ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Επιστολή φοιτητή για την έρευνα της εγκληματικότητας στην εκπομπή «Αλ τσαντίρι»

Επιστολή φοιτητή για την έρευνα της εγκληματικότητας στην εκπομπή «Αλ τσαντίρι» Facebook Twitter
22

Είμαι ένας από τους «18χρονους άσχετους» φοιτητές που παρουσίασαν την έρευνα σχετικά με την κατασκευή της εγκληματικότητας στα ΜΜΕ στην εκπομπή «Αλ τσαντίρι». Παρά τις προτροπές των συναδέλφων μου να μην απαντήσω στην κριτική που ασκήθηκε από αναγνώστες και συντάκτες διάφορων «blogs» σχετικά με την έρευνα προσωπικά επιλέγω να απαντήσω γιατί υπάρχει χάσμα σε αυτά που ειπώθηκαν και σε αυτά που κατάλαβαν ορισμένοι.

Αν προσέξατε έστω και λίγο, οι έρευνες βασίστηκαν σε μετρήσεις που έγιναν στον διαδικτυακό Τύπο και στα 9 μεγαλύτερα κανάλια της χώρας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν κα επίσημα στοιχεία από την αστυνομία σχετικά με την καταγραφή των εγκληματικών ενεργειών. Με άλλα λόγια ήταν μια προσπάθεια καταγραφής της πραγματικότητας καθώς στις κοινωνικές επιστήμες δεν είναι τίποτα απόλυτο μιας και υπάρχει και το: «ναι μεν αλλά...»

Η παραφιλολογία ότι οι Έλληνες δεν εγκληματούν, ότι οι ξένοι είναι κακοί εκ γενετής και άλλα ωραία τέτοια... απλά είναι στερεότυπα που δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία που διέπεται από λογική. Επιχείρημα, τα δημοσιεύματα από αμερικανικές εφημερίδες του προηγούμενου αιώνα που αποδεικνύουν πως μερικοί Έλληνες μετανάστες ήταν και αυτοί εγκληματίες μια άλλη εποχή. Δεν είναι ανθελληνική προπαγάνδα όπως θα απαντήσουν αρκετοί, αλλά η αλήθεια, καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οδηγούν έναν άνθρωπο σε ακραίες συμπεριφορές με απώτερο σκοπό την επιβίωση του, μιας και βρίσκεται σε ένα ξένο περιβάλλον (αίσθημα αυτοσυντήρησης). Τα νούμερα της αστυνομίας έδειξαν πως στους ξένους επικρατούν τα εγκλήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία και τα χρήματα ενώ στους Έλληνες είναι τα εγκλήματα κατά της ζωής, και επαναλαμβάνω αυτά δεν τα λέω βασιζόμενος σε ιδεολογία, συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά στα επίσημα νούμερα της ιδίας της αστυνομίας (!)

Από την άλλη πλευρά αυτά παραποιούνται όταν προβάλλονται συνήθως από τα Μέσα, γιατί αυτή είναι και η φύση των Μέσων να πουλήσουν ειδήσεις που θα συγκινήσουν το κοινό με το «δράμα-συναίσθημαα». Και εδώ εισάγεται η ενημεροδιασκέδαση και το πως επιλέγεται να μεταδοθεί η είδηση. Θέλω να ρωτήσω τώρα, κανένας από τους «κριτές» δεν είχε πρόβλημα μιας και οι ειδήσεις που καταναλώνουμε πολλές φορές είναι χαμηλές ποιοτικά.

Δεν διάβασα από τις κριτικές ότι ναι όντος η χρήση επιθετικών προσδιορισμών, μεταφορικών εκφράσεων, μουσικής, εικόνων και τόνου εκφώνησης και ρεπορτάζ ίσως παραποιήσουν μια είδηση ποιοτικά και τελικά να λειτουργήσουν διαθλώντας την νοηματικά και καθιστώντας την λανθασμένη τελικά. Πόσες φορές μια ληστεία σε ένα κανάλι που έχετε ακούσει σας έχει προκαλέσει φόβο; Αναρωτηθείτε και ξεκινήστε να μελετάτε τι βλέπετε γύρω σας. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν είναι μονοδιάστατες αλλά έχουν βάθος που πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις θέλοντας να βοηθήσω όλους όσους γνωρίζουν τόσο «καλά» τα media και την πραγματικότητα.

Υ.Σ. I: Οι έρευνες διεξάχθηκαν από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Υ.Σ. II: Δεν είμαι υπέρ της εγκληματικότητας των μεταναστών αλλά παραθέτω τους λόγους που τους οδηγούν στο έγκλημα. Για να μην γίνει άλλο ένα communication breakdown.

Ι. Χ. - Φοιτητής Ε.Μ.Μ.Ε.

22

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM