μήνες (ο Τσέχος Γιαν Κούτσιακ και η Μαλτέζα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία).

 

Η Νορβηγία παραμένει στην πρώτη θέση της κατάταξης, ωστόσο «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», εκτιμά ο Ντελουάρ.

 

«Αν και η Ευρώπη παραμένει μακράν η ήπειρος όπου διασφαλίζεται καλύτερα η ελευθερία του Τύπου, αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο αποδυναμώνεται: τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη καταγράφηκαν στην Ευρώπη», καταγγέλλει.

 

Σύμφωνα με τους RSF, το δηλητηριώδες κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων υπονομεύει ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας.

 

«Όσοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των δημοσιογράφων παίζουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν από τα πραξικοπήματα, αλλά μπορούν να πεθάνουν από μικρές φωτιές και μία από τις πρώτες σπίθες είναι συνήθως το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων», προειδοποίησε ο Ντελουάρ.

 

Με πληροφορίες από AFP/ rsf.org/ΑΠΕ-ΜΠΕ