Εις θάνατον μετά από δεκάλεπτες δίκες - Το Ιράκ οδηγεί εκατοντάδες στην κρεμάλα για συμμετοχή στο ΙΚ

Εις θάνατον μετά από δεκάλεπτες δίκες - Το Ιράκ οδηγεί εκατοντάδες στην κρεμάλα για συμμετοχή στο ΙΚ Facebook Twitter
2

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ, με την κατηγορία της συμμετοχής στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, εν μέσω διεθνών ενστάσεων και αμφιβολιών. 

Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν από δικαστήρια της Μοσούλης και τη Βαγδάτης, με τους New York Times να γράφουν ότι κάποιες από τις δίκες διήρκεσαν μόλις 10 λεπτά, οδηγώντας στην κρεμάλα μουσουλμάνες μητέρες και νοικοκυρές.

Ωστόσο αρκετές είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την βεβαιότητα της ενοχής, πολλών εκ των καταδικασθέντων, σε μία χώρα που, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι τέταρτη παγκοσμίως στις εκτελέσεις.

«Αυτές οι εκτελέσεις ακολουθούν τις βιαστικές δίκες του Ισλαμικού Κράτους», λέει ο ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μπέλκις Γουίλ, καταγγέλλοντας παραβιάσεις και ακόμα και βασανισμούς κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων που οδήγησαν στις αμφιλεγόμενες ομολογίες αρκετών κατηγορουμένων.

«Το Ιράκ χειρίζεται λάθος την κατάσταση και εκτός του ότι στερεί τη δικαίωση από τα θύματα των τζιχαντιστών, ρισκάρει να εκτελέσει αθώους».

Αρκετοί από τους θανατοποινίτες είναι ξένοι και γυναίκες. Η πλειονότητα των γυναικών είναι από την Τουρκία και δημοκρατίες της πρώην σοβιετικής Ένωσης και καταδικάσθηκαν σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

Μόνο το δικαστήριο στο Τελ Κιφ, κοντά στη Μοσούλη, καταδίκασε 212 άτομα σε θάνατο και 150 σε ισόβια ενώ ακόμα 341 θα φυλακιστούν για αρκετά χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ανώτατου δικαστηρίου στη χώρα.

«Τα άτομα αυτά προέβησαν σε εγκληματικές ενέργειες», διαβεβαίωσε ο Αμπτνέλ Σατάρ για τους καταδικασθέντες που οδηγηθούν στην κρεμάλα. 

Τον Δεκέμβριο, το Ιράκ διακήρυξε τη νίκη του σε βάρος του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που, στο παρελθόν, είχε υπό την κατοχή του το ένα τρίτο της χώρας.

  

Με πληροφορίες από AFP και New York Times

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι βεβαια ειχε τους αντρες τους τους οποιους γνωρισαν μεσω του Ιsis Tinder (δεν κανω πλακα)και για τους οποιους μαγειρευαν και εκαναν τα παντα για να τηρησουν τον υποστηρικτικο τους ρολο εκει κατω .Να ειναι καλα ο αντρας μας να σφαζει γυναικες παιδια και οτι αλλο κατσει και το βραδυ να του μαγειρευομε γιατι ετσι λεει ο Αλλαχ ...Κακομοιρο Ιρακ .... Τι εχεις τραβηξει εδω και 30 χρονια σχεδον και εχεις και τους ψευτοανθρωπιστες που υπερασπιζονται κτηνη ... Εις θανατο χωρις πολλα πολλα και μπραβο στην Ιρακινη δικαιοσυνη ... Κανενα ελεος σε φανατικους φασιστες υπανθρωπους. Μπραβο και παλι .