Πρακτορείο Ανατολή : ‘Αξονας Τουρκίας-Ισραήλ για να απομονωθούν ενεργειακά οι Κύπριοι.

Πρακτορείο Ανατολή : ‘Αξονας Τουρκίας-Ισραήλ για να απομονωθούν ενεργειακά οι Κύπριοι. Facebook Twitter
3

 

Σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Τουρκικού πρακτορείου Ανατολή απο την Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, δήλωσε ότι η ισραηλινή συγγνώμη για το Μαβί Μαρμαρά θα διευκολύνει την στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για ενεργειακά πρότζεκτς, με τέτοιο τρόπο ωστε να απομονώθεί η Ελληνοικυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα η ανταπόκριση του Anadolu έχει ως εξής :

"(Η συγγνώμη του Ισραήλ) άνοιξε το δρόμο για την Τουρκία να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στην μεταφορά ενέργειας", δήλωσε ο Birol, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει ενεργειακούς πόρους στην παγκόσμια αγορά μαζί με το Ισραήλ.
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία προσφέρει την πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη πρόταση για το Ισραήλ, σχετικα με την μεταφορά του  φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στις διεθνείς αγορές.

 Επίσης, προέβλεψε ότι το Ισραήλ έχει την δυνατότητα να εξάγει φυσικό αέριο 7-8 φορές περισσότερο από τις ανάγκες της χώρας, το οποίο θα πωλείται στις διεθνείς αγορές.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, δήλωσε ο Birol, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, ενώ υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο.

Προσθέτοντας ότι το κόστος της εξόρυξης του φυσικού αερίου δεν είναι ακόμη γνωστό, επισήμανε ότι "γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα".

Από την άλλη, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times στις 25 Μαρτίου, η Ελληνοκυπριακή  πλευρά προβλέπεται να απομονωθεί, εαν η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούσαν να συνεργαστούν στο θέμα των αποθεμάτων του φυσικού αερίου.

Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν είχε επικρίνει την ιδέα των Ελληνοκυπρίων να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου ως εγγύηση για την απόκτηση δανείων και δήλωσε: "Τα αποθέματα δεν είναι μόνο δικά τους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ανήκουν σε όλους τους κατοίκους του νησιού".

Turkey-Israel to isolate Greek Cypriots on energy

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιράν: Η Τεχεράνη διαβίβασε στις ΗΠΑ τους όρους της για να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

«Μέχρι να ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα υπάρξει περιθώριο για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση των διαπραγματεύσεων ή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε ο Γαλιμπάφ
THE LIFO TEAM
ΣΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛ ΣΑΡΑΑ ΦΙΝΤΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διεθνή / Η επίσκεψη Φιντάν στη Συρία ανησυχεί το Ισραήλ – Φόβοι για τουρκική στρατιωτική παρουσία

Η Άγκυρα ενισχύει τις σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ το Ισραήλ φοβάται ότι μια μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική παρουσία θα περιορίσει τις επιχειρήσεις του στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΡΤΣ

Διεθνή / Γερμανία: Έκλεισε το ρωσικό προξενείο στη Βόννη – Στο χαμηλότερο σημείο οι σχέσεις με τη Μόσχα

Η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα για κατασκοπευτική δραστηριότητα και υβριδικές επιθέσεις - H Ρωσία απάντησε κλείνοντας το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια